Efter en jobbresa till Berlin i förra veckan valde jag att stanna kvar ett dygn extra för att hinna ”göra” Berlin någorlunda i alla fall. Berlin i november är ju inte direkt en plats för omedelbar förälskelse. Inga kullerstensgränder, kvällssol från citadellet eller charmig tvätt som hänger mellan husen. Tvärt om är Berlin med sin efterkrigstids-bebyggelse på sina ställen en ganska ruff, nästan lite ful stad, åtminstone som sagt i november.

Storheten med staden ligger i stället på andra plan. Det ska finnas en kultur- och konstscen som inte går av för hackor. Och som en medelpunkt i Europa under åtskilliga sekler finns här massor av spännande historia att ta del av på ett mycket konkret sätt.
Jag valde att främst koncentrera mitt dygn i Berlin runt Kalla kriget och Öst-/Väst-Berlin-perioden. En epok som jag själv växte upp under och då, innan allt föll, såg som en del av livets oundvikliga betingelser. Muren föll samtidigt som jag hade fullt sjå att bli vuxen och efteråt har jag aldrig tagit mig tid att reflektera riktigt över den absurda tid som var då.

Det blev ett hektiskt dygn för mig med många saker jag ville hinna med. Här kommer mina bästa tips till hur man spenderar 24 timmar i Berlin, givet att man har samma intresseområden som jag.

8:00 Frukost

Frukost på Monbijou Hotel. Ett snyggt designhotell som har en fräsch frukostbuffé med massor av sallader, frukt och grönsaker. Sånt gillar jag!

9:00 Gedächtniskirche

Tänkvärdhets-kyrkan, typ. Kyrkan bombades söner under 2:a världskriget och har bevarats i sitt ”halva” sönderbombade skick för att påminna Berlinborna och besökare om krigets fasor. Kyrkan har också blivit en plats för att minnas nutidens många terrorattacker och dess offer. Denna kyrka hittar du på Breitscheidplatz sydväst om Tiergarten.

10:00 Förintelsemonumentet, Brandenburger Tor och Riksdagen

Tre sevärdheter som ligger hyfsat nära varandra i Berlins absoluta centrum.
Förintelsemonumentet som heter Denkmal für die ermordeten Juden Europas upptar ett stort område söder om Brandenburger Tor. Stora betongklossar i olika höjd med smala gånger emellan. Minnesmonumentet kräver en stund. Att vandra ner mellan de dystra betongblocken. Känns sig liten. Stå ensam där nere utan att se några andra besökare. Fundera över symboliken en liten stund. Ett museum finns också i anslutning, men jag väljer att gå vidare. Jag har bara en dag på mig och har nyss besökt Auschwitz.

Brandenburger Tor är ju förstås Berlins landmark nr 1. Klart man måste slänga iväg några foton. Reichtags-gebeude är en mäktig byggnad. En solig dag hade jag gått in och åkt upp till glaskupolen på taket. Man kan även äta här uppe, frukost, lunch eller middag. Men idag har vi låga moln, ingen idé.

11:00 Berlin-muren

Efter 9:e november 1989 gick det i ett rasande tempo att riva Berlin-buren. Alla hjälpte till. Men ca 100 meter mur vid Bernauer Strasse valde man att bevara i intakt skick. I anslutning till detta finns ett museum och en minnespark. 136 personer miste livet vid Berlin-muren i samband med flyktförsök. Allra mest rörande är kanske filmen om murens fall.

12:00 Lunch

I anslutning till tunnelbanestationen vid Bernauer Strasse finns ett vegan-fik, Central Café, med grymma vegan-pajer med sallad till. Här lunchar jag och passar på att statusuppdatera lite på samma gång.

13:00 Berliner Unterwelten

Två tunnelbanestationer norr om Bernauer Strasse ligger Berliner Unterwelten. De erbjuder guidade turer i Berlins undre värld, dvs under jord. Min tur, Subways and bunkers in the cold war, avgår idag 13:00 på engelska.

Under denna tur får man en inblick i det ytterst reella hot om kärnvapenkrig som Västberlin levde under i många år, vilken beredskap som fanns för detta samt en del om följderna för Berlin om kriget faktiskt brutit ut där under det extremt spända 80-talet. Åtminstone för mig som växte upp under kalla kriget och varje kväll på Rapport såg Östblockssoldater marschera och gigantiska missiler dras runt på kärror på Röda torget i TV. Som lyssnade till sånger som If the Russions love their children too och Forever Young (Are they gonna drop the bomb or not?)  på LP-spelaren där hemma, känns detta mycket relevant och spännande. Historia som man själv upplevt. Fast inte just här och på det sättet.

Vi får se hur en tunnelbanestation på några timmar kan göras om till ett skyddsrum, hur man förser bunkrarna med syre om elen slås ut och mycket mycket mera.
Turen tar 90 minuter.

©Berliner Unterweltern e.V./Holger Happel
©Berliner Unterweltern e.V./Holger Happel
©Berliner Unterweltern e.V./Holger Happel

15:00 Alexanderplatz och TV-tornet

Ett monument från DDR-eran. Klart man måste åka upp, även om vädret och sikten lämnar en del övrigt att önska. Eftersom solen går ner strax efter 16:00 i november åker jag upp halv fyra. Kollar utsikten. Tar en Weissbier i baren där uppe och inväntar mörkret för att få med den utsikten också.

17:00 DDR-museet

Från TV-tornet är det inte långt till DDR-museet. Här kan man provsitta Trabanter och lära sig mer om hur livet var i det forna DDR. Museet har öppet ända till 20:00, så man behöver inte stressa.

18:00 Checkpoint Charlie och Potsdamer platz

Jag hade faktiskt ingen aning om innan att Checkpoint Charlie finns kvar, så konkret som den gör. Med vakter och allt. Ett museum finns intill också, med berättelser om de som flytt och försökt fly genom åren.

På Potsdamer Platz har julmarknaden redan dragit i gång för året.

19:00 Middag

För den som inte nöjer sig med att trycka den fundamentala Berlinklassikern Curry-Wurst vid Check-point Charlie, kan italienaren Muret La Barba på Rosenthaler Strasse 61 vara ett alternativ.
Trevlig tonfisk och trevlig pasta.

21:00 Mikrobryggeri

Italienskt hit och italienskt dit, hög tid för lite tysk finkultur nu. På Lemke Bryggeri vid Hackeschen Markt, komplett med kopparpanna och allt, är det fritt fram att botanisera i den germanska ölkulturen. Själv kör jag dunkel i så celebra sammanhang.

23:00 Dags att sova

Dag att få sig lite nattvila innan hemfärd?

8:00 Hemresa

Frukost och flygbuss ut till Tegel. Avgår från Haupbahnhof. Idag skiner solen så där krispigt vinteraktigt. Typiskt dårå!

Jag är nöjd och fullproppad med tysk nutidshistoria (och med Curry Wurst för all del). Det som lämnar det allra mest bestående intrycket hos mig efter mitt dygn i Berlin är Muren vid Bernauser Strasse och museet som hörde till.
Och den där filmen när man får se bommarna öppnas vid Checkpoint Charlie för första gången. Folk springer ut, man ser hur stort det är för dem. Men tvekar efter några steg, vänder sig om, har någon bakom som man inte kan tänka sig att göra det här utan.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för mer reseinspiration i ditt flöde.


VisitBerlin bidrog till denna resa med ett Berlin Welcome-card

Tags

8 Comments

 1. Berlin är en stad som vi verkligen vill besöka! Det borde ju inte vara så orimligt heller, vet inte varför det inte blivit av ännu …

  • Gunilla Yourstone

   Nä men så är det ju med en del platser. Nära, direktflyg, billigt. Men ändå har man inte kommit sig för. Riga är så tex för oss.

 2. Berlin kan man besöka många gånger som helst – finns hur mycket som helst att se. Var där senast i september. Tur du inte försökte ”slinka in” till Reichstag. Oftast måste man förboka entré långt i förväg, speciellt om det är helg. Ibland kan man ha tur och de släpper in folk ändå, efter att man köat 1 timme.
  Såg att du var på Hackescher Markt (du bodde ju i närheten). Men du verkar ha missat det bästa där; Hackescke Höfe – ett system av sammanhängande innergårdar i ett kvarter från sekelskiftet med en del vackra jugend-detaljer samt trevliga små butiker.

 3. Hmm..oj..fullspäckat dygn..:-)..själv såg jag några av dessa platser vid mitt kort-besök i somras..då jag åkte lokalbuss..har en känsla att jag evt återvänder i sommar, då Depeche Mode gör sin allra sista spelning på den över 1 år långa turnén på en arena där :-)..

  • Gunilla Yourstone

   Berlin måste ju bara vara den perfekta platsen att se Depeche Mode på! 🙂

 4. Intressant inlägg! Du hade riktigt mycket tid i jämförelse med oss, vi gjorde stan på ungefär 6 timmar i somras:) Hann såklart bara skrapa på ytan, men det gav mersmak

  • Gunilla Yourstone

   Oj, 6 timmar var ännu värre! 🙂
   Man får nästan koncentrera sig på en sak då.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *