Tagine och coscous. Så kan man väl sammanfatta den marockanska matkulturen ändå?
När vi reser spelar maten alltid en stor roll. Det behöver inte (eller ska inte!) vara dyra fancy restauranger så där. Men det ska vara lokal matkultur och det ska vara gott! Innan avresa tänkte jag mig den marockanska maten som ganska lik den i Mellanöstern. Vilket visade sig vara lite lite rätt, men mest helt fel ändå.
Många av ingredienserna och kryddorna är de samma; lamm, vitlök, dadlar, olivolja, citron, men slutresultatet blir ändå något annat och helt eget.
Tagine
Tagine är namnet på en kokkärl av lera, bestående av ett fat nedtill och ett skorstensformat lock upptill.
I detta kärl tillreds mycket av den marockanska maten. Taginen ställs på grillen och innehållet kokar långsamt. Långkok, mört kött och mustiga smaker. Lite som den vulkankokta maten vi provat på några ställen i världen, nu senast på Milos. Allt i ett också, för i taginen ligger också potatis, sötpotatis eller vad vi i Sverige är vana att få till maten.
I taginen kan även marockanska köttbullar, kefta mkaouara, tillagas med tomatsås och ett ägg knäckt över.
Couscous
Couscous får jag med blossande kinder bara erkänna att jag fixar till hemma i mitt kök på 12 minuter. Fuskcouscous. Mikromat, typ. Får jag lära mig att det är. Riktig couscous tar tid och kärlek i anspråk. Ska sköljas, röras och ångkokas i tre omgångar. Äts gärna på fredagen då familjen samlas. Det är lätt att göra mycket, så att det räcker åt alla. Grillade grönsaker till.
Förrätter och efterrätter
Att döma av den mat vi serveras verkar det vanligt med en trerätters meny även till lunch. Förrätten är ofta en eller flera sallader. Färsk sallad med gurka, tomat, paprika och någon örtkrydda. Eller en mer matig och kryddstark sallad av t.ex. kokta och frästa auberginer, tomat etc.
På en buffé hittar jag en skål med en röd röra. ”Ketchup?” undrar jag, men måste ändå prova. Det visar sig vara en röra av lök som kokats söt och blandats med tomat, kanel och andra kryddor. Mycket gott!
Till efterrätt serveras ofta frukt. Skivad apelsin med kanel och lite florsocker över verkar vara något av en klassiker.
Tillbehör
En mycket vanlig ingrediens i taginen är inlagda citroner. Väl rengjorda citroner läggs in i olivolja, havssalt, kanelstänger och lagerblad. Ytterhöljet på de marinerade citronerna läggs sedan i taginen tillsammans med kött, grönsaker och oliver.
Övrigt
Under ramadan serveras ofta Harrira-soppa på kvällarna när man bryter fastan för dagen. En soppa som jag själv brukar laga hemma i Sverige också, fast då i vegetarisk tappning. Massor av pressad citron över innan servering ska det vara!
Grillspett är också en vanlig rätt.
Frukost
Marockanska pannkakor, msemen eller bröd, khobz med lite honung, eller kanske bara olja. Och så marockanskt te till det förstås.
Vi åt mycket god marockansk mat på vår resa till Agadir. Buffén på restaurangen Taj Mahal (nej inte indisk mat utan marockansk!) på hotellet Atlantic Palace gav en mycket trevlig överblick över det marockanska köket. Vi åt även välsmakande tagine på restaurangen O´Comptoir i Agadris nybyggda marina och på Jnane Soussia i staden Taroudant.
För den som vill botanisera ytterligare i den marockanska köket, rekommenderas boken I köket med Markiz: marockansk magi av Markiz Talhaoui. Den verkar dessvärre slut från förlag när jag googlar, men går kanske att låna på biblioteket?
Vill du har fler exotiska mattips och reseberättelser i ditt flöde? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.
Tyckte mycket om de marockanska små köttbullarna samt det goda salladsförrätterna. Det mesta var gott tyckte jag och är nyfiken på att smaka mer av det marockanska köket.
Ja det var både gott och spännande! 🙂