Hamburg eller Berlin? Båda Tysklands största städer känns vansinnigt trendiga i år. Både Snälltåget och SJ satsar på nattåg till bägge städerna från Stockholm. Enkelt, snabbt och miljövänligt.

Själv har jag besökt båda 2 gånger. Men när jag befinner mig i Berlin nu i höstas händer något lite märkligt. På väg ut på stan första dagen ser jag plötsligt miljöer från Hamburg framför mig när jag tänker på var dagen ska spenderas. Jag känner alltså hur jag blandar ihop städerna, att de flyter samman i min hjärna. För de är rätt lika på många sätt? Men också olika.

Så det är befogat att ställa sig frågan. Vilken av de båda städerna passar allra bäst för en weekend?

Hamburg eller Berlin
Hamburg eller Berlin

Sevärdheter

Hamburg har sitt världsarv bland de gamla kanalerna. Sitt nya konserthus Elbphilharmonie. Miniatur wunderland med alla sina modelljärnvägar.

Hamburg eller Berlin
Elbphilharmonie i Hamburg

Berlin har Brandenburger Thor, Fernsehturm, resterna av Berlinmuren, Förintelsemonumentet, sina katakomber och massor, massor av museum.

Ja ni hör ju själva, Berlin vinner på nock. Men så är ju Berlin också Berlin och Tysklands huvudstad.

Hamburg eller Berlin
Förintelesemonumentet i Berlin

Mysiga områden

Detta är ju båda städernas svaga punkt. Att de är rätt så omysiga. Totalt sönderbombade under andra världskriget, må vara av egen förskyllan. Efterkrigstidsarkitektur alltså.

Halva Berlin tillhörde dessutom senare DDR under kalla kriget, vilket inte direkt jobbar till myskapitalets fördel. Lägg sedan till stora, breda, raka boulevarder. Ståtligt kanske, men inte mysigt.

Hamburg har också att jobba på i mysighet. Som en gigantisk containerhamn mitt i stan kanske inte direkt bidrar till. Men världsarvet finns med sina charmiga magasinsbyggnader. Ett litet ”gamla stan” finns också med äldre byggnader.

Mysiga kvarter i Hamburg

Sedan tycker vi också att området mot Elbe, Landungsbrücke med sin strandpromenad, är mysigt. Särskilt om vädret är det rätta.

Hamburg vinner kategorin.

Hamburg eller Berlin
Mysigt vid Landungsbrücke

Stämning

– Om man vill förverkliga sig själv flyttar man till Berlin. Om man vill tjäna pengar, till Hamburg.

Så säger tyskarna själva. Det ger förstås en viss typ av människor i respektive stad. Även om stämningen är härlig i Hamburg, går det inte att mäta sig med det alternativa Berlin. Prova tex Mauerpark i Berlin en söndagseftermiddag. Massor av konstnärer målar för fullt om resterna av muren uppe på kullen. Ett band spelar illegalt nere på gräsmattan. Får plocka ihop i hast när polisen anländer. Någon går runt med en skrinda och säljer öl, en loppmarknad pågår och massor av folk halvligger på filtar i grässlänten och njuter av solen. I bakgrunden vakar Fernsehturm över allt.

Nä tänkte väl det. Svårslaget.

Berlin vinner kategorin.

Mat

Båda städerna har den tyska husmanskosten förstås. Och fine dining-restauranger.

Husmanskost i Hamburg

Men Berlin är extremt mångkulturellt. En av de städer i Europa där det bor fler människor med utländskt ursprung än infödda tyskar. Det ger en spänst i matkulturen, onekligen. Bara en sak som den världsberömda Berlinska gatukebaben. Aldrig har man väl smakat sådan kebab förut!

Berlin vinner kategorin.

Att resa dit

Som sagt, det är enkelt att resa till båda. Direktflyg förstås, men också direkttåg.

Litet plus för Hamburg efter som tåget dit går några timmar snabbare och Hamburg dessutom är enklare att nå med bil från Sverige.

Hamburg vinner kategorin.

Historia

Hur ser historiens vingslag ut i de båda städerna? I Hamburg finns förstås Hansa-historia, samt att halva staden en gång var dansk. Mer nutida historia är att Beatles började sin karriär här.

Historien om Beatles i Hamburg

Men, spiken i kistan nu va? För vad kan rimligen mäta sig med Berlin historiemässigt. Allt ifrån slott (Charlottenburg och Pottsdam) härrörande från de gamla tyska kejsarna. Till världskrigen och sedan det kalla kriget. Precis utanför Berlin finns koncentrationslägret Sachsenhausen, som vittnar om en mörk, men angelägen del av historien.

Muren är berörande historia i Berlin

Berlinmuren finns bevarad på ett flertal ställen. Historia som man själv upplevt och mycket berörande.

Berlin vinner (förstås!) kategorin.

Pottsdam precis utanför Berlin

Slutsats

Ja, Berlin är inte helt otippat, den mest besöksvärda av de två. Men Hamburg har många fördelar och är definitivt värt en egen weekend också. Eller varför inte kombinera de två, i en veckolång resa? Tåg är smidigt att ta emellan.

Hamburg eller Berlin
Berlin må kanske vara bäst…
Hamburg eller Berlin
…men Hamburg är också bra!

Läs också: 30 saker att se och göra i Berlin – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *