Under mitt besök i Berlin för några veckor sedan bodde jag på två olika hotell. Dels på Monbijou Hotel bredvid Monbijou  Park, runt hörnet från Hackescher Markt och dels på Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz (som kan vara världshistoriens längsta hotellnamn), mitt på Alexanderplatz.

Både lägena var riktigt bra.
Alexanderplatz är en hub i kollektivtrafiken och härifrån kan man snabbt ta sig till andra delar av Berlin med tunnelbana och S-bahn (tågen som går en våning upp över stan). Från mitt hotell hade jag utsikt över TV-tornet (visserligen genom obegripligt smutsiga rutor, men ändå). En nackdel med Alexanderplatz är att det inte är så mysigt. Mer snabbmatskedjor och korvgubbar i kvarteret än gemytliga restauranger och bierstuben om man säger så.

Sedan hör det ju till historien att hotellet Park Inn går till historien som hotellet med flest extraavgifter någonsin. Ingen riktigt smickrande utnämning tyvärr.

Var ska man bo i Berlin
Väl på plats uppe i TV-tornet kan man sedan kika tillbaka ner på sitt hotell

Var ska man bo i Berlin

Monbiou Hotel var ett mysigt inrett boutique-hotell med den fräschaste frukosten jag sett på länge.  Massor av sallader, frukt och grönsaker. Mysig brasa i lobbyn! Dessutom ligger Hackescher Markt runt hörnet, med massor av trevliga restauranger.  Personligen skulle jag gärna välja det hotellet igen om jag någon gång kommer tillbaka till Berlin.

Var ska man bo i Berlin

Var ska man bo i Berlin

Om man vill bo centralt ska man hålla sig i stadsdelen Mitte, helst någonstans mellan Brandenburger Tor i väster och Alexanderplatz i öster. Men höjden Friedrichstadt-Palast och Checkpoint Charlie som riktmärke i nordlig respektive sydlig riktning. Centralt men kan vara ganska dyrt, åtminstone vissa tider på året. Vill man komma ner i prisklass lönar det sig att förflytta sig någon eller några tunnelbanestationer utåt.

Trevliga och prisvärda hotell i Berlin hittar du här.

Var ska man bo i Berlin

Hotell nära Haupbahnhof

Att åka tåg till Berlin blir allt mer populärt. Och då vill man kanske, för bekvämlighten bo nära Haupbahnhof, dvs järnvägsstationen. Då är Motel One ett bra och prisvärt alternativ.

Motel One Haupbahnhof

Läs om hela mitt dygn i Berlin här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för mer reseinspiration och resetips i ditt flöde.

4 Comments

 1. Hej,

  Bor i Berlin sedan några år. Alexanderplatz är en bra knutpunkt, men oavsett var man är i Berlin så är det bra förbindelser med tunnelbana, pendeltåg, spårvagnar och jag bussar. Visst är det bra vid första besöket om man bara är i Berlin under ett par dagar, men sen tycker jag det är läge att dra sig utanför turiststråken. Prenzlauer Berg är ett trevligt område att knalla runt i och gott om bra restauranger. Vill man komma billigare undan så tar man Kreuzberg. Några turistattraktioner att rekommendera är stasifängelset och stasikontoret samt Berlin untenwelten tours. Sen ska man ju inte glömma bort gamla ku’damm som var centrum i västberlin.

  Att göra Berlin kräver många besök, det finns alltid något mer att uppleva.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad trevligt med tips från en expert på plats.
   Så blir det ju ofta när man besöker en plats flera gånger. Man börjar i mitten och arbetar sig så småningom utåt.
   Berliner Unterwelten testade jag. Intressant tur om kalla kriget!

 2. Bodde också i Berlin ett år och kan gott tänka mig att flytta tillbaka! Alexanderplats höll jag mig dock oftast borta från… 🙂

  Min favoritutflykt görs till Pottsdam med tåg, älskar det stället. Prenzlauer Berg som Calle nämner ovan är också en favorit! Tiergarten är också bra, liksom… ja, alltså – jag kan skriva en hel uppsats.

  • Gunilla Yourstone

   Ah där ser man. Själv har jag bott i Karslruhe i södra Tyskland för många år sedan. Pottsdam ser ju riktigt fint ut. Berlin är nog vackrare på sommaren när det är lite grönt och så.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *