Uppväxt i Gästrikland som jag är, var ju Hälsingland ett av mina närmaste landskap och definitivt ett av de mest besökta i barndomen. Nu som vuxen har jag återupptäckt landskapet under två somrar i rad.
Hälsingland är för mig en favorit, ett av de där svenska landskapen med ett trolskt skimmer över sig. Som drar och lockar och som man inte kan få nog av.
Här kommer våra bästa tips till saker att se och göra i Hälsingland.
1. Hälsingegårdar
Förstaplatsen är given. Hälsingegårdarna är UNSECO-världsarv och helt fantastiska att besöka. 7 gårdar har fått status som världsarv, men antalet gårdar är i själva verket flera hundra och många går att besöka. Läs om vår dag bland Hälsingegårdarna här.
2. Varghotellet
Konstigt nog är detta hotell ganska okänt. Jag hade själv inte hört talas om det förrän förra sommaren. Trots att jag älskar djur och annorlunda hotell med utsikt.
Varghotellet är ett hotell som ligger inuti djurparken Järvzoo och där rummen har stora från-golv-till-tak-fönster som vetter direkt mot varghägnet. Man har alltså en flock vargar precis utanför fönstret hela dygnet. När djurparken stänger för dagen, blir hotellet gäster ”inlåsta” i parken tillsammans med alla djuren (okej, man får en tagg så att man kan ta sig in och ut om man vill). Det innebär att man kan gå runt och titta på djuren helt själv och alla tider på dygnet. Ofta är ju djuren mer aktiva och kommer fram i gryning och skymning, så det är en enorm fördel. Vi såg både lo och räv på våra kvälls- och morgonturer. På dagen gömde sig dessa skygga djur.
Läs om vårt dygn på Varghotellet här.
3. Avholmsberget
Hälsinglands bästa utsikt får man från Avholmsberget vid Dellensjöarna. Bilväg går ända upp, så man behöver inte ens svettas för upplevelsen. På toppen finns en restaurang med en härlig uteservering.
4. Hamra nationalpark
Hamra nationalpark ligger ju egentligen i Dalarna, så hur hamnar den här på en lista om Hälsingland? Jo, för att Hamra ligger ju i Ljusdals kommun och i Gävleborgslän och därmed tror nog de flesta att den ligger i Hälsingland? Vi också, innan vi genom en googling insåg att den faktiskt ligger i Dalarna. Jag lovar att slänga in den på Dalarnas lista också, vad det lider.
Denna nationalpark består av urskog och myrmark. När vi besöker parken i slutet av juni är marken täckt av hjortronkart. Och varje steg på myren suger ner kängorna i vätan. Fantastiskt vacker natur tycker vi, som får en ljuvlig sommarkväll på vandring här, komplett med korvgrillning vid Ormtjärn. Djurrik också, även om sångsvanen och bromsen är det enda vi träffar på under vår vandring.
5. Stora Hälsingegårdars väg
En vacker väg att köra är Stora Hälsingegårdars väg, 28 vackra kilometer mellan Alfta och Edsbyn. Här kör man förbi ett helt gäng extra ståtliga hälsingegårdar. Börja med ett besök på Ol-Anders i Alfta och avsluta med Mårtens i Edsbyn.
6. Hudiksvall
Hudiksvall är Hälsinglands största stad med ca 40.000 innevånare. Hudiksvall ligger vid havet och är en charmig stad att besöka. Här finns de berömda sjöbodarna, en trevlig småbåtshamn och fin gammal bebyggelse. Just i år visar Hälsinglands museum en utställning om när ryssarna brände upp hela staden 1721.
7. Charmiga fiskelägen
Hela Hälsinglands kust är full av små charmiga fiskelägen. Mest känt är kanske Skärså, men även t.ex. Norrfjärden, Mellanfjärden och Sörfjärden samt Stocka-Rönnskör är värda ett besök.
8. Kustleden
Från Galtström i norr till Sågtäkten i söder längs Hälsinglands kust löper vandringsleden Kustleden. Sammanlagt 7 mil av kustnära natur. Man kan förstås också gå dagsturer. Vi har själva vandrat från Norrfjärden till naturreservatet Vattingen, med Sveriges största klapperstensfält.
9. Järvsöklack
Ytterligare en utsiktspunkt. Nu med tillhörande vandring. För upp på toppen av berget Järvsöklack kommer man bara för egen maskin. Här uppe vankas det maffig utsikt förstås.
10. Torparns hästturer i Homna
Det var många år sedan jag gjorde detta, men minns det fortfarande som något alldeles fantastiskt. Att få följa med ”Torparn” ut i vinternatten på vargspaning och sedan äta långkokt köttgryta i hans torp utan el, samtidigt som man fick rövarhistorier från trakten berättade för sig.
11. Tidernas väg
Ytterligare en vacker väg är Tidernas väg som inte bara går genom Hälsingland, utan från Uppsala till Ånge i Medelpad. Men kanske är den som vackrast just i Hälsingland?
Vägarna 272 och 83 rör det sig om i alla fall, som genom Hälsingland följer längs både Ljusnan och Ljungan och passerar igenom vackra Järvsö.
12. Järvsö Creperie
Sa vi Järvsö? För här finns ju fantastiska Järvsö Creperie. Jag var ärligt talat lite, lite skeptisk innan, gillar inte ens crepes så särskilt. Tycker att det lätt blir stabbigt. Men detta var något annat. Så fräscht och gott. Och en jättefin uteservering. Själva knep vi bordet mitt i grönsakslandet.
13. Besöka en fäbod
Vi besöker Knupbodarna fäbod söder om Bollnäs. Här går även Hälsingeleden förbi. Förberedelserna inför midsommar var i full gång när vi anlände, det hade säkert varit mysigt att komma hit på själva midsommarafton också.
14. Järvzoo
Djurparken Järvzoo i Järvsö har specialiserat sig på våra svenska djur. Älg, myskoxe, ren, lo, varg och räv, bland annat. Samt en mängd fåglar. Parken är definitivt värt ett besök, även om man inte bor på Varghotellet enligt ovan.
15. Stenegård och Lill-Babs-museet
Stenegård är en storgård i Järvsö. Ett femtontal byggnader finns bevarade. I dag rymmer de gamla husen olika kulturverksamheter, bland annat Hälsinglands träteater, folkmusik, hantverk och lokal matkultur. Samt även Lill-Babs-museet.
16. Kolla in alla stolta orter med jätte-symboler vid infart-rondellen
Ja men faktiskt, till slut blir det lite av en sport att hitta dem. För väldigt, väldigt många av Hälsinglands små stolta orter har valt att föreviga just sin stads mest kända symbol i form av en jättestaty, mitt i stan, eller helst i infarten. Det gäller att känna till orterna för att förstå.
Edsbyn har skidor, den förstår ju alla som tvingats till längdskidåkning i låg- och mellanstadiet. Men även världens största pinnstol, för här tillverkades länge just pinnstolar, minsann.
Men varför har Kilafors en spelman i ett träd samt tre danspar runtom honom.? Borde det inte varit ett jättegarnnystan? Jo detta anspelar på Hårgaberget i Kilafors där djävulen sägs ha spelat Hårgalåten.
17. Söderhamn
Söderhamn är en mysig liten stad, med det sago-aktiga utkikstornet Oscarsborg och den vackra kyrkan Ulrika Eleonora.
18. Söderhamn F15 Flygmuseum
I Söderhamn finns även ett militärt flygmuseum. Här ställs alla flygplan som tidigare används vid F15 i Söderhamn ut. En flygsimulator finns också. Ett måste för flyg- eller militärnörden!
Så långt det vi själva hunnit med på våra turer genom Hälsingland i år och i fjol sommar. Sedan har vi några saker som står på vår lista, men som vi inte hunnit med än. Vi vill gärna skicka med dem ändå.
19. Gröntjärn
I Hälsingland finns två turkos-gröna vattendrag som vi gärna skulle vilja besöka vid tillfälle. Den ena är Gröntjärn, som också är ett naturreservat. Gröntjärn saknar både inlopp och utlopp, det är istället grundvattennivån som reglerar sjöns vattennivå.
20. Enåsens gruva
Det andra är Enåsens gruva som är något så exotiskt och spännande som en nedlagd guldgruva. När man stängde 1991 var Enåsen Europas enda guldgruva. Man hade då brutit hela 3,85 ton guld, 9,2 ton silver och 55 488 ton kopparslig. Merparten av malmen bröts i dagbrott men en viss del av malmen hade sedan 1988 hämtats under jord. Idag finns en klarturkos sjö kvar av alltihop. Att bada här är inte lämpligt, eftersom gruvan är full av metaller.
21. Los koboltgruva
En gruva i Los socken från 1700-talet som idag är ett arbetslivsmuseum och öppen för allmänheten.
22. Orbaden Spa & Resort
I Vallsta finns det som kallas Hälsinglands riviera, nämligen en kilometerlång badstrand vid älven Ljusnan. Här finns även Orbaden Spa & Resort, ett riktigt härligt hotell med fina vyer över Hälsinglands blånande berg.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Hälsingland är ett landskap med många vita fläckar inser vi nu. Söderhamn och Flygmuseet, riktigt intressant besökte vi i fjol men vårt absoluta favorittips i Hälsingland är ett besök på Vargas vildmarkslodge, söder om Alfta. Vid två tillfällen har vi tillbringat en natt i deras björngömsle och det är helt magiskt när en eller ett par björnar kommer framlufsande långt borta mellan träden. Då håller man nästan andan!
Björngömslet låter ju helt fantastiskt. Det skulle vi gärna prova! 🙂
Är ni hungriga och önskar utsökt mat så kan jag rekommendera Borka Brygga.
Hälsningar en som gillar god mat
Tack för tips, perfekt. 🙂