Knasig fråga eller hur? Det är ju självklart varför man har en sommarstuga? Eller?

För det slår oss då och då att det finns många olika anledningar och att vår anledning inte är den samma som för andra. Som tex, vår värsta, är väl när vi har gäster i stugan. Som anländer kl 14, ”inspekterar ägorna” och redan klockan 16 lite halvstressat frågar:

– Och vad kan man hitta på här då?

Då vet vi att de kommande dygnen kommer att bli en prövning. För oss alla. För i vår stuga gör man ju absolut precis ingenting. Och det så vi vill ha det. Det är liksom det vi har vår stuga till.

Våra liv i övrigt är allt som oftast fulla av stress, todo-listor, åtaganden, resor åt ena eller andra hållet, deadlines, mål som ska uppnås, resultat som ska produceras, kunder och uppdrag som ska in. Men här i vår stuga i Västerbottens havsband har vi inget av detta. Vi har ett ganska enkelt kök som rätt effektivt begränsar alltför avancerad matlagning, vi har en tomt som i mångt och mycket sköter sig själv. Vi har  om vi har tur 3 tv-kanaler, annars färre. Vi har en begränsad mängd surf varje månad och bland hamnar vi i tele- och wi-fi-skugga någon dag. Vi har sköna utemöbler att hänga i. Vi har havet, klipporna och skogen. Och allt annat i övrigt att önska av civilisation, förströelse och underhållning har vi åtminstone några mil bort.

Här ÄR vi bara, utan planer. Det är då naturen händer. Ett svanslagsmål i viken, björnspillning på skogsvägen, hjortar utanför sovrumsfönstret, precis när man ska sova. Ett cerise hav, en supermåne och en vindstilla kväll när man kan sitta längst ute på udden utan att frysa.

För oss är det precis det vi söker.
Men vi har förstått att andra söker andra saker för sitt sommarboende. Man vill ha vattensporter, pool, restauranger, golf- och tennisbanor etc i närheten. Hörde också på ett av radions morgonprogram där Sofia Wistam pratade om hur de alltid hade gäster i sitt sommarhus på Gotland. Det ena sällskapet avlöste det andra. Det var så de trivdes bäst. För oss skulle det känns enormt stressande att ha sommaren uppbokad med folk som skulle bo hos oss. Dålig sömn, ständig kö till den enda toaletten och kökstjänst i det otroligt opraktiska köket, där solen alltid ligger på genom fönstret just den tiden man förbereder middagen. I stället för långpromenader i skogen, ensamma utefrukostar i tystnad på altanen. Eller att sitta på klipporna och bara vara.

Har du en sommarstuga och hur använder du i så fall den?

18 Comments

 1. Underbart. Vi använder vår stuga på samma sätt (fast vi har drygt 2 timmars körtid till vår); tar det lugnt, luktar på blommorna, ser när änderna har dagisutflykt, fascineras över duvhöken som har ungar i träd intill, sitter på ”ljugarbänken” och glor på havet en vindstilla kväll. Avskyr (gamla) vattenskotrar som förstör tystnaden. Släkt och vänner i den närbelägna staden förstår inte att när vi väl kommit till stugan, då vill vi inte åka därifrån. Vi har fler tv-kanaler än ni, men telefon/mobilskugga drabbas vi också av. Leve stillheten och tystnaden!

  • Gunilla Yourstone

   Ja fågelfamiljernas bestyr på sommaren är en höjdare att följa. 🙂
   Jag ogillat också alla motorljud i stugan. Vill ha tystnaden.

  • Anneli

   Så skönt och underbart det låter. Har samma tanke om stugliv. Enkelt, sparsmakat och möjlighet att tomglo.

   Det kan annars lätt bli ett arbetsläger eller en kökstjänst utan slut.

   Fina bilder, som vanligt.

   • Gunilla Yourstone

    Ja arbetsläger får det absolut inte bli. Fast en del verkar ju gilla det.

 2. Vi använder vår på samma sätt som ni. Vår ligger långt ute i skärgården på en liten ö utan rinnande vatten eller el så vi blir avgränsade från samhället väldigt effektivt. Vi brukar lyssna på P1 på radion ibland, spela kort, läsa och gå på strövtåg runt ön. Solnedgången ser vi från en klippa och det är obligatoriskt med morgonfika innan frukost. Får man alltför stor saknad till verkligheten kan vi åka in till land och köpa glass, fylla på förråden och kanske spela minigolf. Det är mitt bästa andningshål ❤️

  • Gunilla Yourstone

   Ja, P1! Jag lyssnar aldrig på P1 live annars, men i stugan är det perfekt terapi. 🙂

 3. Elisabeth

  Samma här, inget rinnande vatten. I många år inte ens el. Vi fiskar, ror, badar, tittar på lammen. TV med batteri, barnen hann typ se sommarmorgon.

  • Gunilla Yourstone

   TV med batteri, visste inte att det fanns! 🙂 🙂 🙂

   • Therese

    Vi har flyttat permanent till vår 🏡
    Underbart att bo i skogen 🌳 året om 🙏 ingen trädgård, inga krav (mer än att kanske röja vägen från snö ❄

    • Gunilla Yourstone

     Härligt att ni flyttat ut. Skogen och naturen ger energi.
     Jag har dock märkt att den mörka årstiden blir lite för mörk för mig här ute. Kolsvart 20 timmar om dygnet är en utmaning som jag inte tror att jag skulle klara.

  • Åh vi bor i lägenhet just nu men leter och letar efter en stuga. Vi vill ha en som ligger lite avskilt så vi inte behöver störas av grannar. Både jag och sambon saknar just det du beskriver och han behöver också en lugn plats utan ljud efter stroken att fara till ibland. Vi hoppas kunna hitta nåt rill hösten.

 4. Elisabeth

  Tv kopplad till bilbatteri. Var lite otydlig.

 5. Vi har ju precis skaffat en och har fortfarande en första sommar framför oss :). Hittills har den använts till att bjuda igen alla våra vänner för tjugo års grillfester :)). En lägenhet är ju inge bra för det. Göran hoppas att jag ska kunna använda den som ni, som andningshål å vila… men är nog för mycket grannar för det 😉 :). Å just där, trivs jag av någon anledning bäst när vi har folk på besök… än så länge :)).

  • Gunilla Yourstone

   Grattis till första sommaren med sommarstuga! 🙂
   Vi skaffade vår i juni 2014, dvs en legendarisk kalassommar. Nu går vi in i säsong 5.

 6. Lisette

  Vi har en sommarstuga som är som ett arbetsläger, inte el och vatten plus att vi har delad tomt med våra släktingar….kan säga som så…redan det är dömt att misslyckas. Nu snusar jag mig fram eftet ett EGET krypin med alla bekvämligheter och en plats dig vi kan åka och njuta och inte jobba.

  • Gunilla Yourstone

   Åh nej, den typen glömde jag, där stugan är ett arbetsläger. Alltför vanlig! Tror inte heller på att dela.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *