Oj vad det är mycket djur här ute hos oss i Järnäsklubb, där vi har vår sommarstuga. Och särskilt i år tycks det, nu har djurlivet fullständigt exploderat. Ett faktum som troligen beror på en kombination av tre orsaker.

Dels har vi varit här ute ovanligt mycket i början av sommaren. Normalt sett är det mycket annat som drar i oss. Resor och annat. 2018 hann vi knappt ur och öppna innan midsommar. Nu har vi varit här hur mycket som helst redan i år och midsommar är ju först på fredag.
Och djuren är som oblygast på våren när de är van att ha hela stugområden för sig själva. När fler och fler flyttar ut i stugorna allt eftersom, så drar sig djuren mer undan i skogen.

Sen går det inte att bortse ifrån att Trulle inte finns med oss här ute i år. Förstås har han skrämt bort en hel del djur tidigare. Både med skall och doft.

Sist men inte minst, så har vi ju byggt om stugan en del och tagit upp flera nya fönster. Nu är nästan hela syd- och östväggen i vardagsrummet fönster. Det ger nästan ett 180-gradigt synfält och det är mycket lättare upptäcka djuren nu.  Dessutom är det ett litet skogsparti åt östsidan och där trivs ju djuren.

Förut fanns bara ett av fönstren till väster i bild. Det närmast hörnet.

Vilka djur är det då som kommer på besök?

Hjortar

Hjortar har vi hur många som helst här ute. Det är ofta sent på kvällen de kommer gående över vår trädgård. Betar lite, vandrar vidare längs havet.  Men när vi kom tillbaka från Höga kusten härom helgen, så låg det 6 stycken och chillade på vår gräsmatta. Reste sig upp först när jag öppnade bildörren och lommade iväg när jag började gå. Men bara runt husknuten. Bättre än så orkade de inte gömma sig.


Älg

Älg ser vi inte jätteofta här, men en fredag när vi kom inifrån stan stod det en älg och betade i en trädgård nere i viken, på väg till vår stuga.

Nej inte den älgen. Vi kunde ju inte kasta oss ur bilen och spurta över grannarnas trädgårdar och perenner., jagandes den stackars älgen? Och dessutom hade vi inte kamerorna redo. Det här är bara en sån gratisbild på en älg från Pixabay.

Ren

En granne har också haft besök av en ren i trädgården i slutet av maj. Stackarn, alla hans kompisar är väl uppe till fjälls vid det här laget.

Nej inte den renen heller. Men väl vår egen bild denna gång.

Harar

Harar har vi lite nu och då i trädgården. De kommer också oftast på kvällen.  Men det maffigaste harmötet var mitt på dagen en Kristi himmelsfärd när vi var ute på Trulle-promenad. Plötsligt stod en stor hare på bakbenen framför oss, fortfarande i vinterpäls. Vi stirrade på den, den stirrade på oss. Trulle stod tyst och blickstilla. Efter ett par sekunder började haren springa i väldig fart. Rakt emot oss. Den går till anfall! Hann jag faktiskt tänka, innan det tvärt kastade sig in på en stig mitt emellan oss.

Sjöfåglar

Massor av sjöfågel har vi förstås. Vår lilla vik har nästan alltid spegelblankt vatten, så här är det förstås idealiskt att uppfostra små ank- och svanungar.

En gång på promenad hade jag faktiskt en svan gående framför mig på landsvägen också. Knasigt och jag hade gärna kollat vart han var på väg, men jag vek faktiskt av i stället. Blev lite orolig att han skulle bli aggressiv om han upptäckte mig. Kanske känna sig trängd så långt ifrån sitt naturliga element.




Flugsnappare

Vår nyupptagna altandörr med fönster hela vägen är belägen precis mitt för vår fågelholk där en flugsnapparfamilj (som en vänlig läsare upplyst oss om att det är) flyttat in för sommaren. Vi kan därför helt ostört och utan att störa, följa familjens alla bestyr från absolut första parkett. Häromdagen fångades det till exempel trollsländor.

En dag när jag tittade till mot fågelholken från köksbordet, satt det plötsligt en hackspett på holkväggen. Alla mina försvarssystem gick igång på alla cylindrar. Vi har ju för sjutton våra gemensamma fågelungar (eller ägg eller vad vi nu har) där inne!

Men innan jag har resa mig, än mindre öppna altandörren, var förstås de kloka, stridbara flugsnapparföräldrarna över honom och till attack. Hackspetten, två gånger så stor jagades skoningslöst bort från holken och faran var avvärjd för den här gången. Vi kunde alla andas ut!

Ekorrar

Genom våra nya fönster mot skogen har vi nu även fått oss ett antal pigga ekorrar som vi kan följa på dagliga upptåg.

Nej, det går inte att ta skarpa bilder genom fönsterrutan. Men man måste ju få försöka?

Björn då?

Nej, ingen björn har vi haft på tomten än och lika bra är väl det. Men på en skogspromenad för någon sommar sedan mötte vi en cyklande man. Han stannade till när han såg oss och sa upphetsat:
– Det är björnspillning där bortåt!

Han trodde nog att denna information skulle få oss att vända tvärt om, men uttalandet fick förstås motsatt effekt. Vi satte av i en sällan skådad fart, men hittade varken björn eller björnbajs.

Läs också: Varför har man egentligen en sommarstuga?

 

2 Comments

  1. Vi hade också alla möjliga djur på tomten i Sverige. Grävling, räv, rådjur, älg, ekorre. Det var ju vanligt, och det var ändå i Nacka, som ju är en förort till Stockholm. Och vildsvin faktiskt (fast bara en gång)

    Här i Portugal är det glesare med djurlivet, men på de sju år vi bott här har jag lyckats se (i vilt tillstånd) et antal kaniner (de är inte harar tror jag), två vildsvin, en räv och en geneta geneta, men det kan ha varit en synvilla. Och delfiner.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *