Hamburg har sedan 2015 ett UNESCO-värlsarv. Det fullständiga namnet på världsarvet är ”Speicherstadt och Kontorhaus District med Chilehaus”. Världsarvet är beläget mitt i Hamburg, precis intill Elbe och alldeles nära vårt eget hotell under vistelsen och vi går en guidad tur genom området under vårt besök i Hamburg.

Speicherstadt

Speicherstadt betyder ”lagringsstad” och är namnet på ett område invid vattnet där man under 1880-talet byggde ett stort antal lagerbyggnader på pålar och med kanaler emellan. Kanalerna står i direkt förbindelse med först floden Elbe och sedan havet utanför, det vill säga Nordsjön och är därför starkt påverkade av tidvattnet. Vattenståndet varierar upp till 4 meter mellan låg- och högvatten. Vid vår ankomst är kanalerna nästan tömda på vatten och vi undrar ”vad sjutton har hänt här?” Varför släpper de inte på vattnet? Men nej, det finns ju inga slussar. Det ska vara så här.

Lågvatten

Vid högvatten kan och kunde stora skepp  segla rakt in här och lassa och lossa rakt in i lagerbyggnaderna via vinschar som man fortfarande ser fästen för högst upp på husfasaderna.


Kontorhaus District med Chilehaus

Intill detta område byggdes på 1920-40 talet ett område med kontorsbyggnader. Och detta gör Hamburg unikt. Att man så tidigt särade på funktionerna lagerhållning, kontor och bostad i helt olika områden i staden.

I kontorsdistriktet är det det så kallade Chilehaus som väcker störst uppmärksamhet för sin arkitektur. Vår guidade tur uppehåller sig också extra länge vid just detta hus och vi får snabbt kika in på det imponerade trapphuset.
Huset ritades av arkitekten  Fritz Höger på uppdrag av redaren Henry B. Sloman. Namnet kommer av att Sloman under decennier hade handel med Chile.


Överhuvudtaget ska man alltid passa på att sticka in huvudet i dessa kontorshus och kolla in just trapphusen, säger vår guide. Det finns otroligt många vackra.

Dagens hamn

Idag används ju inte lagerbyggnaderna för detta ändamål länge. Här finns i stället caféer och restauranger, museer och annat. Bland annat Miniatur Wunderland ligger här.

Hamnen har flyttat länge ut mot Elbes mynning. Nästa dag åker vi på en guidad rundtur med båt i hamnen och får själva se hur ett containerfartyg lastas med hjälp av stora kranar. Detta skepp, Cosco Shipping Gemini från 2018, som för dagen lastas i hamnen kan ta över 10.000 containrar. Imponerande.

Läs också: Pierdrei Hotel i Hamburg – vad sägs om retroglamping på ett hustak mitt i stan?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *