Svenska fjällen är hetare än någonsin och många vill ut och vandra. Men när på året ska man egentligen vandra? Vilket tid är bäst? Och vilken är direkt olämplig? Vi har samlat alla våra egna erfarenheter olika årstider i svenska fjällen och bästa tiden att fjällvandra här.

Vinter

På vintern är det förstås snö i fjällen och fjällvandring är inte möjligt. Däremot kan man ju gå på tur med turskidor. STF´s fjällstugor håller öppet för detta ändamål från slutet av februari till slutet av april.

Det är också främst vårvintern man rekommenderar för turskidor. Under den tidiga vintern november-februari är vädret ofta mycket hårt och överraskade, samt att dagarna är väldigt korta. Turer denna tid rekommenderar endast för den som är mycket erfaren på fjället.
”Inte ens renen är på fjället i februari” som Christofers befäl i Östersund en gång uttryckte saken i vredesmod över två försvunna fjällturister som man satts att leta efter i yrsnön.

Våren

Våren kommer sent till svenska fjällen. Snöfall i juni är inget ovanligt. Under den tid som resten av Sverige benämner våren, har man här snö och när denna börjar smälta blir det mycket blött i markerna och svårt att gå. Fjällvandring rekommenderas inte.

Dessutom infaller renkalvningen under denna period. Ytterligare en anledning att undvika perioden maj-juni är att inte störa djuren under denna känsliga period. Om renarna störs resulterar det ofta i att kalvarna skiljs från sina vajor och dör.

bästa tiden att fjällvandra
Nikkaloukta

Sommaren

Sommar är den stora högsäsongen för fjällvandring.
Under juni ligger snö fortfarande kvar på sina håll och i övrigt är markerna våta. Den som vandrar nu bör ha stövlar eller höga vattentäta kängor på fötterna. Någon gång under månaden, beroende på temperaturer, anländer myggen. Och det är nu i början av säsongen som de är som allra mest aggressiva. Inte den mest optimala tiden för vandring, men fullt genomförbart med rätt utrustning.
I mitten på juni öppnar STF´s fjällstugor för sommarsäsongen.

Ovanför Polcirkeln har vi midnattssol under delar av juni.

Bästa tiden att fjällvandra?
Pieljekaise, ytterligare en kaise

I juli blir det successivt torrare i markerna och varmare i luften. I slutet av månaden är det högsäsong för fjällvandring. Många vandrare ute och fjällstationer och stugor fullbelagda. Midnattssol ovanför Polcirkeln i början av juli, sedan blir det mörkare på kvällarna. Slutet på juli är på många sätt en optimal tidpunkt för fjällvandring med hyfsade chanser till sommarvärme på turen. Däremot är myggen ännu kvar i riktig mängd och förpestar väl vandringen lite grann.

bästa tiden att fjällvandra
Hjortronen är mogna i början av augusti

Någon gång i augusti försvinner myggorna. Dels om det blir frostnätter och dels för att de bara lever ett visst antal veckor. Under första veckan av augusti kan man ännu få varma temperaturer. En riktigt bra tid att vandra alltså! Detta är också högsta högsäsong.

Under augusti avtar sedan antalet vandrare successivt och efter skolstarten har det hunnit bli ganska lugnt ute på lederna.

bästa tiden att fjällvandra
Saxnäs

Hösten

I september har man ett kyligare väder och oftast minusgrader på natten. Fina höstfärger i naturen nu och mindre folk ute än på sommaren. September är en fin tid att vandra. STF´s fjällstugor stänger i mitten/slutet på september.

Första snön kommer gärna i september och i oktober får man absolut vara beredd på snö i fjällen. Och när den väl ligger är vandringssäsongen förstås slut.

bästa tiden att fjällvandra
Hösten, kanske bästa tiden att fjällvandra?

Ovanstående angivelser för väder och andra förutsättningar varierar naturligtvis från år till år och också beroende på om man pratar om Abisko i norr eller Fulufjället i söder.

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis, när ska man fjällvandra?

Juli-september är ett bra svar på frågan. Där första veckan i augusti är en favorit för sommarvandring och första-andra veckan i september bäst för höstfärger.

November-februari är no-go och likaså maj fram tills fjällstationerna öppnar på grund av renarnas kalvning.

De gamla Lundhagskängorna

Läs mer: Vandring till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark

Vill du läsa mer om våra vandringar? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. Fantastiska bilder!

  2. Marianne

    Instämmer ! Wow vilka bilder !

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *