Jag är ju sällan så särskilt spontan på resa. Snarare överplanerad.

Har bokat hotell månader innan, efter noggrann research förstås. Googlat upp sevärdheter. Planerat. Timme-för-timme-agenda nästan ibland. Middagsrestaurangen är sällan ett resultat av impuls och spontanitet. Nej, där har jag ju vetat att jag ska äta i fler år. Sedan jag läste en artikel, recension eller ett blogginlägg om maten där.

Men är det inte något nervöst och liksom ”up-tight” med detta sätt att bedriva resande? Ibland skäms jag lite och tänker att det kanske är en brist. Jag borde bli mer spontan. Just do it liksom! Bara ge mig av och möta äventyret. Låta det hända. Borde inte upplevelserna bli ännu större då?

Kan man ju tycka. Men få se nu, hur blir det egentligen när man bara ger sig av? Utan research.

Just go!

Småland i maj

Vi lämnar Öland ett dygn tidigare än planerat. Dels för att vädret blir sämre. Men framför allt för att min syster hör av sig.
– Hallå, är ni i södra Sverige? Kommer ni förbi här också?
Och det är klart, så ofta har vi inte direkt besökt de här breddgraderna det senaste Corona-året.

Så det blir en eftermiddag genom Småland. Med stopp vid Tomtabacken, Smålands högsta punkt. Sen måste vi hitta någonstans att övernatta. Spontant. Myser vid tanken på att hitta något charmigt okänt mitt i Småland. Långt från E4:a, Astrid Lindgrens värld och de större städerna.

I en söt liten by eller stad ska det vara. På landet. Med en anslutande restaurang där vi kan mysa på kvällen. Och på lämpligt avstånd från Store Mosse nationalpark som vi ska besöka i morgon på väg till syrran.

Det blir Vrigstad Värdshus. I Vrigstad. Jag hittar det på booking.com via mobilen medan vi kör.

Hotellet känns öde. Poolen är tömd på vatten, relaxen stökig och ostädad. Vi tar en tur i samhället, som inte är charmigt alls. 60-tals hus med olika pizzerior i bottenplanet.

Hotellets restaurang är ett steak house. Jag beställer entusiastiskt lammfilé. För 350 kr. Den kommer in helt genomstekt och grå. Jag gör något som jag sällan gör och skickar tillbaka maten. Ny lammfilé kommer in. I samma skick. Jag ger upp och äter.

Vrigstad har ju en kyrka också.

Ny chans i Dalsland

Christofer har förberett min överraskningsresa ambitiöst. Bokat upp trevliga hotell längs vägen. Första kvällen i Stockholm blir mycket riktigt perfekt.

Dag två ringer vår nästa hotellvärd plötsligt när vi sitter i bilen.

– En gäst har trampat sönder vattenledningen. Allt är översvämmat! Jag måste boka av alla gäster ikväll. Jag är ledsen.

No worries, det måste ju finnas andra trevliga ställen att övernatta på i Dalsland? Jag konsulterar booking.com. Vi tar något lantligt tänker vi. Nåt sånt där herrgårdsställe med restaurang. Hittar Hotell Jägmästarflygeln. Fina bilder, stiligt namn, för tankarna till Selma Lagerlöf och Gösta Berlings saga.

Väl framme visar sig stället vara en golfklubb. Flygeln liknar en lägergård. Säckar med sängkläder blockerar nästan ingången. Det är utkylt där inne. Kakelugn på rummet, jawohl, men det är helt sönderrostad. Badrumsdörren går bara att öppna om man kastar sig mot den med full kraft.

Restaurangen stänger när golfbanan stänger, det vill säga snart. Bara om vi skyndar oss kan vi får beställa något. Jag tar burgare, som jag brukar ta när jag känner mig osäker på kvaliteten. Burgare brukar de flesta klara att laga.

Men denna burgare är sönderstekt och stenhård. Pommes frites’en till är för salta. Går inte att äta.

Sen stänger man restaurangen i hast och vi får dra oss tillbaka till vårt iskalla ”konfa-läger-rum” för kvällen redan klockan åtta.

Men frukosten var trevlig. Det måste vi ge dem.

Nej, det här duger inte. Jag kommer att fortsätta att vara nervös up-tight, trygghetsknarkande och helt ocharmigt ospontan. Jag kommer att researcha i månader, boka allt minst ett halvår innan och jag kommer definitivt att njuta av pärlor som Gammalsbygården på Öland, där vår värd kan hela Ölands historia utantill och framlänges och baklänges dessutom, samt bjuder på hemlagad trerättersmiddag i vansinnigt mysig miljö. Och Varghotellet i Järvsö där vi bor galet fantastiskt med direktkontakt med parkens vargflock hela dygnet och Hellestens malmgård på Södermalm, en okänd pärla beläget i en 1700-talsgård.

Ställen som ju bara kan hittas med noggrann research. Och som säljer slut på alla sina rum månader i förväg.

Så det så.

Så här vill vi ha det.
Och så här.
Och så här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

16 Comments

 1. Då har vi alltså minst två golfrestauranger som inte håller måttet rent matmässigt, eftersom även Sunne går att slänga in här. Men att Forsbacka inte höll måttet var ju synd.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men hur svårt kan det vara att laga mat? Frågar jag mig alltför ofta på restaurang. 🤔

 2. Marianne

  Jag är lite likadan som du…..
  Men det har också hänt att vi hittat pärlor helt spontant både inom och utom Sverige…

 3. Fast vad jag läser här är att du börjar i fel ände. Visst, man googlar hotellmöjligheter men finns det plats så behöver man ju inte boka förrän man vet hur Vrigstad ser ut om det är viktigt (Lammhult hade varit roligare). Kör vidare till nästa plats med hotell. Bildgoogla Vrigstad innan du bokar…googla ”smålands vackraste byar”… 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Fast det är ju lite det att resa spontant. Att inte förgoogla Smålands vackraste byar. 😁

 4. Jag tycker oftast om att ha boende planerat i förväg. I vart fall de senaste 18 åren när vi har rest med våra barn. Men. Ibland har vi prioriterat flexibilitet och det har oftast funkat bra. Dock gör det sällan det under industrisemestern. Det blir då i regel onödigt dyrt eller i stil med det du beskriver i ditt inlägg här. Gäller både Sverige och Europa. Flexibilitet har fördelar som att kunna styra resan efter vädret eller anpassa till hur långt man för tillfället orkar köra. Men. Det blir väldigt mycket stress kring att hitta boende.

  • Gunilla Yourstone

   Eller hur? Det är ganska stressigt att sitta i bilen och googla och försöka hitta något. Och är det bara boende så brukar det ju funka. En ren säng och så vidare…
   Men ska man äta också, det är då det brukar kantra. 😅

 5. Och det är ju så roligt med allt letande och planerande

 6. Vendela

  Ni verkar se resande som en enda lång ”Att göra”-lista. Saker ska ”hinnas med” och ”prickas av”. Vad synd. Så sorgligt.
  Vad får man ut av att skynda till ett ställe, vara där en kort, tidsbestämd tid och sedan skynda vidare? Så fattigt.
  Vi bokar alltid boenden och transporter i förväg. Det tar för lång tid att göra under resans gång, men alltid ombokningsbart så att man kan lägga till eller ta bort dagar om man tycker en plats behöver mer eller mindre tid.
  Att läsa på om ställen man ska besöka i förväg är en stor del av nöjet och gör besöken mer givande. Men det måste finnas luft och tid i ”itineraryn”. Det mest givande är ofta det oväntade som plötsligt händer. Det ska det finnas utrymme för.
  Att resa är för mig ett äventyr fyllt av upplevelser. Inte en militärmanöver med order och uppdrag. Som länder att kryssa av på en lista, så många som möjligt. Varför det? Skulle en resa vara sämre för att man reser till ett land man redan varit i?
  Det blir som amerikanerna vi träffade i Rom som frågade var de var.
  ”Vid Colosseum,” svarade vi. De såg ut som frågetecken.
  ”Vi menar i vilket land.”
  De gjorde Europa på tio dagar.

  • Gunilla Yourstone

   Det är så olika vad man anser som sorgligt här i livet. Själv tycker väl jag att det är sorgligare att följa en blogg i ett halvår/år om man tycker att innehållet är ”fattigt” och ”sorgligt”.
   Och att kommentera med olika signaturer varje gång, Vendela, Arne, Naturen är bäst, Anna, Linnea… osv …från Örebro.
   Kanske dags att lämna och läsa en trevligare blogg i stället?

 7. Skaffa en husbil 🤗 ni är alltid hemma, fast borta. Det är era sängar. Ni väljer om ni vill fixa maten själva eller på restaurang. Det är mycket enklare att vara spontan när du liksom snigeln har huset med dig! Hälsningar från plåtisparet på husbilsresa.se 😊

  • Gunilla Yourstone

   Christofer håller ju faktiskt på att bygga en husbil, så snart får vi prova. 😊
   Just flexibiliteten att ändra sig beroende på väder osv känns väldigt attraktivt.

 8. Har ätit julbord och smörgåsbord på Vrigstad värdshus några gånger men det är väl minst 35-40 år sedan och det låter som mycket ändrats till det sämre sedan dess… Just Vrigstad är ju inte jättemysigt men kör man lite längre söderut, mot Hjälmseryd blir det genast mysigare och då kunde ni bott på Suzis Café & Bed and Breakfast. Bara så ni vet om ni åker den vägen fler gånger. 🙂 Och jag förstår frustrationen, jag är precis som du, allt ska vara planerat, bokat och researchat in i minsta detalj. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tack, då har jag ett bra uppslag till nästa gång jag befinner mig i krokarna. 😊👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *