I 5 år har jag väntat på att få äta frukost här. Uppe på taket på självaste Reichstagsgebäude, alltså Riksdagshuset i Berlin. Inte i själva glaskupolen, men i en glasbyggnad precis bredvid. Här uppe ligger restaurangen Käfer som serverar både lunch och middag. Samt då även frukost från klockan 9.

Frukost i BerlinFrukost i Berlin

Jag tänkte boka in mig redan förra gången i Berlin. Men något satte stopp. Fanns det inte tillräckligt med tid? Mitt besök var ju så kort då? Eller var det fel dag? Jag minns inte riktigt.

Nu är jag tillbaka i Berlin och vill bjuda Alva och Eddie.

Vid bokningen på hemsidan måste man ange namn och födelsedatum för alla i bokningen. Samt att man vid besöket måste ha med sig ett id-kort. Det är tydligt att vi ska kollas upp. Registreras och bokföras. Inte så konstigt kanske med tanke på att detta är Tysklands riksdagshus.

Vi har bokat klockan 10. Man ska vara på plats 15-20 minuter innan. Det slutar med att vi får åka från lägenheten redan strax efter 9. Stiger av på S-bahn-stationen Brandenburger Tor. När vi kommer upp på Unter den Linden, är den stora paradgatan nästan öde.

Brandenburger Tor-området känns luftigt. Bara någon enstaka influenser som poserar för Instagram.

Vid Reichstagsgebäude är det en liten kö. Vi ska prickas av en första gång. Gå igenom en säkerhetskontroll à la flygplats och sedan prickas av ytterligare en gång. Denna gång med id-kortscheck.

Allt detta sker i ett ”för-hus” till riksdagen. Väl i själva Reichstagsgebäude är det slussar som gäller. Alla måste gå in genom dörr 1. Som sedan måste stängas innan nästa dörr öppnas.

Reichstagsgebäude är en ärevördig byggnad. Ser gammal ut. Men blev förmodligen sönderbombad under 2:a världskriget och sedan återuppbyggd i gammal stil. Som allt annat i Tyskland.

Förtroendeingivande pelare i sten. Inskriptioner. Flaggor som vajar. Och så, högt upp som krona på allt ärevördigt och traditionellt, en nybyggd glaskupol på taket. Med glasgolv ner till plenumsalen där riksdagen samlas.

Vi, en skara på ett tjugotal personer, tar hissen upp på taket samfällt. Slussade. Övervakade.

Där uppe finns Käfers glaskub också. Bredvid kupolen.

Vi får ett bord en bit in. Sätter oss. Fast… Det finns ju fortfarande ett ledigt bort längst fram vid fönstret. Jag kan inte låta bli. Man måste ju få fråga i alla fall. Trevligt. Och jo, då får vi ju fönsterbordet. Blir flyttade. Hurra. Lyckan är fullständig.

Frukost i Berlin

Vi tar in de dyraste frukosten. Feel Good Breakfast. Det vill säga jag och Eddie. Alva tar ett vegetariskt alternativ. Med Sekt förstås.

Frukost i Berlin
Frukost i Berlin

Frukost i Berlin

Gott, lyxigt och med Berlin  för våra fötter. Precis som frukostar borde vara oftare. Om än en något mulen morgon.

Frukost i Berlin

Frukost i Berlin
Frukost i Berlin

På vägen ut tar vi oss tid att klättra upp i kupolen också. Coolt ställe. Hit får besökare åka upp enbart också. Man måste inte äta på restaurangen. Fast proceduren med föranmälan, personnummer, id-koll och säkerhetskontroll gäller då också. Förstås.

Nu är vi redo för en sista dag på stan.

Läs också: Tempelhof – Hitlers gamla flygplats har blivit ett coolt parkområde

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Ja det var rejält skadat efter kriget och på terrassen vid kupolen finns det också kvar kulhål som jag vill minnas är från Röda arméns intåg. Själv tycker jag det är så rörande typiskt för Berlins moderna historia att just en brittisk arkitekt fick återskapa byggnaden.

    • Gunilla Yourstone

      Vi missade kulhålet. 😊
      Skönt ändå att de återskapade vissa byggnader, annars är ju det mesta modernt i Berlin.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *