Hur ofta får man möjlighet att bo en natt på ett tvättäkta medeltida slott? Nej, just det, tänkte väl det.
Därför blir vi väldigt till oss och entusiastiska när vi hittar ett extremt charmigt gammalt slott, beläget uppe på en klippa högt över den allra vackraste delen av Rhendalen, och som dessutom är ett hotell!

Burghotel auf Schönburg bokar man här.

Tåget går förbi, och stannar precis nedanför, på Oberwesels järnvägsstation. Snabbtågen på stambanan mellan Koblenz och Mainz stannar inte här, med däremot lokaltågen på samma sträcka.

Vi planerar genast in ett stopp här under tågluffens sista natt. På väg upp från Alperna och på väg till SJ´s nattåg från Hamburg till Stockholm. En värdig avslutning på en lång, härligt europeiska tågluff.

Natten innan har vi sovit i Karlsruhe. 2 timmars tänkt restid blir 3 på grund av förseningar. Men vi är ändå på plats hyfsat tidig eftermiddag. På kartan har det sett ut som gångavstånd från stationen till slottet. Men Google Maps visar ju inga höjdkurvor. 200 meter på kartan blir till flera kilometer i uppförsbacke i verkligheten.
Vi ringer hotellet.
– Ska vi ringa en taxi? frågar de.
Så måste det ju bli, men när taxin kommer tar han ju inte kort. Vi behöver därför först köra och ta ut pengar. Sedan kan vi ringla upp till slottet högt där uppe på krönet. Dra väskorna över vindbryggan och in på slottsområdet. Slottet vars äldsta delar är från 700-talet och som sedan byggts till successivt under århundradena.

Burghotel auf Schönburg är alla rum unikt inredda. Som gäst kan man boka in sin på exakt precis det rum som man tycker ser allra mest Ivanhoe ut. (eller vad det nu är för anda man eftersträvar)

Vi har hittat ett rum beläget uppe i ett av de äldre tornen. Ett stort rum med himmelssäng och sittgrupp. Samt en egen balkong där uppe i det blå. Utsikt över slottet självt samt åt båda håll så att säga. Både lite över Rhen och dessutom över vinodlingarna inåt land.

Minibarens innehåll ingår i rummet här, så när man väl installerat sig är det läge att göra sig hemmastadd med en kall drink på balkongen. Tvärs över borggården sitter ett annat par också och sippar. Vi hälsar glatt. Ett par slottsherrar till ett annat.

Balkongen högst upp i tornet ovanför det röda markistaket är vår!

Men sedan måste det förstås gås husesyn på ägorna också. Det finns en trädgård, en borggård, ett museum med tillhörande torn och dessutom en äldre mur-ruin att promenera på.

Men sen blir det ju middag. En middag som i det sköna vädret serveras ute på terrassen. Vi bokade vårt rum redan i februari. Och utgick förstås i från att vi även skulle äta här. Men väl på plats, skulle man ha bokat bord i februari också, för borden delas ut i bokningsordning och vi får ett sämre bord utan utsikt eftersom vi nu alltså plötsligt har bokat sist. Lite snöpligt förstås. I en annars fantastisk slottsupplevelse. Så vi ber helt enkelt om att få ta upp efterrätten till balkongen. Till vår fantastiska utsikt, där vi trivs bäst.

Du bokar Burghotel auf Schönburg här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Marianne

    Wow vilket ställe !

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *