The big five, finns det i svenska fjällvärlden också? Jag börjar nästa luta åt det, för alla frågor om fjällvandring på svenska vandringsforum tycks gälla 1 av följande 5: Abisko, Kebnekaise, Jämtlandstriangeln, Grövelsjön eller Fulufjället. Där känns det som att det kommer att bli trångt i sommar. Vilken tur då att det  finns massor av andra ställen att åka till om man vill vandra i fjällmiljö. Här är våra bästa tips till en enslig och ostörd semester, där du får vandra ensam.

1. Marsfjällen

Marsfjällen ligger i sydligaste Lappland, i Västerbottens län, med orterna Saxnäs och Borgafjäll som närmaste serviceställen. Mycket lugn fjällmiljö med väldigt få turister. De man träffar här har ofta egen stuga i området och är skoter- och fiskeintresserade.

Om något år kommer Kungsleden att ha utökats med att gå från Hemavan till Borgafjäll som sin sydligaste del.

Vi har skrivit om flera fina vandringar här.

vandra ensam
I Marsfjällen får man vandra ensam.

2. Vindelfjällen

Vindelfjällen är nästa anhalt norrut, men orterna Hemavan, Tärnaby och Ammarnäs som utgångspunkter. Något mer besökt än föregående, men ingen hype och stress. Kungsleden går mellan Ammarnäs och Hemavan. Och dessutom finns förstås en mängd andra trevliga vandringsleder.

Vi kommer själva att vandra här vecka 32. Tidigare vandringberättelser från Hemavan kan du läsa om här och här.

vandra ensam

3. Arjeplogfjällen och Pieljekaise

Pieljekaise är nationalpark, men besöks inte av många. Nationalparken ligger i ett område som kallas Arjeplogfjällen och som sträcker sig över både norra och södra sidan av väg 95, Silvervägen. Hit kommer inte många vandrare och det finns goda möjligheter att få ha dessa fjäll för sig själv. Vi vet inga detaljer än, men får snart veta mer, eftersom vi själva tänkt oss hit en sväng i sommar.

Inspiration, ledförslag och bilder finns på bloggen Gå på tur.

foto: Nenne Åman
foto: Nenne Åman

4. Padjelanta

Padjelanta är högslätter, sjöar och våtmarker. Mer ett böljade landskap än dramatiska höga berg som i grannen Sarek. Kanske är det därför Padjelanta förblivit en doldis? Padjelanta-leden från Kvikkjokk Söder till Ritsem i norr är förstås en klassiker. Man kan även ta sig med helikopter till Stáloluokta-stugan i väglöst land och göra dagsvandringar därifrån.

foto: Mikael Svensson/Johnér

5. Stora sjöfallets nationalpark

Lättillgänglig vandring eftersom Vägen västerut korsar delar av nationalparken. Sveriges nationalparker har flera förslag på fina vandringar. Själva gick vi längs en rajdled till Soldalen.

vandra ensam

6. Vadvetjåkka

Sveriges nordligaste nationalpark och den mest svårtillgängliga. Man måste vandra över en mil och dessutom vada för att ens komma in i parken. Dessutom en av Sveriges nederbördrikaste platser enligt ryktet. Parken saknar alla former av service.

vandra ensam
I Vadvettjokka får man vandra ensam. foto: Thomas Berg

Om just fjäll inte är så noga

Muddus

I Muddus nationalpark vandrar du i den ödsliga storskogen. Till exempel kan man vandra en heldagsvandring till Muddusfallet.

Björnlandet

Björnlandet är också urskog men lite längre söderut, nämligen i Västerbotten. Flera vandringsleder av varierande längd och övernattningsstugor finns.

Läs om alla våra vandringar här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

13 Comments

 1. Josefin

  Hahaha, jag läste det som att du måste ha en kompis med dig i alla andra fjäll. Du får inte vandra själv. 😛

 2. emolis

  Låter lovande för både Muddus, Björnlandet och Pieljekaise står på vår vandringslista i sommar (och några nationalparker till) och vi gillar inte att trängas, enstöringar som vi är 🙂 Jämtlandstriangeln vandrade vi 2014 och redan då var den välbefolkad, men ändå väldigt trevlig. Kebnekaise förra sommaren var riktigt hysterisk, åtminstone på fjällstationen och vägen dit från Nikkaloukta, själva vandringen på västra leden var vi dock inte så många som gick den dagen vi gick upp. Kan annars rekommendera Vålådalsfyrkanten, när vi vandrade den 2017 var det väldigt sparsamt med andra vandrare, men det kanske har ändrats nu?

  • Gunilla Yourstone

   Bra tips med Vålodalsfyrkanten! Vi är lite dåliga på fjäll söderut från oss. Men skulle vilja åka till Jämtland en sväng i höst. Om vi kan pressa in det i kalendern.

 3. Gurli Høck

  Arjeplogfjäll var min plan i år, men det ødelagde corona 😢 Jeg gik sidste år gennem Seldutvagge og var begejstret. Næste år måske…..

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, Lofoten var vår plan i år, men Corona ödelade det också. 🙂

 4. Vilka underbara naturupplevelser det finns i Sverige ändå! Kanske ni ändå kan leva utan Norges berg i år 🙂

 5. Ola Johansson

  Padjelantaleden….gick den för två år sedan. Väldigt mycket folk mötte jag på den leden…väldigt långt från ensam där.

  • Gunilla Yourstone

   Där ser man.

   • Therese Berlin

    Kom ni till Arjeplogfjällen och Pieljekaise?
    Har ni besökt Vadvettjokka?

    Mvh Therese

    • Gunilla Yourstone

     Jo vi vandrade både i Arjeplogfjällen och Pieljekaise förra sommaren. Mycket fint! Inlägg finns under ”Lappland”.
     Vadvetjåkka

 6. Pingback: 29 av Resebloggarnas egna favoritinlägg att inspireras av detta år - DISCOVERING THE PLANET

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *