Först måste vi ju börja med att reda ut begreppen. Vad kallas de egentligen med ett samlingsnamn de där korten som ger fria transporter och rabatt eller fria inträden under några dygn i en storstad?

Stadskort? Citypass? Det är i alla fall dem vi menar.

Kanske (förmodligen) har alla andra redan upptäck dessa kort för länge sedan, men vi har legat lite efter på den fronten. Dels gillar vi att gå i stället för att åka buss eller tunnelbana, dels för att vi inte är jätte-jätte-frälsta på museum och dels för att vi liksom inte orkar.

Vi orkar inte kolla var korten ger rabatt och hur mycket, Vi orkar inte räkna på vad som lönar sig och vi orkar inte ens leta upp en turistbyrå som säljer dessa kort när vi kommer fram, utan då vill vi bara kasta oss ut och börja uppleva staden.

Men nu sist i Berlin, fick jag faktiskt ett Berlin Welcome Card alldeles gratis av Vist Berlin. Och förstås måste vi ju utvärdera då. Lönade det sig eller inte? D.v.s. om man betalar kortet själv.

Berlin Welcome Card

Räkneexempel

Berlin Welcome Card kostar 19:90 euro för 48 timmar, för kortet som omfattar Berlin City Center och Tegel Airport.

Generellt ger kortet 25% rabatt på ordinarie pris på museer och attraktioner, samt att all kollektivtrafik inklusive flygbuss är gratis. Det gav följande ”discounts” för mig under ett dygn:

  • Rabatt TV-tornet: rabatt €3,35
  • DDR-museum:rabatt €2,34
  • Flygbuss till Tegel: gratis, skulle ha kostat: €2,8
  • Metro; 5 st långsträckor och 1 st kortsträcka, gratis, skulle ha kostat: €15,70

Total besparing: € 24,15

Jag gjorde alltså en vinst på mitt Berlin-Welcome card på €4,15, även om jag bara använde det ett dygn i stället för de två som det hade täckning för.

Framför allt var det transporterna som jag gick plus på. Om jag inte haft något kort hade jag förmodligen gått mer och inte haft så mycket tid över till själva attraktionerna. Okej om man har flera dagar på sig, men kanske inte om man bara har 24 timmar.

Slutsatsen blir att om man vet (eller tror) att man kommer att åka kollektivtrafik mer än bara ”fram-och-åter” per dag och dessutom kommer att besöka minst ett museum eller annan attraktion där man får rabatt per dag, så känns ett citypass som en bra idé.

Berlin Welcome Card

Läs om mitt dygn i Berlin här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

Tags

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *