Hehe, börjar ni tröttna på alla mina rapporter om flygplats- och bagagestrul? Kan nästan ana det, men bara ett till måste det bli. För det är verkligen, verkligen rörigt att flyga just nu.

Först, som sagt, för tre veckor sedan åkte vår flight ifrån allt bagage i Frankfurt och min väska skickads vid ankomst inte till det hotell som jag angivit på min reklamationsblankett utan till mitt hem i Umeå. Där jag själv alltså inte befann mig.

Kan man få guld-kort till förlorat-bagage-kön?

Nu i torsdags var det dags igen. På väg hem från Portugal fastade våra väskor längs vägen ytterligare en gång. Framme på Arlanda dröjde bagaget  en hel timme. Men våra väskor var alltså inte med när bagaget väl kom på Belt 3. Ny sväng vid ”förlorat bagagedisken” på Arlanda. Ingen fara på taket dock för oss denna gång, eftersom vi skulle direkt hemåt med nattåget. Och dessutom hade flera timmar till godo. Förutom att vi fick köpa ny tandkräm på Pressbyrån klarade vi oss bara bra hem.

Vid 16-tiden på fredag hade vi ännu inte hört något, så jag ringer.
Knapp, knapp, knapp.
– Jo de har hittat ert bagage!

Förmodligen är detta avsett att vara ett lugnande besked. Fast jag kände mer ”jaha, har det varit borta alltså, har de inte haft koll på det hela tiden?”

– Det är planerat att anlända till Arlanda lördag klockan 13.

Lördag klockan 15 ringer jag igen. Men nu har man stängt för helgen. Bara att vänta. Söndag förmiddag börjar jag gå igenom i tanken vilka kläder som ligger i väskan. Står jag ut med att förlora dem? Jeans är ju bara att köpa nya, enfärgade toppar likaså och det mesta av outdoor-grejerna är klassiker som finns att köpa säsong efter säsong.

Men min stickade kavaj från Boomerang! Världens bästa, den vill jag för allt i världen inte bli av med. Eller min nya Odd Molly klänning, bara använd en enda gång på Malta. Som jag var så nöjd med att hitta på rean.

Nya Odd Molly nästan oanvänd

Här kommer era väskor. Igen.

På söndag eftermiddag kommer en budbil.
– Här kommer era väskor, säger budkillen. Igen!
För det är ju samma kille som sist för 3 veckor sedan. Humor på högsta nivå.

Framtiden stavas handbagage

I väntan på att flygbranschen får ordning på grejerna igen finns det inget annat sätt att lösa situationen på än att gå över på enbart handbagage. Jag har ett gäng resor som ska göra i höst, jobbresor, pressresor och privata resor och kommer att slimma packningen. Enkelt om det är kortare resor och förutsägbart väder. Svårare om man ska vara borta länge och om väderprognoserna löper amok och skiftar timme för timme inför avresa. Som nu innan Portugal.

Min akilleshäl brukar ju vara necessären. Jag har ett gäng grejer som jag helt enkelt gärna har med mig på resa. Och att köpa små reseförpackningar om och om igen när man reser mycket är väldigt dyrt i längden.

Nu gör jag en nystart och tar ett helhetsgrepp på resenecessären med påfyllbara reseförpackningar från Apoteket som jag märker upp med märkpenna, samt fasta produkter så mycket det bara går. Schampokaka har jag sedan tidigare med mig när jag reser. Nu har jag hittat balsamkaka också, en kombinerad ”tvål” som är schampo, kroppstvå och till och med ansiktsrengöring i ett. Köpt på Jordklok. Ska testa den nu till Berlin. Dessutom, hurra, en hudlotion-kaka och tandkrämspastiller från Jordklok.

Så där ja

Så nu jädrans, släpper jag inte mitt bagage med blicken igen på länge. Jag ska bli en sån där resenär som jag själv alltid stört mig på. Med ett alldeles för stort handbagage som jag pressar in ovanpå mina stackars medresenärers små behändiga ryggsäckar i bagagehyllan!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

14 Comments

 1. Åsa svensson

  Vi testade nu i höst att bara resa med handbagage när vi reste på en veckas sista minuten till Kreta. Så skönt att slippa köa och vänta på bagage. Kläderna som fick rum i väskan räckte absolut i en vecka, Det som var lite besvärligt var just necessären. Jag var inte tillräckligt förberedd där och fick köpa en del saker på plats men vinsten att slippa vänta på väskor och komma iväg direkt från flygplatsen var större än avsaknaden av after shave i necessären till maken.

  • Gunilla Yourstone

   Ja necessären och skor tänker jag. Men ett par sandaler får man ju plats med.
   Och som sagt vädret om det är osäkertoch man måste börja packa varmare kläder också, så går utrymmet snabbt.
   Skönt att det funkade för er med enbart handbagage. 👍

 2. AirTags! De förhindrar inte bagaget från att komma på villovägar men ni slipper stå och vänta på väskor som inte ens är på samma flygplats utan kan gå raka vägen för att rapportera förlorade väskor, långt innan alla andra. Köpte först en i somras och testade på Marias dotters väska, som faktiskt tappades bort. Den kunde vi följa så med den erfarenheten köpte vi på oss ett gäng till inför Kilimanjaro-resan vi nyss varit på.

  Plus drybags, för att slimma bagaget ytterligare. Man blir aldrig för gammal för att lära sig nya saker. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   AirTags känns som en briljant ide. Fast en läsare skrev på FB nu att de kommer att förbjudas? Värt att kolla upp.
   Nu är jag säkert supertrög, men hur slimmar man bagaget med drybags?

   • Om det var Lufthansa-förbudet som avsågs så kommer det inte att hända. De pudlade ju dagen efter beslutet.

   • Man pressar ut luften ur drybagsen.

    Lite olika tillvägagångssätt beroende på modell – de jag lånade till Kilimanjaro satte jag mig på för att pressa ut luften, sedan stängde jag dem. Det är ju orimligt mycket luft i kläder, sovsäckar, jackor och annat och jag blev förvånad över hur lite plats de tillslut tog. Den stora fluffiga expeditionsjackan blev ett litet paket. Likadant med sovsäcken. Efter att jag tryckt ner den i sin ordinarie påse tryckte jag ner den i en drybag. Sedan satte jag mig på den för att trycka ur luften varpå jag förslöt den. Skulle säga att den mer än halverades i storlek.

    Ja, plus att man håller grejerna torra.

 3. Riktig otur med borttappat bagage, grrr, speciellt när man är påväg ut i vida världen. Makens bagage brukar ta sig ut på egen resa, så gott som alla gånger vi har använt oss av flyget. Därför packar vi hälften hälften av våra saker i väskorna. Då har man i alla fall lite kläder när man kommer fram hihihi, värre förstås när man inte har någon att dela väskan med.
  Blir lite nyfiken på AirTags, hur funkar den, räckvidd? Lägger man in den i resväskan och sedan kan man följa den i mobilen, i värsta fall är väskan på annan plats.

  • Ja precis. En liten tagg som man lägger i resväskan och som sedan kommunicerar krypterat över bluetooth med närliggande iPhones/iOS-enheter till Hitta-nätverket/iCloud. Så länge det finns minst en iPhone i närheten kan alltså taggen kommunicera fram en position som sedan visas i Hitta-appen på din telefon. Klockrent på folktäta platser som flygplatser, tågstationer, städer och så vidare.

   Notera att AirTags bara fungerar med iPhones, inte Android.

   Kanske får skickat ut min egen guide lite tidigare än planerat, det blev ju verkligen aktuellt känner jag. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hälften/hälften packade vi också till Zanzibar. Eftersom vi hört att bagage ofta försvinner på väg dit. Fast då försvann båda. 😂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *