Bir det någon tågluff i år? Ja, men det är klart det blir. Vi tänker oss nog att det alltid ska bli en tågluff varje år framgent. Så frågan är på intet sätt om, utan bara var.

Tidsmässigt kommer tågluffen äga rum ungefär samma tidsperiod som de två senaste, det vill säga med början i juni och sedan 3-4 veckor framåt till en bit in i juli. Mest troligt blir det från och med midsommarhelgen vi kommer iväg.

Tidigare tågluffar

De två tågluffar vi varit ute på 2022 och 2023 gick till ungefär samma område, om än till olika platser.

2022 åkte vi till Moseldalen i Tyskland, Salzburg och österrikiska Alperna, Brienz i Schweiz, Alsace i Frankrike och Luxemburg.

För utförligare beskrivning läs mer här: Vår rutt på tågluffen 2022 – så här åkte vi

Alla inlägg från 2022 års tågluff hittar du här.

Brienz

2023 blev det Bayern i Tyskland, Bratislava i Slovakien, Dachstein i österrikiska Alperna, Zermatt i Schweiz och Rhendalen i Tyskland.

För utförligare beskrivning läs mer här: Vår rutt på tågluffen 2023 – så här åkte vi

Alla inlägg från 2023 års tågluff hittar du här.

Hallstatt

Så vart ska vi åka i år?

Ärligt talat. Vi har massor av idéer på helt fantastiska tågluff-rutter. Det svåra är egentligen att bestämma sig för en. Sätta ner foten liksom. Och därmed vinka farväl till alla de andra roliga rutterna. Och det är väl där problemet ligger. Helst skulle vi ju vilja göra alla våra rutter på en och samma gång. Som två flatcoated retrievers som vill hälsa på alla i rummet samtidigt.

Så därför ber vi allra ödmjukast om input. Vart ska vi åka?

Moseldalen

Alternativ 1: Camino Primitivo

Efter min Camino-resa i oktober är jag grymt sugen på att återvända och gå en riktig och hel Camino. Om vi väljer detta alternativ blir det inte jättemycket runt-luffande. Vi hinner något stopp i Frankrike eller Andorra på nerväg. Och sedan kanske, kanske Porto i Portugal innan vi åker hemåt igen. Förutom själva Primitivo då som är 13 dagars vandring.

Caminon

Alternativ 2: Italien

En tågluff med fokus på Italien vore väl ljuvligt? Apulien, Sicilien, Lago Maggiore, Aostadalen och Chestnut Route i italienska Alperna är idéer som vi har för en sådan resa. Även om vi inser att inte allt får plats.
Vi är bara rädda att det hinner bli alldeles för varmt om vi är kvar nere i Italien tills i mitten på juli.

Sicilien
Alberobello

Alternativ 3: Frankrike

Lite sugna är vi på Frankrike ändå. Normandie med sina minnen från 2:a världskriget, Carcassonne, Dordogne, Dune du Pilat, Annecy, ja det finns ju massor.
Det enda som talar emot Frankrike är väl tyvärr fransmännens vana att vara rätt oförskämda mot personer som inte talar franska? Hm.

Carcassonne

Alternativ 4: Same, same but different

Sen, ärligt talat, lockar det faktiskt, faktiskt att resa till exakt samma länder som tidigare år. Igen. Tyskland, Österrike och Schweiz. Massor av härliga Alper så långt ögat når. Hur kan det någonsin bli fel? Dessutom är ju resvägen betydligt kortare än till Spanien eller södra Italien.

Så vad tycker ni, vart ska vi ta vägen i sommar?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

12 Comments

 1. Ingmar Kroon

  Min lista är kort, Frankrike, Italien och Spanien. Väljer ni Frankrike, försök lära er lite franska, det behövs så lite för att visa god vilja. Sedan övergår det ofta i engelska som de faktiskt börjar kunna. Om Italien, skippa Venedig, Florens och Rom, åk dit på vintern. Om Spanien, kolla väderleksrapporterna. Det kan bli för varmt i inlandet, men OK vid kusten, Missa inte Tarragona!

  • Gunilla Yourstone

   Jo några fraser är ju bra att lära sig oavsett vart man åker. Men mycket mer än så har jag tyvärr värken tid eller ork till. Ständigt nya resmål och nya språk ju. Spanska fick jag dock damma av i oktober och ska damma av ännu mer nu inför Costa Rica.
   Rom, Florens och Venedig är redan gjorda flera gånger om, så de kommer att skippas. Fast eventuellt kommer jag att åka med mina barn till Rom i år i annat sammanhang, de har aldrig varit där.

 2. Inte lätt att välja. Tycker att fransmännen har blivit trevligare, om man själv försöker öppna med några enkla fraser. Så slår dom oftast över själva till engelska. Vi gillar ju Italien och den rutten som ni beskriver från norr till Sicilien, finns så mycket att titta på. Dolomiterna och Drei Zinnen är maffiga berg. Tyskland Österrike och Schweiz är lite hemlandstoner för oss och alltid vackert. Tror jag skulle välja att hålla mig i norra Italien Dolomiterna Österrike Schweiz. Ja av mig fick ni inte mycket hjälp till vilket resmål ni ska välja. Lycka till.

  • Gunilla Yourstone

   JA det är ju att alternativ, att hålla kvar favoriterna Österrike och Schweiz, samt att inkludera norra Italien i detta.

 3. Ni som gillar att vandra borde verkligen ta er till mysiga trästaden Zakopane och upp till Morskie Oko med sin legend om förbindelse med andra sjöar. Jättevacker väg från Krakow när man väl lämnat industriorterna utanför storstaden. Vem vet hur det går att åka ditåt framöver.
  Sicilien är fantastiskt annars ja men säkert varmt sen sommar.
  Alperna alltid underbara. Slovenien också med Postojnagrottan och karstlandskapet runt Stanjel (som går att kombinera med norra Italien). Wien-Trieste är en fin sträcka.

  • Gunilla Yourstone

   Zakopane och upp till Morskie Oko har vi redan varit till. Även om vi hade otur och fick dimma. Sloveniens grottor är även de besökta. Alperna är alltid underbara som sagt. Man vet vad man får. 🙂

 4. Marias memoarer

  Jag var till Lauterbrunnen i Schweiz i somras, alldeles ljuvlig by med mycket att se och vandra däromkring 🥰🥰🥰 Kombinerades då med Alsace men där hade ni ju redan varit.

  • Gunilla Yourstone

   Lauterbrunnen har vi också varit till. Men kan tänka oss att återvända. 🙂

 5. Kerstin

  Klart att ni ska ge Frankrike en ny chans! Det är en så seglivad stereotyp att fransmän är snorkiga mot alla som inte pratar franska. Det var länge sedan det var sanningen. (Att de sedan stör sig på engelsmän och amerikaner som förväntar sig att alla ska prata med dem på deras modersmål överallt i världen, det är en annan sak…) Vi åker till Frankrike ett par gånger om året och min man talar ingen franska, men han har lärt sig ”nycklarna”. Det som stör fransmän mest av allt är brist på hyfs – dvs man hälsar ALLTID först, och man säger tack och hej då, sedan kan man prata hur mycket engelska som helst. Det vill säga, den enda franska man behöver kunna är egentligen ”bonjour”, gärna följt av ”madame” eller ”monsieur”, sedan går engelska alldeles utmärkt.

  Jag ser att ni har med Normandie, Carcassonne, Dordogne, Dune du Pilat och Annecy som förslag. Bra idéer alltihop! Är man ändå vid Atlantkusten (Dune du Pilat) så är ju Arcachon precis vid sanddynen fint. Sedan skulle jag rekommendera en av fransmännens favoritöar Île de Ré och hela franska Baskien med Biarritz, Espelette mm där du väl var i närheten när du pilgrimsvandrade. Och så Korsika förstås! (Svårt med tågluff…) Även den sydligaste delen av franska Medelhavskusten är fantastisk med Perpignan, Collioure och Banyuls-sur-Mer. Hoppas att ni får en positivare erfarenhet den här gången!

  • Gunilla Yourstone

   Tack för många bra tips om Frankrike. Vi får se vart vi hamnar. 🙂

 6. Martina Pasini

  Jag tycker att ni ska åka via Lyon till Annecy, och sedan vidare till Chamonix, och därifrån antingen med tåg upp till Schweiz (och vidare mot Italien och ta Centovalli Express), eller med buss från Chamonix till Aostadalen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *