Själva anledningen till att vi åker till Hamburg är Elbphilharmonie.

Hamburgs stolthet och nya landmärke, konserthuset Elbphilharmone, fyller 5 år i år och det uppmärksammas förstås med festligheter. Jubileet utgör också startskottet för Hamburg International Music Festival.

Elbphilharmonie

Konserthuset ligger i stadsdelen HafenCity, intill UNECSO-världsarvet Speicherstadt och ute på en halvö i floden Elbe, omgiven av vatten på 3 sidor. Under våra dagar i Hamburg är denna byggnad ständigt närvarande i blickfånget. Både från vattnet och från land. Ett besök här, i någon form, när man är i Hamburg känns faktiskt som ett måste.

Elbphilharmonie

Vårt besök

Vi har förmånen att få gå på konsert här. Vi anländer till området redan 1 timme och 45 minuter innan konserten. Äter en thai-curry på en av restaurangerna precis utanför entrén och går sedan in i byggnader 1 timme innan. 1 timme visar sig vara ett minimum av tid om man vill hinna se, uppleva och njuta av byggnaden.


Vi är båda stora fans av vacker och spännande arkitektur och här får man verkligen frossa i detta i överflöd.

Elbphilharmonie

Man börjar ju nere på marknivå, i tegeldelen av bygganden. En lång rulltrappa leder sedan uppåt mot glasdelen. Här uppe finns en ”plaza” med flera barer och caféer och utgångar till ett utsiktsdäck 37 meter upp som går runt hela byggnaden. Här har man en underbar utsikt över Elbe, hamnen och solnedgången. Perfekt att, när man har gått varvet runt, köpa ett svalkande glas av något gott i (som man med stolthet lyckas beställa på perfekt tyska) och slå sig ner utomhus.

Klockan 20 börjar konserten med Hamburgs Philharmonic State Orchestra. En nästan 100 man stark ensemble bjuder på en föreställning som varar i nära 2 timmar.

Vi är ju inga pålästa musikkännare alls i denna genre, men uppskattar verkligen detta. En otroligt upplevelse att lyssna till och iaktta alla dessa skickliga musiker. För att inte tala om dirigenten, Kent Nagano. Någonstans mitt i kommer en kör in också och höjer stämningen ytterligare.

Elbphilharmonie

När kvällen är slut är vi alldeles tagna att upplevelsen. Av konserten, men också av ett av de vackraste moderna hus vi någonsin varit inne i.

Hur kan man besöka Elbphilharmonie?

Konsert

Man kan besöka Elbphilharmonie på tre sätt. Antingen genom att gå på en konsert, som vi gjorde. Då bör man komma någon timme innan för att hinna uppleva hela byggnaden.
Biljetterna kostar från 20 Euro och uppåt.

Elbphilharmonie

Guidad tur

En guidad tur i konserthuset kostar 20 Euro. Turen tar 90 minuter.

Biljett till Plazan

Det går att köpa en inträdesbiljett till Plazan och utsiktsdäcket. Det kostar 2 Euro. Plazan är öppen dagligen 10:00-24:00.

Elbphilharmonie

Fakta om Elbphilharmonie

 1. Elbphilharmonie  har ritats av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron
 2. Den nedre delen av byggnaden, den som är i tegel, var en befintlig lagerbyggnad, som man sedan byggde på en glas-del ovanpå
 3. Bygget blev förstås försenat och fördyrat. Har någon någonsin hört talas om ett bygge som inte blivit det? Slutnotan landade på 866 miljoner Euro
 4. Byggnaden inrymmer, förutom 3 konsertsalar, även ett hotell med 244 rum och även 25 stycken lyxlägenheter
 5. Under dessa 5 år har konserthuset tagit emot 14,5 miljoner besökare
 6. Över 2900 konserter har framförts
 7. Ludwig van Beethowens symfoni nr 7 är det mest spelade stycket
 8. Bara under 2021 serverade Elbphilharmonies barer och caféer hela 200.785 pretzels, dvs salta tyska kringlor. Och 7443 glas champagne.

Elbphilharmonie

Läs också: Och plötsligt är vi i Hamburg!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

4 Comments

 1. Wow vad häftigt!

 2. Ingrid

  Hamburg verkar vara en trevlig stad.ser fram emot era inlägg. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *