– Vadå Beatles i Hamburg? Tänker vi när vi ser temat för denna guidning. Men det ska vi ju snart bli varse. Vår guide för fredagskvällen är ett stort Beatles-fan och har kört den här guidningen i 18 år i sträck nu. Vår guidning är en kort variant på bara 1,5 timme. På lördagar är det en  3-timmarsvariant som gäller. För fanatikerna.

– Jag har haft vuxna män (ofta amerikanska) som stått och gråtit av lycka här på bakgården, som vår guide förklarar på en av de mer ikoniska platserna för hennes guidning.

Vadå Beatles i Hamburg?

Men vi kanske tar det från början? Hamburg i början av 60-talet var en stad där efterfrågan på nöjen och underhållning var omättlig. Här steg sjömän i land och blev kvar ett tag medan deras fartyg lossade och lastade. Väl i land ville man förstås maxa innan nästa långresa.

I området av Reeperbahn fanns därför en stor nöjesindustri. Rock’n’roll var stort och Hamburgs krogägare importerade band från England för att möta efterfrågan. Hellre från Liverpool än från London, eftersom dessa band var billigare.

Beatles-guidning i Hamburg

Beatles-killarna var bara 17 år gamla när de kom hit. Och inte fulltaliga ännu, trummisen var en annan på den här tiden.

Här spelade de ett par år. Som mest 92 kvällar i rad. Och en spelkväll var inte att leka med. Man började spela vid 7-tiden på kvällen och var inte klar förrän vid 3-4 på natten.

Sedan plötsligt, i början av 1963 slog Beatles igenom big time hemma i Storbritannien och Hamburg-epoken var över. Men, hävdar vår guide i sten, Beatles gjorde faktiskt totalt fler spelningar i Hamburg än i Liverpool under sin karriär.

Beatles-guidning i Hamburg

Vår guidning

Vår guide tar oss runt till olika platser i området St. Pauli i Hamburg. En klassik port på en bakgård (det är alltså här de där amerikanerna brukar gråta) där omslaget till ett av John Lennons album är fotad.

Beatles-guidning i Hamburg

Visst är det likt??

Till Beatles första boende. I ett fönsterlöst rum bakom duken på en biograf! Till klubbarna där de spelade. Kaiserkeller där alla servitörerna också var professionella boxare. Vilket behövdes eftersom det alltid blev bråk.

Beatles-guidning i Hamburg
En av alla de där klubbarna

Till stamstället, där de när de lämnade Hamburg 1963 lämnade en open bill, som Paul McCartney återvände för att betala många år senare. Och så vidare.

För att till sist avslutas framför Beatles-monumentet på Reeperbahn.

Beatles-guidning i Hamburg
Beatles-guidning i Hamburg

Vad vi tyckte om turen

Vi är inte ens några särskilda Beatles-fans så där, men fullkomligt älskade denna tur. Så kul och udda. Nördindex är svindlande högt och underhållningsvärdet också. Under hela turen har vår guide med sig sin ukulele som med jämna intervall dras fram och så kör hon en Beatleslåt som passar in i sammanhanget.

We love!

Beatles-guidning i Hamburg
Beatles-guidning i Hamburg

Beatles-guidning i Hamburg
Beatles-guidning i Hamburg
På väggen på Hamburgs flygplats.

Här kan du boka denna guidning.

Läs också: Elbphilharmonie – vi har besökt Hamburgs spektakulära konserthus

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

6 Comments

 1. Visst var det en bra tur!? Jag är inte heller något stort Beatles-fan, men blev ändå väldigt fängslad av guidens berättelser. Riktigt kul! Roligt också att ses i Hamburg! Dessutom kul att läsa dina rapporter! Även om man varit på samma ställen så ser man ju lite olika saker och hittar sina egna vinklar!

 2. Ingmar Kroon

  Menar du på allvar att du inte visste att Beatles spelade i Hamburg innan de slog igenom?

  • Gunilla Yourstone

   Ja det menar jag.

  • Johanna

   Att inte vara experter på Beatles och dessutom innan genombrottet är inget märkligt. Det roliga i livet är väl att hela tiden få nya kunskaper. Vad tråkigt och ospännande det vore om man var fullärd som 30-åring

   • Gunilla Yourstone

    Det funkar ju så här i livet att man har kunskaper om det man är intresserad av. Och det man aldrig funderat på det vet man inte så mycket om. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *