Vilka sevärdheter är det egentligen som är något att ha och som man därmed ska satsa på? Och vilka är egentligen turistfällor förklädda till sevärdheter, som bara väntar på att lura av dig tid eller pengar eller i värsta fall både och? Ibland kan det vara svårt att avgöra i förväg.

Lite klokare har vi väl ändå blivit med åren, man kan med ett leende se tillbaka på sina ungdomsår då man på allvar trodde att man måste beta av allt i guideboken. Att man måste trängas och betala för att se Mona-Lisa, Madame Tussauds osv.

Idag kan vi lugnt och avslappnat skippa sånt som vi anar att vi inte kommer att ha så mycket nöje av och koncentrera oss på sånt som vi vet att vi gillar. T.ex. går vi väldigt sällan in på muséum, om de inte är väldigt levande och illustrativa, handlar om något vi är mycket intresserade av, eller är konstmuseum med verk från någon av de stora mästarna i världen.

I stället lägger vi tiden på våra egna ”fetisch-grejer”; Afternoon Tea, höga byggnader, solnedgångar, vandring och annat skoj.

Så vilka är de då, de mest överreklamerade sevärdheterna och hur lär man känna igen dem på turistbusslängds avstånd?

Vi tar det långsamt, kategori för kategori:

Den lilla statyn som fått symbolisera staden

En riktig klassiker som är lätt att känna igen och därmed undvika. Den Lilla Sjöjungfrun gör väl knappast någon glad? Lika lite som Manneken Pis i Bryssel eller Merlion i Singapore. Eller för all del tjuren vid Wall Street i New York. Fördelen med denna kategori är ju att den är helt gratis, så man blir åtminstone inte avlurad några pengar. Å andra sidan vill man ju inte ödsla värdefull semestertid på att first hand konstatera att det inte fanns något att se.

Värsta turistfällorna merlion
Nej inte så spännande.

Sevärdheten som är mäktig på avstånd, men som man inte ska ödsla tid och pengar på att gå in i / åka upp i.

När man ser något riktigt häftigt är ju impulsen förstås att man vill närmare, gå in, åka upp. Ibland är det en strålande idé, ibland är det slöseri med tid.

Frihetsgudinnan kan väl anses vara denna kategoris ansikte utåt. Men det finns fler exempel. Petrona Towers i Kuala Lumpur skulle vi vilja hävda.

Schloss Hohenzollern i södra Tyskland ser underbart ut på håll där det ligger på toppen av ett berg, men helt ointressant att faktiskt klättra upp.

Värsta turistfällorna
Nej, klättra inte upp!

Restaurangen the Rock på Zanzibar ligger bedårande på en minimal ö. Men bara för att vyn är vacker på håll, behöver man ju inte äta middag på restaurangen.

Ett otaligt antal kyrkor och tempel genom årens lopp har även haft spektakulära fasader, men när inträdet väl är betalt inser man att det inte fanns något att se där inne.

Värsta turistfällorna the Rock
Bäst från utsidan

Klippformationen som ser ut som något annat

Hoburgsgubben får symbolisera denna kategori, men denna sevärdhet finns på många håll i världen. Suck. Varför anses det spännande med alla dessa klippor som anses se ut som sköldpaddor, kameler m.m.?

Värsta turistfällorna
Inte ett dugg roligt

Gatan som alla bara SKA gå på

De finns överallt. De där gatstumparna med kända namn som man visst ska gå fram och tillbaka på. Men som sedan decennier bara är fyllda av tingeltangelförsäljare, andra turister och ficktjuvar.

Drottninggatan förstås, men också Karlsbron i Prag, Sok San Road i Bangkok osv. Vi skulle vilja hävda att  de flesta turiststäder har sin egen variant av denna gata.

Värsta turistfällorna

För mycket folk

Finns det stora parkeringar med plats för turistbussar? Dags att dra år sig öronen. Rubriceras sevärdheten som ett ”måste” i alla guider och resemagasin? Finns det någon anekdot om sevärdheten? Som inkluderar en känd person? Eller kanske en gammal folksägen? Är Istagram översållar av selfies där asiater poserar arrangerat vid sevärdheten? Aj aj. Varning varning. Här är helt enkelt för mycket folk för att det ska vara roligt.

Gyllene-cirkeln-klassikern Gyllene cirkeln på Island hör till denna kategori. Den italienska ön Capri är ett annat exempel. Angkor Wat i Kambodja ett tredje.

Värsta turistfällorna köer hong kong
Köer!

Sevärdheten som är tillverkad för att tjäna pengar på turisten

Här får man ju nästan skylla sig själv om man går på den lätta. Men ibland lurar man ju sig själv. Och dras till sevärdheten som en utsvulten geting till en honungsburk.

Geisha-show i Kyoto eller Linbanan i Benalmadena, Spanska solkusten, komplett med fågelshow på toppen kan väl båda ses som höjdpunkter i denna kategori.

Vilda djur som jagas och stressas

Usch och fy, det är inte roligt när man insett att man betalat för denna turistfälla. Både valsafari och ”vanlig” safari i Yala på Sri Lanka hör till denna kategori. Samt delfinutflykter på diverse platser i världen.

Värsta turistfällorna Yala

Stället som borde vara intressant men där man inte ens blir insläppt

Kejsarpalatset i Tokyo ger begreppet skaka galler en helt ny dimension. Här står man helt enkelt och ser dum ut. För in kommer man ju inte.

Fejk-sevärdheten

Fejk-sevärdheten är den som i och för sig kan vara en sjysst sevärdhet, men av fel anledning.

Greve Draculas slott, slottet Bran i Transsylvanien, lockar hundratusentals besökare trots att det inte har några som helst beröringspunkter med den kända greven.

Värsta turistfällorna

Special-kategorin ”Asian Attraction” som vi andra bara inte förstår

Sightseeing Tunnel i Shanghai. Åk och förundras. För är du inte asiat fattar du ingenting. Är detta ett transportmedel eller en sevärdhet? Vad är det i det senare fallet i så fall man ska se? Och varför?

Värsta turistfällorna - shanghai tunnel
Sevärdhet asian style

Vilka är de då, å andra sidan, sevärdheterna som alltid funkar?

Några ledtrådar. Leta efter vacker, orörd natur, ett berg att bestiga, en utsikt, vilda djur i frihet och harmoni, en solnedgång och en imponerade kulturell sevärdhet av dignitet. Leta även gärna på en geografiskt otillgänglig plats, dit det tar minst en dagsresa att ta sig. Då är du home safe, skulle vi säga.

Värsta turistfällorna - Nemrut dagi är motsatsen
Oj, så när som på djuren, tror vi just vi beskrev Nemrut Dagi i Turkiet!

Läs också om platserna du borde besöka i stället för de kända sevärdheterna här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

20 Comments

 1. Jag har säkert gått på ett antal turisttfällor och lär väl göra det igen, men jag försöker även se till att uppleva lokalkultur eller hitta något annat som inte är så välkänt, får lite av en kick av att upptäcka saker som större delen av turisterna missar, och även att hitta trevligheter på mer underskattade platser, sk ”underdogs” 🙂 Senast jag var i Gamla stan i Sthlm valde jag t.ex. att strosa längs alla möjliga sidogator istället för turiststråket, åh så härligt det var!

  • gunilla yourstone

   Ja jag brukar också alltid vika av från Västerlånggatan så snabbt som möjligt. 🙂

 2. Haha, ja gator alla ska gå på kan man ju bli galen av. Drottninggatan som sagt, Ramblas…och varför måste alla svenskar till Oxford Street och Strøget när London och Köpenhamn har så många andra shoppinggator???

  Sjöjungfrun måste du ju dessutom speciellt ta dig bort till. Manneken ligger bättre till och dessutom kan han ju ha Sveriges nationaldräkt eller något annat på sig. 😀

  • gunilla yourstone

   Vågade inte skriva Ramblas, för jag har inte gjort den ordentligt, men tänkte på den när jag skrev.

 3. Ruth i Virginia

  Var på Ramblas för ca 20 år sen; tyckte det
  var kul, men vid den tiden hade Barcelona ännu inte blivit en turistmagnet. Betr. gamla
  byggnader: Borobudur i Yogyakarta på Java
  är värt ett besök. Bali är översvämmat med turister. Mäktig upplevelse: överflygning av
  Grand Canyon. Utahs state parks är fantastiska; även Joshua Tree State park nära Death Valley. Och givetvis Highway 1 längs Kaliforniens södra kust. Jag bor i USA. 🙂

 4. emolis

  Håller med om allt utom Angkor Wat 🙂 Det var fantastiska dagar och inte alls mycket folk när vi var där så det kan absolut vara värt att chansa om man är i krokarna och gillar tempel.

  Då måste jag passa på att fråga. Alhambra! Ett måste att köpa biljetter in eller lika bra att skippa? Vi är i valet och kvalet. Har bestämt mig för att skippa alla ”must-dos and must-sees” om det verkligen inte lockar (sju nya underverken ett undantag) och jag velar kring Alhambra. Är det värt det? Är lagom intresserad av vackra byggnader, men gillar inte när det vackra skyms av allt för många människor.

  • gunilla yourstone

   Angkor Wat är förstås fantastiskt och måste ses. Dvs om man menar helt tempelområdet. Just Angkor Wat templet som sådant tyckte vi ändå var lite överreklamerat. Och alldeles för mycekt folk när vi var där strax före jul.
   Jag tycker att ni ska besöka Alhambra. Det är en plats man ändå vill se någon gång. Lite rörigt och hektiskt just i Nasrid palatset men ändå värt det tycker jag. Trädgårdarna är underbara också och där är det lagom med folk.

 5. Håller med dig, byggnader, outdoor sevärda saker, takbarer och solnedgångar är mina rese-fetisher.

 6. Vi har gjort liknande erfarenheter. Försöker undvika ungefär samma som ni, förutom kanske populära gator, där kan vi nog ta en sväng 😉 En sak jag vill lägga till är restauranger med bilder på maten. De kan man gärna undvika. Kan funka om man vill ha en enkel hamburgare/pasta och struntar i priset, men dumt om man vill ha en mer genuin matupplevelse 😉

  • gunilla yourstone

   Hehe, det är sant! 🙂 Bilder på maten är möjligen ok i typ Japan på ställen där man har svårt att göra sig förstådd.

 7. Takk for en informativ, underholdende og original liste! 🙂

 8. Carina

  The rock på Zanzibar var fint från stranden. Prison island är nog den värsta turist fällan. Åkte bara dit för vi bodde på Chapwani, 10 min med båt. Men det finns ju dom som lägger en heldag för att ta sig dit. Tv tornet i Berlin, helt förfärligt.

  • Gunilla Yourstone

   Aj då, vi skippade Prison Island för vi anade nästa det. TV-tornet, hehe, tyckte inte att det var en turistfälla ändå. Man fick ju utsikten?

 9. Berätta lite om safarin i Yala på Sri Lanka. Vad var fel på den? Och valsafarierna där? Jagar dem efter valarna med sina båtar istället för att hålla distans?

  • Gunilla Yourstone

   Yala var okontrollerat många turister. Många hundra safarijeepar som köade i timmar för att få komma in och sedan jagade runt, runt i parken på jakt efter den sällsynta och skygga leoparden. Om någon ser en leopards skyndar 600 jeepar genast dit…
   Valsafari hörde vi liknande rykten om.

 10. Håller med, det finns så många överreklamerade sevärdheter. Både Frihetsgudinnan och Petronas Towers är jag helt nöjd med att bara ha sett utifrån. Däremot har jag gått över Karlsbron när den var helt tom och DET var en upplevelse. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *