Nu ska det äntligen redas ut och kategoriseras. Vi är ju ytterpunktsnördar av naturen och åker gärna en omväg för Sveriges/Europas/världens högsta, lägsta, västligaste och så vidare.

Men något inlägg om allt detta har det ännu inte blivit. Förrän nu? Vi blir själva förvånade när vi inser detta. Att samlingsinlägget faktiskt inte är skrivet. Inte ens i de svåraste av pandemin-tider när man fick tråla längst ner i inläggs-idé-arkivet och dra upp bottenslammet.

Men förmodligen har jag inte förkastat denna inläggs-idé utan bidat min tid. Tänkt att: ”Bara en enda ytterpunkt till. Sedan är jag redo att skriva.” Men nu idag är den stora dagen här. När vi står redo att lista dem alla.

Sveriges nordligare punkt – Treriksröset

Vi börjar väl här. En riktigt mäktig ytterpunkt tycker vi. Dels för att det är en rätt rejäl resa att komma hit. Väldigt få människor har nära till Treriksröset. Även för oss om bor i Umeå är det en 10 timmars bilresa till Kilpisjärvi. Och sedan en båtresa och en 3 kilometer lång vandring. (eller tja, promenad kanske?) Minst ett 3-dagarsäventyr alltså. Hur man än vänder och vrider på det.

Sedan är det rejält och bra när man kommer fram också. En redig, gulmålad betongsugga markerar platsen ute på en sjö. Och trätrall ut förstås, så man kan beträda den exakta punkten. Fotot blir bra och upplevelsen blir ett äventyr. Inte bara att stanna bilen 3 minuter medan fotot tas, som på många andra ytterpunkter.

Läs också: Att vandra till Treriksröset – tre länder i ett och en svensk ytterpunkt på det

Treriksröset
Båten dit

Polcirkeln – Jokkmokk

Polcirkeln, förtydligar vi för alla som eventuellt sov just den geografilektionen, är den tänkta linjen på jordklotet där det ovanför den uppträder fenomenen midnattssol och polarnatt. Det vill säga att solen under någon period på sommaren aldrig går ner och under någon period på vintern aldrig går upp.

Den riktiga polcirkel flyttar på sig fram och tillbaka en del och som lekman är det omöjligt att veta exakt var den befinner sig under just ditt besök. Men för att underlätta för oss ytterpunktsturister har man ”målat fast Polcirkeln” med skyltar och stenar på några ställen. Så man kan göra det enkelt för sig och besöka dem och låtsas att det är just precis här.

Strax söder om Jokkmokk längs Inlandsvägen, väg E45, finns en sån plats där Polcirkeln låter sig fotas.

Sveriges geografiska mittpunkt – Flataklocken

Om man lade Sverige på en våg, så skulle detta vara jämviktspunkten. Det är stort, eller hur, klart att vi har besökt denna jämviktsplats och fikat en chokladboll.

Läs också: Sveriges geografiska mittpunkt – Flataklocken

Svealands högsta punkt

Vår projekt med Sveriges Landskapstoppar har tagit oss till många ”kullar” i Sverige. Men Svealands högsta punkt är faktiskt ett fjäll, nämligen Storvätteshågna i Grövelsjön i Dalarna. 1204 m.ö.h.

Läs också: Storvätteshågna – Dalarnas högsta berg

Götalands högsta punkt

Inte jättehögt, men ändå högst i Götaland är Tomtabacken i Småland.

Läs också: Smålands högsta punkt Tomtabacken 377 m.ö.h. – högst i Götaland 

Europeiska fastlandets västligaste punkt – Cape Roca i Portugal

Norr om Lissabon, en busstur bort från badorten Cascais ligger fyren vid Cape Roca. Detta är det europeiska fastlandets västligaste punkt. Härifrån är det hav ända till Amerika.

Afrikas högsta punkt – Kilimanjaro

Kanske den ytterpunkt som man kan vara mest stolt över ändå. För Kilimanjaro är ingen promenad i parken. Alls faktiskt, men sina nästan 6000 meter över havet. Jag ger mig inte upp så högt igen, det kan jag garantera.

Läs också: Att bestiga Kilimanjaro – bästa tipsen och var man INTE ska gå

Jag på Kilimanjaro. Har väl mått bättre.

Ekvatorn i Uganda

Linjernas linje. För större än så här blir det inte i de fiktiva jordglobslinjernas universum. I Uganda fanns allt en ekvator-korsare behöver. Gula linjer i gatan, portaler och scams.

Stenbockens vändkrets

Betydligt diskretare var Stenbockens vändkrets i Namibia. Bara en skylt och en rastplats. På den här tiden var vi ju totala newbiesar i såna här övningar. Jag är glad att vi överhuvudtaget stannade och tog fotot.

Världens lägsta plats på land – Döda havet

Jag hade huvudvärk hela dagen här. Om det berodde på all atmosfär som plötsligt vilade på just mina skuldror, eller bara en dålig kudde, ska vi låta vara osagt. Långt ner i världen befann jag mig i alla fall. Typ lägst av alla.

Läs också: Konsten att bada i Döda havet – den ultimata förnedringen vid Hilton Dead Sea Resort

Vår nästa ytterpunkt

Vad blir då vår nästa ytterpunkt? Jo, vi vet att vi tjatat om Haparanda i flera år nu. Utan att lyckas ta oss dit. Men nu är ju faktiskt Björkliden bokat i sommar. Och närmaste vägen dit är ju (nästan) över Haparanda. Så vi vågar nog lova att det blir Sveriges östligaste punkt i sommar.

Senast vi var i trakterna såg det ut så här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Elisabeth

    Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt borde väl komma upp på to-do-listan snart också? Mest för att göra Sverige komplett, och för att den är relativt enkel jämfört med andra punkter, typ Godahoppsudden eller nåt sånt. Men det är klart, det är rätt långt att resa från Umeå, jämfört med från t ex Stockholmstrakten.

    • Gunilla Yourstone

      Jo om vi är i Skåne med bil någon gång så kommer vi definitivt klämma in det. Men har ingen plan för när det kan bli. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *