Julbordet har ju sina ”heliga”rätter. För vår del är det varken prinskorv, grisfötter eller lutfisk. Utan i stället dessa tre.

Brysselkål

På jobbet härom dagen föreslog man att brysselkål är en åldersfråga. Att man bara gillar det efter en viss ålder. Men vi tillhör ju numera den äldre halvan av Sveriges befolkning, så inte konstigt att vi gillar denna rätt skarpt.

  • 400 g Brysselkål
  • Smör
  • 1 Citron
  • riven Parmesan
  • Havssalt eller vanligt salt

Koka brysselkålen några minuter. Häll sedan av vattnet och stek kålen i smör så att ytan blir lite brun och krispig. Riv över citronskal och pressa över citronsaft. Rör om och häll över brysselkålen på ett fat. Riv över parmesan och strö över lite havssalt.

Västerbottenspaj

Västerbottenpajen är inte bara helig på julbordet, utan även på midsommarbordet och påskbordet. Och har jag väl börjat göra och ta med mig i något sammanhang så brukar jag få fortsätta med det.

Pajdeg:
125g smör
3 dl vetemjöl
1msk kallt vatten

Fyllning:
225g västerbottensost, ca 6 dl
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
ev lite salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
cremefraiche
löjrom
1 finhackad rödlök

Sätt ugnen på 225 grader. Kör smör och mjöl i matberedare. Tillsätt vattnet och kör hastigt ihop till en smulig deg.
Tryck ihop smulorna och tryck ut dem i en pajform 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Ställ kallt i 15 minuter.

Fäst pajkanterna med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.

Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra och blanda i osten. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare 20 minuter.

Servera pajen med hackad rödlök, creme fraiche och löjrom.

Ädelostsallad

Sista receptet är dessvärre utan bild. Men garanterat god.

Blanda en sallad av:
Skuren romansallad
Salladslök
Rött äpple i tärningar
Kvibille gräddädelost

Dressing:
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
4 msk olivolja
2 krm salt
2 krmsvartpeppar

 

Tags

2 Comments

  1. bmlarsreseblogg

    Brysselkål är definitivt en åldersfråga! Jag hann nästan bli pensionär innan jag kunde äta brysselkål som numera är en favorit. Tack för idén med citron och parmesan, skall givetvis testas!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *