Vi anländer första hotellet på vår vintersemester i Rovaniemi strax före skymningen.

Rovaniemi, den finska orten som gjort anspråk på jultomten. Numera är han helt enkelt härifrån. Det är hit man åker. Om man är japan, kines, amerikan eller britt och vill träffa tomten. Det finns ett tomteland, souvenirbutiker, renslädåkning i en liten hage. Med en kö av asiater utanför.

I Lycksele i Västerbotten kan man också träffa jultomten. Lämna sin önskelista och säga några väl valda ord. Om man inte blir för blyg förstås. Men den tomten har uppenbarligen inte sålt in sig själv med samma framgång. För det är till den här tomten alla åker.

Utom vi då. Vi tror inte på tomten, upprepar vi tjurigt, när man erbjuder oss.

Vi är här för en lugn och trivsam vinterweekend. Lite lugn och ro blandat med lite lyx och flärd. Och en slädtur med siberian huskies. Det kan vi inte missa. När vi nu en gång är här.

Det har varit en lång resa. Och det har snöat hela vägen. Vi stiger ut som två Zeb Macahans ur vår Passat. Stela efter en lång färd.

I receptionen brinner en brasa. Souvenirbutiken innehåller exklusiva hantverk. Renskinn, sametofflor, plädar. Smörknivar i trä och Marimekko.

vintersemester i Rovaniemi

Vi får sitta ner och erbjuds en uppfriskande mugg varm saft. Lite tropiska manér. Fast då är ju drycken kall.

Vår stuga är en holk på pålar. Treehouse heter ju stället. Nu är det inga trädkojor om man ska vara petig, men väl klara drag av fågelholk alltså. En vägg är helt av glas. Vetter ut mot naturen. Så ska vi sova inatt. Men blicken rakt ut i de finländska arktiska skogarna.

vintersemester i Rovaniemi

Fuskpälspläd. Vi hittar en bricka och serverar oss själva te i sängen. Läser en medhavd Vagabond. Om tågsemester i Schweiz. Medan den blå skymningen sänker sig.

vintersemester i Rovaniemi

Borta i restaurangen är det fullt hus. En trubadur som spelar. Fullsatt. Vi hör alla världens språk omkring oss. Även finska. Jodå, ikväll är det internationella kvinnodagen och då har många lokala förmågor bokat bord här. För att fira. Internationella kvinnodagen börjar bli stort i världen. I Tyskland har man tydligen infört allmän helgdag denna dag från och med i år.

Vi slår till på ren. Förstås. Okej mat. Men ingen riktig finess ändå. Är vi svenskar bortskämda med våra kocklandslag och allt?

Vodkadrinkar ingår förstås i sånna här sammanhang. Man får offra sig. Blåbärs- och lingonsmak.

Vi somnar mitt i naturen. Under fluffiga duntäcken. Vaknar i samma läge men nu är ljuset vitt.

Nu ska vi åka husky!

Boka Arctic Treehouse Hotel här.

vintersemester i Rovaniemi

Gillar du också lite ovanliga hotell? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *