Hamburg är en skön stad för en weekend. Men vad hittar man på mer konkret liksom? Här kommer 17 förslag från oss.

1. UNESCO-världsarvet

En av Hamburgs största sevärdheter är definitivt det 6 år gamla UNECSO-världsarvet Speicherstadt med sina kanaler, förrådsbyggnader och kontorshus. Här bör man definitivt flanera runt en stund. Men man kan också med fördel gå på en guidad tur för att få mer fakta och historia om området. Och ta en båttur på kanalerna.

Läs också: Hamburgs UNESCO-världsarv – Speicherstadt och Kontorhaus District

göra i Hamburg

2. Konserthuset Elbphilharmonie

Hamburgs nya stolthet är konserthuset Elbphilharmonie som i år fyller 5 år. Denna spektakulära byggnad bör man absolut besöka. Antingen på en konsert eller åtminstone genom att lösa en biljett upp till Plazan och utsiktsdäcket.

Läs också: Elbphilharmonie – vi har besökt Hamburgs spektakulära konserthus

göra i Hamburg

3. Miniatur wunderland

I Hamburg, mitt i världsarvet, finns världens största modelljärnvägs-utställning. Utställningen är 1.545 m² stor och innehåller sammanlagt 1.120 tåg, 289.000 figurer, 10.250 bilar, 4.340 byggnader och 137.000 träd. Den sammanlagda spårlängden är 16.138 m.

göra i Hamburg

Miniatur Wunderland har tagit 990.000 timmar och kostat 37 miljoner Euro att bygga.

Som ni förstår är detta något extra som bara måste upplevas när man är i Hamburg. Alla uppbyggda miljöer är dessutom verkliga platser som man, även om de inte är fotografiskt återgivna, kan känna igen sig i. Tyskland förstås, men också Schweiz, Italien, USA, Brasilien och faktiskt även Kiruna i Sverige.

Ishotellet i Kiruna

4. Hamnkryssning

Det är mycket trevligt att se Hamburg från sjösidan. På denna tur (Große Havenrundfahrt heter den och arrangeras av många olika bolag) får man både åka igenom de gamla delarna i värdarvet så väl som hamnens nyare delar.

Vilka fartyg som för dagen finns inne i hamn varierar naturligtvis, men vi såg ett gigantiskt containerfartyg, flera stridsfartyg och en nybyggd enorm lyxyacht.

5. Beatles-tour

Beatles i Hamburg? Jodå, det var här allt började en gång. Stefanie Hempels guidning genom alla Beatles klassiska landmärken under sina år i Hamburg är riktigt trevlig att göra.

Läs också: Beatles-guidning i Hamburg – visste du att det var här allt började en gång?

göra i Hamburg göra i Hamburg

6. Tysk ölkultur

Tysk ölkultur är ett måste varje gång man är i Tyskland och får förstås inte glömmas bort i Hamburg heller. En oerhört folklig kultur som består av lika beståndsdelar lokalbryggt skummande öl, gemüt, tysk husmanskost och endera bomba-bompa-musik, tyska schlagers eller en eller annan joddel-låt.

Vi underkastar oss själva denna synnerligen välgörande tyska behandling på Blockbräu vid Landungsbrücken. Christofer var till en början milt skeptisk, men redan vid öl nummer två smälte han totalt och började stampa takten och nynna med i joddlandet.

Själv är jag förstås proffs på allt detta efter ett helt år i Tyskland på 90-talet.

göra i Hamburg göra i Hamburg

7. Landungsbrücken och strandpromenaden

Sa vi Landungsbrücken? Detta är ett område som bör besökas. En fin bred strandpromenad leder hela vägen till Hafencity. Här finns härlig hamnkänsla, båtar, gatuunderhållning och massor av restauranger och färsk fisk som streetfood.

8. Frukost på Roncalli Grand Café

Vad kallar man detta? Ett frukost-cirkus-café? Med en fläkt från förr? Vi vet inte riktigt vad Roncalli Grand Café är, bara att man absolut måste äta frukost på detta charmiga ställe på Mönckebergstraße nära järnvägsstationen.

Läs också: Frukost i Hamburg – får vi föreslå ett cirkus-café?

9. Schanze- och Karolinenviertel

Detta är lite bohemiska kvarter med loppmarknader och annorlunda och unik shopping. Vad sägs till exempel om en butik som specialiserat sig på skor och vin som en combo liksom?

Helt normalt.

10. Lappskojs eller Labskaus

Trodde du som jag att den gamla skomatsalsrätten Lappskojs var svensk? Kanske rent av med någon form av samiskt ursprung? I Hamburg får gamla sanningar omprövas, för här ser man Labskausen som sin.

Fakta är att rätten finns i Tyskland, Sverige, Finland, Storbritannien och Danmark. Det är en rätt som sjömännen åt till havs i gångna tider. Den var praktiskt att ha med sig på långa seglatser då den hade lång hållbarhet och innehöll ”allt i ett” så att säga.

Oavsett vad man tycker om lappskojsen sedan skoltiden, så måste förstås den hamburgska varianten smaktestas. Detta genomför lämpligen på restaurangen Old Commercial Room, en restaurang som ser sig som ”Labskausens ambassadör”. (vackert va?)

Till Labskaus serverar man i Hamburg stekt ägg och en matjesill. Gott och nyttigt!

göra i Hamburg
Njuuuut!!!

11. Bo i husvagn

Vad sägs om retroglamping på ett hustak mitt i stan? Frestande eller hur? Faktum är att detta kan bli verklighet på Pierdrei Hotel i Hafencity mitt i Hamburg. Här har man 3 blommiga husvagnar uppe på taket som extra och ovanliga hotellrum. Boka här.

göra i Hamburg

12. Ruinen av S:t Nikolai-kyrkan

Denna kyrka bombades under 2:a världskriget och efter kriget beslöt man att inte restaurera kyrkan utan att ruinen skulle få bli ett antikrigsmonument. När vi var här pågick en utställning om Rysslands anfallskrig mot Ukraina som var mycket berörande. Man kan även åka upp i tornet till en utsiktsplats.

13. Alter Elbtunnel

Denna tunnel leder under Elbe. När den byggdes 1911 var den en stor teknisk innovation. Användningsområdet var att underlätta för hamnarbetarna att ta sig från ena sidan av floden till den andra. Numera är det främst en turistattraktion, de flesta som passerar igenom här fotar precis som vi. Hissen ner är gratis och det går att ta med cykel.

14. Rådhuset

Gamla byggnader är ovanliga i Hamburg. Desto roligare då att staden har ett sånt vackert rådhus i neo-renässans-stil.

15. Hop on-hop off-buss

Ett bra sätt att få en överblick över Hamburg är att ta en Hop on-hop off-buss. Eller Stadtrundfahrt som det heter på tyska.

göra i Hamburg

16. St. Michael’s kyrkan

Hamburgs största och viktigaste kyrka är St Michaleskyrkan. Ska man besöka en kyrka i Hamburg så bör det bli denna. Från kyrktornet har man dessutom en fantastik utsikt över stan.

17. Feldstraße Bunker

– Det där är ingen bunker! Säger Christofer, militären. En bunker är ju under jord!

Men bunker kallas denna byggnad likväl här i Hamburg. Detta var en befästning under 2:a världskriget som de allierade helt enkelt inte klarade att bomba söder. Och därmed räddade den livet på de 25.000 människor som sökte skydd här under kriget.

Idag rustas den upp och ska bli någon form av aktivitetshus och även inrymma en nattklubb. Den övre sektionen ska bli en ”grön trädgård” med planteringar av träd och växter.

Men ännu så länge är bunkern bara ett uppseendeväckande landmärke och ett minns från kriget.

göra i Hamburg

Nedanför ligger Hamburger Dom, en klassisk festivalplats.

Läs också: Var ska man bo i Hamburg? – våra tips på hotell och lägen

Läs alla inlägg från vår tågluff 2022 här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

13 Comments

 1. Kul att läsa alla era tips och se vad ni hittade på.

 2. Tack för tips! Vi tänkte stanna till i Hamburg på vår interrail i sommar. 🙂

 3. Ann B-son

  Intressanta förslag, som vi ska använda oss av.

 4. Johan Burman

  Hej, tycker att det låter susen med Hamburg, mvh Johan Burman

 5. Tricky

  Tack för bra tips! Ska ta tåget till London om en månad och stannar ett par dagar i Hamburg på vägen dit.

 6. Tack, bra tips! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *