Varje äkta bulgar börjar dagen med yoghurt. Sur, naturell yoghurt som äts som den är och utan tillbehör. Borgar för ett långt liv och en glad mage, får vi lära oss. Vi provar den också till frukost förstås. Syrlig så att smaklökarna krampar i våra Yoggi-smultron-bortskämda munnar. En sån här frukost kräver en tillvänjning helt klart.

Vår näst sista dag i Bulgarien landar vi i byn Arbanassi. En söt by i bergen med vackra hus i osmansk arkitektur. Här hade Bulgariens högsta ledare under kommunisttiden sitt sommarhus. Nu är palatset omvandlat till hotell i stället.

Förväntansfullt myllrar vi av bussen. Två söta, söta damer kommer emot oss. Så entusiastiska och fnittriga av förväntan. De är tvillingar. Ser vi. Och får förklarat för oss. Rosita och Tsanka. Har gått i pension efter långa och trogna karriärer i statsapparatens tjänst. Men tar nu emot turister, som oss, i sitt hem.

Idag ska vi laga bulgarisk yoghurt. Eller vi och vi förresten. Rosita och Tsanka gör. Vi tittar. Yoghurt behöver omsorg, kärlek och värme. Samt en klick av förra satsen yoghurt. Som surdeg ungefär.


Den tar några timmar att bli färdig. Men precis som på tv´s matlagningsprogram finns annan yoghurt redan färdig och förberedd. Vi får smaka. Med ostfylld Banitsa till. En debatt bryter ut mellan våra bulgariska guider och damerna, exakt hur Banitsan verkligen, verkligen ska lagas. Traditionerna lever verkligen i Bulgarien. Varje bulgar tillreder själv sin Banitsa, Lutenitsa och till och med  sin Rakia (30 liter får man bränna själv av den bulgariska spriten. För husbehov!) i hemmet. Det bjuds, provad och smakas. Vem har lyckats bäst i år?

Nu väntar tvillingarna bara på att låta sig övertalas till sång. Vi behöver inte be två gånger. Innan de stämmer upp. Applåderna efter den första visan hinner knappt klinga av så är de igång med nästa.

Banitsa

Vi tuggar, lyssnar, applåderar och skrattar. Tänker, att det är ju just precis det här man vill åt när man reser. Det genuina mötet med människor som är just precis sig själva. Och bjuder in till sin värld. Rosita och Tsanka, för oss blev ni synonymt med Bulgarien.

Här sjunger våra charmiga systrar för oss!

Läs också: Veliko Tarnovo – kan vi ha hittat Bulgariens vackraste stad?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *