Vi läser oerhörda mängder resebloggar, researtiklar och inlägg på reseforum och i rese-Facebook-grupper. Utan att överdriva alltför mycket kan vi väl konstatera att ett av de allra minst uppmärksammade länderna i Europa är Slovenien.

På Reseguiden, Sveriges största reseforum, finns endast 8 st frågor ställda om Slovenien sedan forumets start för 12 år sedan. Vid sidan av mikrostaterna är det bara Vitryssland som renderar ett mindre intresse på Reseguidens diskussionsforum. Av Europas länder alltså.

Men varför är landet så bortglömt?

Vi kan tänka oss flera olika orsaker. Dels är det fortfarande ett relativt nytt land, sprunget ur det forna Jugoslavien, dels förefaller det enligt kartan att ligga i det gamla Östeuropa. Även om man, väl på plats inser att detta är Västeuropa. Infrastruktur osv är lika modernt som i vilket västeuropeiskt land som helst. Landet ligger dessutom relativt långt från Sverige om man jämför med tex Alperna.

Medelhavskusten är relativt kort och vädret instabilt även mitt i högsommaren. Och vi svenskar har ju som bekant en fäbless för sol, bad och vackert väder. Påverkar säkert också.

Det var alltså med en påtaglig känsla av att bryta ny mark, som vi anlände till Slovenien i somras.

Förvånade blev ju vi, när vi hörde svenska pratas i varje del av landet. Bled, Postonja, Piran. Överallt mötte vi svenskar i en omfattning som faktiskt sällan händer oss på resa. Hur går det här ihop?

Vi kan egentligen bara tänka oss en förklaring. Kan det vara så att väldigt många svenskar bilar ner till tex Kroatien och stannar till några dagar i Slovenien på vägen? Att det inte är huvuddestinationen, utan bara ett stopp? Fast det borde väl vara värt att fråga om på reseforumen ändå? Eller?

Har du någon bättre förklaring, varför Slovenien är så okänt och osynligt som destination i Sverige, samtidigt som ändå ganska många svenskar faktiskt verkar resa dit?

8 bra anledningar till att faktiskt besöka Slovenien kan du läsa om här.

 

14 Comments

 1. Intressant reflektion! Vet i alla fall att jag är väldigt sugen på att resa dit 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju ett vackert och intressant land. Men som sagt svenskar reser ju ofta mot en säker sol och det har man inte i Slovenien.

 2. Vet inte varför det skrivs så lite men det kan säkert ha att göra med att det inte finns så mycket stränder. Själv är jag dock otroligt sugen på att åka dit. Det enda som stoppar mig just nu är de relativt höga flygpriserna (om man vill flyga till Ljubljana) samt att det kanske ändå är lite mysigare på våren/sommaren så jag borde förmodligen vänta till nästa år. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi hittade bra biljetter med Finnair. Man får vänta in något bra deal. Eller tågluffa. 🙂

 3. Johanna Petersson

  Kanske kan det vara så att många slovener flyttade hit under kriget och att i dag åker deras barn tillbaka på semester.

 4. Vi var till Slovenien redan 2009 och när jag får frågan vilken som är min bästa resa någonsin får jag något drömskt i blicken och säger alltid: när vi bilade i Slovenien! Tyvärr finns resan inte på min blogg eftersom den inte fanns då, men jag har planer på ett inlägg så småningom. Men nä, så värst mycket prat om landet är det ju inte.

  • Gunilla Yourstone

   Jag skrev ikapp alla våra resor när jag skapade bloggen. Tog en sommar, men sen var det klart. 🙂
   Kul att ni också varit där och att ni gillade det.

 5. Jag är verkligen super sugen på
  Slovenien efter att ha sett såå vackra bilder därifrån. Jag är oxå sugen på
  Att åka skidor i Slovenien.

  Trevlig kväll kram

 6. Jag tror absolut att ”många av oss” svenskar gör dagsturer från Kroatien, det är ju supersmidigt att bila in från Kroatien. (Vi satsade på Piran från Istrien). Jag hade tidigare bara varit i Ljubljana på jobbkonferens, och föll totalt – vilket gjorde att jag drog med resten av familjen några månader senare. Jag tror att fler och fler svenskar upptäcker landet, vilket väl också bekräftas av era (språk)spaningar.

 7. Alexander Jausovec Magnell

  Lite sent svar, jag är halv Sloven, min pappa kom till Sverige på 60 talet som arbetskraftsinvandrare. Kriget i forna Jugoslavien pågick i 10 dagar i Slovenien. Det var alltså ingen som flydde och det va inte många offer som skördades där inte. Jag har rest till Slovenien med hela familjen sedan jag var liten, 2016 och 2022 enbart med min mamma, har sett i princip varje hörn av det lilla fantastiska landet. Varför ingen pratade om Slovenien berodde på att marknadsföringen av Slovenien var katastrofal fram tills för några år sedan. Idag ser det helt annat ut, marknadsföringen har blivit riktigt bra har landet många besökare som insett vilken pärla det är. Gourmander, fiskare, äventyrare, spa fantaster, soldyrkare etc, det lilla landet rymmer precis allt vilket är helt fantastiskt på en sådan liten yta. Någon skrev att klimatet är ostabilt på sommaren. Visst har jag varit med om sjukfall mitt i sommaren men det brukar vara kortare tid för att sedan spricka upp igen. Det är tror allt norra medelhavet vi pratar om så visst är det gott om sol. Sommaren 2022 hade vi inte en dag vid kusten under 35 grader, det va uppe runt 40 flera dagar, med andra ord alldeles för varmt. Undrar ni något speciellt kan ni fråga på jag kan det mesta om landet.

  • Birgitta

   Hej Alexander. Läste att man får fråga dig om Slovenien. Vi planerar en veckas resa till Slovenien i juni och tänker oss bo i Ljubljana ett par nätter och göra dagsutflykter. Men sen skulle vi gärna ha ett par dagar med traditionell ”sol och bad” resa. Läste att landet har en kort kustremsa. Så var rekommenderar du att vi bokar boende för att ha nära till badstrand?
   Och berätta gärna vad vi inte får missa när vi besöker landet. Vi tycker om vacker natur, korta vandringar är ok. Tänkte hyra bil för att ta oss runt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *