”Vi är ju inga vinterkramare”, skrev jag just som svar på en kommentar.

Och så är det ju. Vi är inga fans av mörker och kyla, alls faktiskt. Lägger normalt sett inte pengar på resor som tar oss mot snö och is. Utan hellre åt andra hållet då. Bort från snö och is. Att resa till en varmare plats än den som vi just nu befinner oss på.

Men pandemin har ställt mycket på ändå och tvingat både oss och så många andra människor på jorden att omvärdera och tänka nytt.

Vi gillar fortfarande inte vinter och kyla. Men vi gillar alltid, alltid naturen precis så som den är. Och pandemin har lärt oss att stanna upp och njuta av vintern här uppe i stället för att bara härda och vänta på att den ska ta slut. Vi har också lärt oss att ännu mer uppskatta just precis den natur vi har runt knuten. I stället för att ständigt längta till annan natur. Fjällen, Dolomiterna, den afrikanska savannen etc.

Nu för tiden är jag snabb att trä på mig skidor, snöskor eller vinterstövlar och bege mig ut när naturen är sitt bästa. När snön ligger tung över träden, när frosten är krispig, när midvintersolen skiner med det alldeles speciella ljus som bara finns här uppe och bara över jul, nyår och trettondagen ungefär. När vårvintersolen värmer och blänker i isarna som idag.


Jag följer på ett helt annat sätt än tidigare naturens skiftningar i Västerbotten och framför allt i Järnäsklubb där vi har vår stuga. Kan plötsligt när jag planerar tågluffen på 3 veckor i sommar få en liten klump i magen när jag inser att jag missar flugsnapparens fågelungar och de ljusa, ljus nätterna precis runt midsommar. Och hjortarnas kalvar. Och ”vår ekorre”! Hur ska det gå? Kan jag verkligen vara borta?

Forskning visar att naturen gör oss friskare

Att det är härligt att vistas i naturen vet ju alla som någon gång provat. Att man känner sig lugn, glad och lycklig efter en heldag i skogen, till fjälls eller efter en vandring längs havet.

Men i alla fall för oss är det faktiskt en liten nyhet att detta går att bevisa och säkerställa vetenskapligt. Men så är det.

Det börjar med att jag lyssnar på Anders Wallensten som pratar på Stora Ledarskapsdagen. Ni vet han som till en början var Anders Tegnells sidekick, men som valde att kliva av sedan han fick lite för mycket uppmärksamhet för sitt utseende och sin relationsstatus.


Han har istället ägnat Corona-åren åt att skriva en bok om hälsa; Hälsogåtan : evolution, forskning och 48 konkreta råd. Och han stödjer sig på forskning som visar att en promenad i skogsmiljö påverkar hälsan på ett mer positivt sätt än en motsvarande promenad i stadsmiljö.

Sedan ser jag på ett avsnitt av Vetenskapens värld (detta program verkar tyvärr inte finnas kvar på SVTPlay längre) som visar på samma sak. Mätbara positiva effekter alltså.

Och när jag väl har börjat fundera på saken, så dyker det förstås upp överallt. Som här och här.

Alla bilder från min snöskotur i Järnäsklubb i lördags

Alltså, inte förvånande så, eftersom man själv känner så starkt att naturen är bra för en, men ändå förvånande att det är så konkret och mätbart.

Så slutsatsen av det? Ut och gå i naturen oavsett årstid och där just du befinner dig idag!

6 Comments

  1. Tack för din text och dina fantastiska bilder.
    De visar verkligen naturens styrka.

    • Gunilla Yourstone

      Tack 🙂
      Visst är det mäktigt med dessa isflak som skjuts upp långt på land.

  2. Precis så! Fantastiskt vackra bilder.

  3. Marianne

    Vilka vackra bilder!❄

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *