Hur ska man klä sig på vandring, vilka är de bästa kläderna på vandring? Om det finns säker lika många åsikter som det finns vandrare. Men så här klär vi oss och det här är våra favoriter på vandring. Andra gör andra val.

Bästa kläderna på vandring

Skor

Skorna är det viktigaste plagget på vandring. De ska vara sköna att gå i, inte ge skoskav, stötta foten och fotleden och ha ett bra grepp i sulan så att man inte glider på underlaget.

Under en fjällvandring är det förstås kängor som gäller. Christofer har ett par höga Meindl som är grymt stabila och vattentäta. Jag har dels Lundhags gamla klassiska känga, gamla lästen innan fabriken brann. Bra kängor förstås men ganska hårda. Vågar inte ge mig ut på en flerdagarstur med dem utan att tejpa foten.

De gamla Lundhagskängorna

Både jag och Christofer tycker dock att höga kängor är ganska skymmande i packningen och tar bara med dessa när det känns nödvändigt. Jag har även ett par lägre, ankelhöga kängor från Haglöfs som jag använder betydligt oftare, eftersom de känns smidigare.

Haglöfskängorna

Som komplement, om vi vandrar i enklare terräng har vi också varsina outdoor-lågskor. Mina kommer från den italienska tillverkaren Asolo och är smidiga och sköna när man inte behöver ankelstödet. Till exempel vid leisurevandring längs Cinque Terre i Italien. Christofer har motsvarande från Dolomite.

leisure-skorna från Asolo

Bästa kläderna på vandring
Schweiz

Byxor

I fjällen vandrar vi alltid i långbyxor och aldrig i shorts. Långa ben ger skydd mot insekter, buskar osv. Zip-on, zip-off byxor testade jag en gång för många år sedan och tyckte att dragkedjan skavde, så det blev inga fler försök med det.

Byxorna ska vara sköna, tåliga outdoor-byxor. Gärna lite mjukare, skönare modell, vissa byxor är ganska stela och hårda. De ska passa perfekt i midjan, så man slipper ha bälte. Bälte utgör alltid en skavsårsrisk mot ryggsäcken.  De ska ha flera praktiska fickor. När man vandrar vill man kunna ha saker lättillgängligt i fickor i stället för i ryggan som måste tas av och på för att plocka i och ur.

Bästa kläderna på vandring
Bästa kläderna på vandring: Byxorna från Milo är perfekta, ull-tshirten från Fjällräven också.

Exempel på saker som ligger i fickorna: en liten klutt papper, karta, mobilen, glasögon, solglasögon, ihopfällbar kåsa, handskar mm.

Bästa kläderna på vandring
Rätt nöjd med nya Fjällräven Keb också.

Tights skulle jag aldrig vandra i, förstår inte alls vitsen med det. Då har man ju inga fickor och myggen biter igenom. Känns också som att det kan bli en varm, svettig, obehaglig känsla i dem?

Exempel på märken och modeller som jag gillar är Milo och Fjällrävens Keb. Är sjukt sugen på Norröna också.

Tierra är snygga och bekväma, men gylfen glider ner när man minst anar det, därför får de oftast stanna hemma.

Shorts kan vi vandra i utomlands eller i icke fjällmiljö, tex vid Höga kusten. I shorts-genren är Norröna mina nya superfavoriter.

Norröna-shorts är nya favoriter. Här vandrar de längs Rotsidan, Höga kusten.

Tröjor

Är det sommar och fint väder vandrar man ju i t-shirt. Då väljer vi syntetmaterial eller ull förstås. Northface har jag hittat flera favoriter hos och även upp hos Fjällräven och Norröna. På en längre mer seriös vandring skulle jag aldrig ha linne, det blir kanter uppe på axlarna under ryggsäcken som kan ge skavsår. Det är också viktigt att t-shirten inte är för kort, för då kan man få skavsår av ryggan bak i ländryggen.

Favorittröjan från Northface på vandring till Worlds End på Sri Lanka

Är det mulet och lite kylslaget, blir det i stället en långärmad underställströja.

Sedan alltid en fleece, antingen på om det är svalt, eller i ryggsäcken som förstärkningsplagg. Att ta på på rast eller om vädret slår om. Fleecen ska vara en jackmodell, eftersom det är lättare att reglera temperaturen med en dragkedja som går ända ner. Och utan huva förstås, en huva är i vägen mot ryggsäcken och om man behöver ta på en jacka över.

Långärmat underställ och mössa

Bästa kläderna på vandring
Fleece

Jacka/regnkläder

På de flesta vandringar och i synnerhet i svenska fjällen behöver man alltid regnsäkra sin utrustning. Väderomställningar kan komma snabbt. Jag kör med en Gore-tex-jacka från Haglöfs som regn och vindjacka. Samt regnbyxor från Haglöfs.

Bästa kläderna på vandring
Bästa kläderna på vandring: Blöt vandring med packhäst i Jämtland

Bästa kläderna på vandring
Och blåsig vandring i Dolomiterna

Underställ

Underställ behöver man ibland, antingen mot kyla eller mot mygg. Om man vandrar på sommaren innan myggen har gett sig för säsongen, kan de bita igenom om man bara har tunna vandringsbyxor. Tex när man stannar och rastar och sätter sig ner så att tyget spänner över knän. Med långkalsonger under kommer de inte igenom.

Strumpor

Ullstrumpor är det som gäller. På en flerdagarsvandring gäller det att sköta fötterna som små bäbisar. Då är det nya rena strumpor varje dag och dubbla lager som gäller. Tunna innerst och tjockare utanpå. På endagarsvandringar använder jag sånna här.

Bästa kläderna på vandring
Men vad nu? Jeans? Jo men detta var en vandring med packhäst, så då kunde man ta flera ombyten.

Övriga plagg

En huvudbonad är bra mot sol och mygg. Ibland behövs en mössa och handskar.

Mössa. Bra grejer.

Läs mer: När är bästa tiden att fjällvandra i svenska fjällen?

Läs mer: Packlista för dagsvandringar – det här brukar vi ta med oss

Gillar du också vandring? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Precis hemkommen från Grövelsjöfjällen med oanvända regnkläder, fleecejacka och vantar, har jag i stället använt en mycket tunn, oknäppt skjorta över t-shirten som skydd mot solen. Perfekt.

    För övrigt håller jag med om klädråden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *