Berlin, en av Europas klassiska huvudstäder. Med en alldeles särskild atmosfär. Urbant och hippt. Med vingslagen från öst- och väst-tiden och det kalla kriget ständigt närvarande.
Vad hittar man på här? Vi har listat 30 saker att se och göra i Berlin.

1. Brandenburger Tor

Var börjar man tro? Jo men faktiskt här tror jag. Vid Berlins best kända monument. En episk plats som varit del av gränslinjen mellan öst och väst. Här har många världsledare hållit tal. Idag Berlins mest kända landmärke och kanske den plats dit förstagångsbesökaren beger sig allra först?

2. Berlinmuren vid Bernauer Straβe

Jag märker ju att min dotter Alva och hennes pojkvän är något mindre intresserade än jag, men för mig handlar mycket i Berlin om öst-väst-tiden. Om kalla kriget och Berlinmuren. Det var en sjuk tid och dessbättre bara en tidsficka i historien, men det var den tid när jag växte upp.

– Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, sa man. Och aldrig trodde någon att muren någonsin skulle rivas.

Vid Bernauerstraβe har en del av muren bevarats och här finns också ett murmuseum. En av de mest intressanta och berörande platserna i Berlin.

göra i Berlin

3. Reichstagsgebäude med kupolen

Berlins riksdagshus är en vacker ärevördig byggnad. Belägen precis bredvid Brandenburger Tor. Här finns det möjlighet att gå in som besökare och åka upp till den futuristiska glaskupolen på taket.

Man kan också göra som oss, boka bord på restaurangen där uppe och äta tex frukost här.

göra i Berlin

4. Fernsehturm

Berlins 2:a mest kända landmärke? Som syns från stora delar av stan. Fernsehturm ligger vid Alexanderplatz och här kan man åka upp och få utsikt över snart sagt hela Berlin. Här uppe finns en bar och en restaurang.

göra i Berlin

5. Förintelsemonumentet

Vi rör oss fortfarande i samma geografiska område som Brandenburger Tor och Riksdagshuset. Här finns också ett mycket mäktigt monument över förintelsens offer. Här kan man vandra runt en stund och begrunda det oerhörda som hände i Europa för 75 år sedan. Och som kan hända igen.

Intill finns ett förintelsemuseum.

göra i Berlin

6. Checkpoint charlie

Checkpoint Charlie var namnet på en av de viktigaste passagerna mellan öst och väst under kalla kriget. Detta var också den enda passagen för militärpersonal från USA. Checkpoint Charlie står helt enkelt för Checkpoint C från bokstaveringsalfabetet på engelska. Checkpoint Alfa och Checkpoint Beta fanns också.

Vid denna plats hittar man fortfarande en gränsstationsbyggnad och två riktiga mänskliga vakter, idag tillhör det Mausermuseum som huserar strax intill.

göra i Berlin

7. DDR-museet

Ett helt museum om DDR tiden! Superretro och säkert en hel del nostalgi för dem som var med när det begav sig. Bara att det står en livs levande Trabant i första utställningsrummet liksom!

Ett intressant ”måste-museum” för mig.

8. Berliner Unterwelt

Under Berlin finns massor av kilometer katakomber och bunkrar. En gömd och glömd värld. Men hit ner finns det guidade turer med olika teman. ”Hitlers bunkrar”, eller som den jag går ”Det kalla kriget och hotet om kärnvapenkrig”. En mycket intressant guidning.

9. Tempelhof

Den gamla mönsterflygplatsen som blev Hitlers flygplats och som sedan lades ner. I vilken annan stad som helst hade allt rivits. Men här står den kvar, med terminalbyggnader, landningsbanor, och till och med flygplan. Och är nu ett populärt parkområde där berlinarna samlas på helgerna. Läs om vårt besök här.

göra i Berlin

10. Museuminsel

Samlat på en och samma ö i centrala Berlin ligger de flesta och de främsta av Belins museer. Pergamonmuseum, Bode-museum, Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum. Här återfinns massor av konstskatter. Tyska, men även från Egypten, Grekland, Romarriket mm.

Bara byggnaderna är värt besväret att ta sig hit.

göra i Berlin

11. Potsdam

Potsdam är ju egentligen en egen stad, men ihopväxt med Berlin och med S-bahn förbindelse. Här finns massor att se, största sevärdheten är slottet Sanssouci med sin slottsträdgård. Läs om vårt besök här.

göra i Berlin

12. Stasi Museum

Stasi Museum har jag själv kvar att göra i Berlin.
Detta museum ligger i Stasis gamla högkvarter och handlar helt enkelt om hur Stasi arbetade och hur se spionerade på den egna befolkningen.

13. East Side Gallery

East Side Gallery är en ständigt pågående konstutställning utomhus, på den längsta sektion av Belinmusen som fortfarande finns kvar. Galleriet består av 105 målningar av konstnärer från hela världen. varav den mest kända bör vara den nedan.

14. Mauerpark

En park där ytterligare en del av Berlinmuren finns bevarad. Området var under öst-väst-epoken no-man’s-land i anslutning till muren. Men nu alltså en mycket populär park. Här finns en populär loppmarknad och grässlänterna är perfekta att tillbringa några timmar på en solig söndag.

göra i Berlin

15. Charlottenburgs slott

Detta slott stod klart 1695 och tjänstgjorde som sommarresidens för kurfurstarna av Brandenburg. Charlottenburgs slott förstördes till stora delar under andra världskriget. Efter kriget återuppbyggdes slottet. Slottsmuseet inrymmer många av Preussens kungliga historiska samlingar, bland annat Preussens riksregalier.

16. Tiergarten

Berlins största och mest kända park. Här kan man promenera eller besöka rosenträdgården eller engelska parken. Här finns också flera kända minnesmärken, tex Siegessäule, med en utsiktplattform högst upp.

17. Loppmarknader

Berlin är verkligen loppmarknadernas stad. Förutom Mauerpark finns Raw Flohmarkt, Boxhagener platz, Berliner Trödelmarkt, Bode Museum market och Hansamarkt. Söndag är rätt dag att bege sig ut och fynda.

18. Sachsenhausen

Berlins närmaste koncentrationsläger ligger norr om stan 1 timme bort. Ett besök här är lika angeläget som smärtsamt.

19. Kreuzberg

Kreuzberg är ett av flera områden från det gamla Östberlin som på senare år blivit hippt och trendigt med konstnärer, loppmarknader, barer och restauranger. Sedan säger ryktet att Kreuzberg varit ”edge” så länge nu att det börjar bli mainstream. Ställen som Neukölln börjar ta över i stället.

20. Kebab

Berlin är en mycket multikulturell stad. Den största invandrargruppen är turkar, som företrädelsevis kommit hit via arbetskraftinvandring. Så vad säger detta oss om kvalitén på kebaben i Berlin? Just det. Mycket god.

21. Potsdamer Platz

Detta område delades fram till 1989 av Berlinmuren. Efter murens fall har torget bebyggts med moderna kontorsskyskrapor. Det är också ett stort shoppingområde i Berlin. I Sony-center pågår på kvällstid en ljusshow med blå och lila lampor. Som för övrigt syns från Fernsehturm.

Här finns också en ”Panoramapunkt” att åka upp till på adressen Potsdamer Str. 1. 

22. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Denna kyrka, belägen på  Breitscheidplatz, bombades under 2:a världskriget och har fått stå kvar i orenoverat skick för att påminna om kriget.

23. Hackescher Markt / Hackesche Höfe

Populärt restaurangområde med ett system av innergårdar med uteserveringar.

24. Alexanderplatz

Alexanderplatz fick sitt namn efter den ryske tsaren Alexander I, efter att denne besökt Berlin år 1805. På 1920-talet utgjorde torget ett kommersiellt centrum och var navet i Berlins nattliv. Efter 2:a världskriget hamnade Alexanderplats på östsidan och efter enandet var det länge en plats som förknippades med Östberlin.

Här står Fersehturm och Världstidklockan. I Adventstider täcks torget av en enorm julmarknad.

25. Mikrobryggerier och Biergartens

Öl är ju verkligen drycken nummer 1 i Tyskland. Överallt, så även i Berlin finns mikrobryggerier och biergartens, alltså uteserveringar med fokus på öl. Dessa får man ju inte missa.

26. Bornholmer straβe

Det var denna passage som allra först öppnades den där dagen 1989. Idag finns en minnesplats och en liten utställning med fotografier här.

foto: Deutsches Bundesarchiv

27. Unter den Linden

Berlins mest kända gata som anlades 1647. Det är en paradgata som jämförts med Paris Champs-Élysées. Före 2:a världskriget  var Unter den Linden centrum för Berlins kulturliv. Under kriget bombades de allra flesta husen längs gatan sönder. I ena änden på Unter den Linden hittar man Brandenburger Tor.

28. Båttur

Vi har inte provat, men en båttur kan säkert vara trevligt en solig dag.

29. Graffitti och gatukonst

Graffitti och gatukonst finns överallt. På de delar av Berlinmuren som fortfarande finns kvar, på väggar, murar osv. Väldigt berlinskt.

30. Currywurst

Currywursten kan man inte ducka för i Berlin, den måste bara göras. God? Njäe… Men sen har man det gjort.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

6 Comments

 1. Fina tips. En Berliner Weisse kan man ju också vilja ha gjort så där som currywursten, hehe. Hackescher Markts innergårdar har lite kul butiker också tycker jag. Designers, lokala delikatesser, konst och prylar. I närheten ligger trevliga mikrobryggeriet Lemke som också har god mat.
  Någon kul kabaré eller, om man kan tyska, en alternativ pjäs är också kul i Berlin.
  Även jag är ju präglad av samma tidsperiod och apropå den är det kul att se byggnaderna längs Karl-Marx-Allé (många rätt fina med gamla butikslokaler) och klassiska bion Kino International där mycket haft premiär.

 2. Sandra

  Tack för trevliga tips! Det blir nog Berlin i sommar för oss.

 3. Henrik Nilsson

  Vi åker nog till Berlin i sommar

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *