När jag besöker min dotter Alva i Berlin under hösten, ber Alva mig inkomma med en önskelista i förväg. Vad vill jag se och göra? Jag sätter upp Potsdam som första val. Mitt förra besök i Berlin gick i Kalla krigets tecken. Nu vill jag djupdyka i Berlins äldre historia.

Det jag inte vet då är att Potsdam är ju en hel stad på 180.000 innevånare, helt proppfull av slott och historiska minnesmärken. För att göra Potsdam rättvisa bör man lägga flera dagar här. Det vi har är en dagsutflykt från Berlin och ungefär 5 timmar. På den tiden hinner man med slottet, eller rättare sagt sommarresidenset Sanssouci, samt den omgärdande slottsparken. Och en god lunch bestående av Flammkuchen på restaurang Mövenpick, precis invid slottet.

Vårt besök i Potsdam

Vi anländer till Potsdams järnvägsstation vid 11-tiden på förmiddagen. En lokalbuss tar oss upp till Sanssouci och slottsparken. Man kan lösa biljett antingen till bara Sanssouci eller en kombi biljett även till New Palace. Vi nöjer oss dock med ett slott. 


Sanssouci är förhållandevis litet och behändigt, men ändå överdådigt på insidan förstås. Via en audioguide kan man som besökare ta del av historien bakom varje rum. Slottet bygges av  Fredrik II av Preussen, kejsaren som grundlade Preussens storhetstid. Hans syster Lovisa Ulrika gifte sig inom parates sagt med Adolf Fredrik av Sverige och är därmed mamma till Gustav III.

Fredrik II´s eget äktenskap blev barnlöst och, får man förmoda, inte så lyckligt, då Fredrik var helt ointresserad av kvinnor. Makarna levde större delen av sitt äktenskap helt åtskilda.


Guidningen är intressant, man inser att man vet väldigt lite om tysk historia före 1:a världskriget.

Sedan är det dags för slottsparken. Tyvärr är alla statyer inpackade för vintern i stora trälådor. Inte helt fotogenique, men det är bara att gilla läget. Vi kollar in Orangery Palace, Chinese House, New Palace och Roman baths.


Mer räcker inte tiden till idag. Efter en god lunch är det dags att ta först bussen och sedan  S-bahn tillbaka till Berlin.

Fler saker att se i Potsdam

Det finns verkligen massor att se i Potsdam. Cecilienhof Palace, Holländska kvarteren, Brandenburger Tor (och detta är den ursprungliga, inte den i Berlin), Marble Palace, Glienicker Brücke, som 1945-1990 utgjorde gränsen mellan Öst och Väst. Här skedde flera utbyten av tillfångatagna agenter under kalla kriget.

Särskilt den där bron hade jag gärna besökt om det funnits tid. Nästa gång kanske?

Att ta sig till Potsdam från Berlin

Från centrala Berlin till Potsdam kan man ta sig med antingen S-bahn eller regionaltåg. Båda färdmedlen tar ca 1 timme.

Den man behöver veta att väl på plats i Potsdam ligger sevärdheterna rätt utspridda och för att ta sig emellan dem måste man antingen åka buss eller hyra cykel. De sevärdheter vi besökte ovan ligger dock nära varandra, här kan man gå emellan. Men en busstransport är nödvändig till och från järnvägsstationen.


 

4 Comments

 1. Anette Nilsson

  Tyskland har för oss bara varit ett genomfartsland när vi kört med vår husvagn i över 30 år på väg till det mer ”spännande Europa” men nu som pensionärer har vi lovat varandra att börja uppleva Tyskland på vår väg till något annat land. Vi har redan börjat skriva upp vad vi inte ska missa nästa gång. Vi lär se…

  • Gunilla Yourstone

   Det finns verkligen massor av fint att uppleva i Tyskland. Mest av allt rekommenderar vi nog Moseldalen som vi skrivit om tidigare i år.

 2. Tack för att vi fick komma med in i Sanssouci! När vi var där med husbil hösten 2021 såldes vara ett fåtal biljetter/dag (covid) så vi fick nöja oss med parken. Nu får det bli ett nytt stopp där vid tillfälle, riktigt överdådigt och sevärt!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var tråkigt med pandemin. När det väl gick att resa, ar mycket stängt invändigt.
   Vi var tex till Kalmar slott med samma resultat.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *