E4:an går igenom hela Sverige från norr till söder. Startar i Torneå i Finland och går till Helsingborg i Skåne. Sveriges näst längsta väg på hela 1 590 kilometer. (Sveriges längsta väg är E45, Inlandsvägen, 1690 kilometer)

Längs E4:an finns naturligtvis massor av rastplatser. Det flesta rätt ocharmiga va? Dels långtradarrastplatserna, där de tunga fordonen står på rad och tar de raster och den vila som de är ålagda enligt EUs regelverk.

Norrbränningen

Sedan rastplatser mer för privatbilister. Med picknickbord och kanske lite information om ortens sevärdheter. Restauranger precis bredvid vägen finns det förstås gott om också. Alltifrån hamburgerkedjorna till klassiska väghak med kåldolmar på menyn. De bästa restaurangerna brukar man dock få svänga av E4:an för att hitta.

Norrbränningen

Har vi åkt hela E4:an och stannat på alla rastplatser?

Ja vi har åkt hela E4:an. Längst ner i Skåne allra minst, bara enstaka gånger. Sträckan mellan Umeå och Gävle, så många gånger att jag nästan kan vägen utantill.
Och stannat på alla rastplatser har jag förstås inte. Inte på långa vägar faktiskt.

Så nej jag har ju inte tillräckligt på fötterna för att bara så där utse E4:ans vackraste rastplats. Men i alla fall för att kasta in en kandidat, tycker jag?

Några kandidater

Några favoritrastplatser har jag definitivt skaffat mig genom åren. Jävre söder om Piteå är fin. Med sin fyr och sina sjöbodar.

Högakustenbrons norra fäste är en annan klassiker. Den ligger visserligen en kort detour bort från E4:an men får kanske, kanske räknas ändå?

Det klassiska fotot från rastplatsen vid Högakustenbron.

Härom veckan svängde jag för första gången av vid Y:et norr om Sundsvall och den är ju också en av de trevligare rastplatserna.

Y:et

Mellan Gävle och Södertälje vågar jag nog säga att det inte finns några charmtroll till rastplatser. Eller har jag fel? Känner du till någon?

Sedan var det superlänge sedan jag åkte E4asträckningen längs Vättern norr om Huskvarna, men har för mig att det finns någon riktigt vacker rastplats där va? Som definitivt skulle kunna vara med och konkurrera.

Norrbränningen söder om Söderhamn

Men alltså, den rastplats som jag nu vill slänga in i leken tror jag är mer en doldis än de som jag nämnt ovan.

Norrbränningen är en sjö som ligger 1,5 mil söder om Söderhamn. Längs dess östra strand ligger en rastplats precis utmed E4:an. Den går bara att nå norrifrån, från det norrgående körfältet finns ingen avfart. Här finns ingen service av något slag. Bara en trappa ner till sjön, en brygga och några picknickbord.

Men en utsikt av gud nåde! Här ska man stanna sen eftermiddag eller kväll,när solen ligger på, då blir stämningen helt magisk.

Många gånger har jag svischat förbi här. Plötsligt fått en glimt av utsikten i höger ögonvrå. Wow! Men när man väl ser den är det för sent att svänga av, då har avfarten redan passerats.

Norrbränningen

Några gånger har jag tänkt stanna, men skylten kommer så sent, är det mycket trafik och man kommer i hög fart hinner man helt enkelt inte stanna. Nu på senare år har de satt upp en extra skylt en kilometer innan, som varskor om rastplatsen, så att man ska hinna svänga av.

Några gånger har jag dock lyckats stanna till här. Senast för några veckor sedan. Klockan är sex på kvällen. Jag är helt ensam här, en torsdagskväll i slutet av augusti. Ovanligt, för här brukar alltid vara folk. Solens ljus är smörigt och varmt. Kvällen är ljum. Och jag tänker som alltid när jag lyckas stanna till här under rätt väderförutsättningar. Att det här, det måste ju vara E4:ans vackraste rastplats?

Norrbränningen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

  1. Marianne

    Ja den är verkligen fin

  2. Lena H

    Väldigt vacker plats, har stannat där många gånger.

  3. Jättefin plats synd bara trafiken går tätt i på rastplatsen. Jag tycker att Alebosjön ör fin annars också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *