Inlägget är ett reklamsamarbete med Tysklands turistbyrå

 

Man ser ibland på sociala medier frågan. ”Vart går din första resa efter Corona?” Vi tänker att svar som Filippinerna, Peru och Botzwana går bort här. Den första resa man företar sig efter att världen försiktigt börjar öppna igen efter Corona-pandemin blir nog ett närliggande land. Och ett västeuropeiskt land där man vet att man kan lita på samhällsstrukturer som sjukvård, transporter och lag och ordning.

Som till exempel Tyskland. Jag bodde själv i Tyskland under ett läsår 1993-94. Pluggade Wirtschaftsingenieur i Karlsruhe i sydvästra Tyskland. Återvände inte på många år. Inte för att jag inte ville, men för att det fanns så mycket annat att upptäcka i världen. Också liksom. Men de senaste årens resor till Dolomiterna och Schweiz och en jobbresa till Berlin har väckt något i mig. Jag har fått prata tyska igen, druckit tyskt öl och ätit Bratwurst och Sauerkraut. Känt på den tyska (eller i förekommande tysktalande då) gemüten. Jag är helt klart redo för mer Tyskland i mitt liv och utnämnde också mycket riktigt Tyskland till 2020 års destination i vår lista från november förra året.

För Tyskland har ju så mycket. Alper, storstad, hav och strand, mysiga byar, slott och både öl- och vinkultur.

Ja, jag vet att jag inte kommer hinna alltihop bara på en enda resa. Men det här är vad jag skulle vilja se och göra i Tyskland. Så småningom i alla fall.

1. Romantische straße

En mångårig dröm är att åka Tysklands romantiska väg. Genom delstaten Franken slingrar sig denna vägsträcka genom en räcka av korsvirkesbyar, den and sötare än den andra. Pomperipossahus, kullerstenar och en enda lång Bröderna Grim-saga vart man än vänder sig.

2. Eltz Castle

Ett av alla de där tyska sagoslotten som man om och om igen springer på på Instagram. Och varje gång lägger till på någon lämplig lista av typen ”platser jag måste besöka någon gång”.

3. Berchtesgaden National Park

Underbara pärlor till alpsjöar som jag har drömt om att vandra längs kanterna på en stilla höstdag i flera år nu. Kanske en bergstopp också i anslutning när jag ändå håller på. Ravinvandring i Wimbachklamm Ramsau och så grottan Eiskapelle på det. En nationalpark helt i min stil.

4. Jasmund National Park, Rugen

Vem hade kunnat tro att detta ligger i Tyskland? Dramatiska kalkstensklippor som stupar brant ner i havet hittar man i Jasmund National Park i sydöstra Rugen.

5. Sächsiche Schweiz Elbsandsteingebirge

Vi har varit på andra sidan gränsen i Tjeckiska Bohemian Switzerland. Men kanske är klippformationerna ännu häftigare på den tyska sidan? Här har man i alla fall den drömmigaste bro vi någonsin sett, byggt mitt bland sandstensklipporna. Helt klart måste vi hit också.

första resa efter Corona
Elbsandsteingebirge. Foto: Jens Wegener

6. Moseldalen

Vinodlingar, pittoreska städer, vandringar och flodbåtar. Vad mer kan man gärna begära av livet? Inte mycket, tänker vi och känner oss helt redo att boka in en cykeltur mellan vingårdarna.

första resa efter Corona

7. Frukost i Reichstagsgebäude

Berlin har jag redan varit till. Som sagt. Men jag tänker att jag kommer tillbaka. Nästa gång på våren eller sommaren för lite härliga biergartens. Men dessutom vill jag ta en raincheck på det jag missade förra gången. Att äta frukost högst upp bredvid kupolen i Reichtagsgebäude.

första resa efter Corona

foto: Dagmar Schwelle

8. Sylt

Ön Sylt i Nordsjön drömmer jag om att åka till off-season. Sen höst kanske, men soligt och med mycket krisp i luften. När jag är den enda som går över sanddynerna och trätrallarna längst bort till udden med den röda fyren.

första resa efter Corona
Sylt. Foto: Francesco Carovillano

9. Rakotzbrucke

Rakotzbrucke kallas även djävulsbron. Eftersom det är så uppenbart att en sån spektakulär bro förstås inte kunnat byggas om inte den onde själv haft en finger med i spelet. I utbyte mot en eller annan såld själ förstås.

Djävlar och själar och sånt till trots, det vore helt klart en dröm för fotografen i mig  att en vindstilla dag få fånga denna sagobro och dess spegelbild i vattnet.

Rakotzbrucke. Foto: Michael Neumann

10. Schloß Lichtenstein

Men är vi på ett slott nu igen? Jo men faktiskt, för det finns hur många som helst. Och jag vill besöka dem alla. Åtminstone Liechtenstein också. Som inte har med lilleputtlandet med samma namn att göra.

första resa efter Corona
Schloß Lichtenstein. Foto: Gerhard Kassner

11. Karlsruhe

Sist men inte minst. Det börjar bli dags att återse Karlsruhe. Bara 26 år sedan sist. Lite nostalgi och minnen. Gerwigstraße 4. Slottet. Har jag sagt att jag faktiskt kom så långt förra våren att jag bokade en natt? Som sedan fick avbokas. Tågluffen som krympte till bara en tummetott. Men nästa gång då blir jag farlig, Karlsruhe.

första resa efter Corona
Karlsruhe. Foto: Hans-Peter Merten

Här hittar man dessa platser

Läs mer om Tyskland som destination hos Tysklands turistbyrå.

Gillar du också att resa? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

8 Comments

 1. I så fall skulle jag nog skippa romantiska vägen, som jag bara blev besviken på. Ta till exempel sagovägen istället vettja! Längtar till Tyskland nu!

  • Gunilla Yourstone

   Åh verkligen? Ja det finns väl ett flertal ”namngivna” vägar i Tyskland? Tror jag har hört talas om någon slottsväg också.

 2. Johanna

  Tack för inspirerande inlägg. Nu blev jag sugen på att se mer av Tyskland 😊

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag kände liksom hur jag ”hetsade upp” mig själv längs vägen också. Så otroligt mycket olika typer av upplevelser det finns i det landet 🙂

 3. Jag tänker samma, att det är inte läge nu att ge sig ut till andra världsdelar på ett tag. Norge, Danmark, Holland, Frankrike eller Tyskland. Något av dessa blir mitt första resmål tror jag.

 4. Jag har en resa bokad till Nordirland/Irland i mitten på september som jag hoppas kan bli av så det blir nog min första resa efter corona,om allt går enligt plan.

  • Gunilla Yourstone

   Hoppas du kommer iväg. Vi hade samma bokat nu i juni, men det blir ju tyvärr inställt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *