I somras på väg ner till Gävle stannar vi till något dygn i Hälsingland. Första stoppet blir en vandringsled som vi har hållit ögonen på ett tag, Kustleden i Nordanstig kommun. En 7 mil lång led i kustnära natur. Och som leder förbi Vattingsmalarnas naturreservat.

Vattingsmalarnas naturreservat
Vattingsmalarnas naturreservat

Leden har bara funnits sedan 2013 och går från Galtström i norr till Sågtäkten i söder. Passerar längs vägen fiskelägen, strandängar, fornminnen och naturreservat.

Vi styr mot det rofyllda fiskeläget Norrfjärden. All service är stängd här när vi kommer, men några husbilar har angjort den lilla havsnära campingen.

Kustleden går här till en början längs grusvägar och förbi sommarstugeområden. Havskontakten är inte omedelbar. Så kommer vi fram till en vändplan, en parkering och starten på naturreservatet Vattingmalarna. Man hade strängt taget kunnat parkera här också, för här börjar vandringen på riktigt.


Vattingsmalarnas naturreservat

Nu kommer vi snart ut på stora klapperstensfält. Stigen går en bit upp från havet. Till en början följer vi den, men sedan blir vi ivriga och vill ju ut på fälten och ner till havet. Det blir till att frigå på stenarna förstås. För att tillgodogöra sig denna underbara miljö.

Vattingsmalarnas naturreservat

På tillbakaväg där ut på stenfälten börjar två fåglar nervöst cirkulera över oss, skriande i vinden. Runt runt. Och plötsligt ligger en fågelunge bland stenarna framför våra fötter. Väl kamouflerad av de gråa, spräckliga stenarna. Vi skyndar oss bort från den duniga, fjuniga, gråa ungen och fågelföräldrarna lugnar sig igen. Faran är avvärjd för denna gång. Och ingen kom till skada.

Vattingsmalarnas naturreservat

Så når vi Vattingen, ett fiskeläge med anor från 1790-talet. Nu en sommarstuga-idyll.

Vattingmalarnas naturreservat

Vattingmalarnas naturreservat ska enligt uppgift vara Norrlands största klapperstensfält. Mycket mäktiga att besöka och med flera järnåldersgravhögar.

Vattingsmalarnas naturreservatVattingsmalarnas naturreservat

Här parkerar du om du vill besöka Vattingsmalarnas naturreservat.

Om klapperstensfält

Ett klapperstensfält är ett område med klapperstenar, bestående av väl avrundade stenar som har formats av vågor i strandens svallzon. ”Klapper” kommer från det klapprande ljud som uppstår när stenarna slår mot varandra när vågorna sköljer över dem.

Vattingsmalarnas naturreservatVattingsmalarnas naturreservat

Dialektalt kallas även klapperstensfält för djävulsåkrar, då man förr trodde att djävulen hade skapat dessa fält som åkrar. Kanske som straff för den stackars jordbrukaren, för här kunde ju inget växa!

Klapperstensfält finns på olika håll i hela Sverige, men verkar utifrån vår erfarenhet vara allra vanligast längs norrlandskusten. Här i Hälsingland, men även längs Höga kusten, där de ofta kan hittas rätt långt upp över havet på grund av den stora landhöjningen just här. Och även i vårt eget naturreservat, Örefjärden-Snöanskärgården, helt nära vår stuga i Järnäsklubb.

Vattingsmalarnas naturreservat
Vattingsmalarnas naturreservat – Norrlands största klapperstensfält

Vattingsmalarnas naturreservat

Läs också: 22 saker att se och göra i Hälsingland – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *