I april var jag på pressresa till Agadir. Jag har ju tidigare sagt att den dagen jag har möjlighet att åka på en pressresa, ska jag köpa en trisslott. Så omöjligt har det känts att det ska passa med livet i övrigt. Men denna gång gick det alltså vägen (nej, jag har ändå inte köpt någon trisslott) och till på köpet till Marocko, ett land som jag hållit ögonen på och längtat efter att besöka länge.

Redan var kort men verkligen intensiv, bara två heldagar blev det på plats, men efteråt kändes det som att vi varit där betydligt längre. Här kommer den traditionsenliga reseberättelsen från resan till Agadir.

resa till Agadir

Dag 1: Resdag och Arlandadag

Som vanligt börjar mina resor en dag innan de egentligen börjar. Jag flyger ner till Arlanda redan på förmiddagen, trots att flyget inte går förrän efter åtta på kvällen. Biljettpriser och marginaler heter beslutskoden på det. Gör mig hemmastadd och sitter riktigt bra vid de stora fönstren i Sky City. Får en massa gjort. Däribland ett inlägg om just att jag sitter på Arlanda och väntar.

Vi är fyra resebloggare och tre resebloggar med på denna resa, Helena och Peter från FreedomTravel och Maria från FantasyDining. Gruppen sammanstrålar på O´learys och möter sedan upp vår reseledare Jamal från Marockanska Turistbyrån på terminal 5.

Det är så roligt att träffa resebloggare, för man både känner varandra och inte liksom. Dels har man kanske följt varandras bloggar i åratal och vet ”just det du jobbar med folkhälsa och du har två vuxna söner”. Dels har vi alla ett reseintresse långt över det vanliga. I kretsar av resebloggare behöver man aldrig vara rädd att tråka ut någon när man mal på om sina resor och sina upplevelser. Tvärt om, det den ena börjar, fyller den andra i. Man namedroppar destinationer och så är konversationen igång. ”Ja! Har du också varit i Japan? Visst är det underbart!”

AirArabia, flyttar fram oss till VIP-sätena längst fram och bjuder på mat som egentligen inte ingår. Sen är det bara att plugga in hörlurar, lyssna på poddar och försöka sova. Har jag berättat om min bästa somna-in-direkt-podd? Skilsmässopodden som egentligen är mer en relationspodd har hittills aldrig svikit mig. Nu vill jag inte dissa den och säga att den är dåligt på något vis… men gud så jag alltid somnar till den!

resa till Agadir

Ankomst mitt i natten. Transfer, snyggt designhotell. Frukt och snittar på rummet medan jag väntar på resväskan med tandborsten i. En skön kväll och man ser havet från balkongen. Jag skulle kunna vänja mig vid det här.

Dag 2: Agadir skall göras!

Idag har vi både reseledare och lokal guide när vi ger oss ut för att uppleva Agadir. Höst upp på berget bakom staden finns ett fort och en utsiktspunkt. Men också påträngande försäljare som självutnämnda guider. Kamelridning, tingeltangel och en orm att få hängd runt halsen. Alla vill ha våra dirham, som vi inte en hunnit växla till oss än, på gruppresa som vi nu en gång är.

resa till Agadir resa till Agadir resa till Agadir

Agadir totalförstördes i en jordbävning 1960. När staden byggdes upp, byggde man för turism. Bilfri strandpromenad och hotell. Progressivt för att vara så tidigt i turismens historia ändå.

Det finns därför ingen gammal stadsmur och medina som i andra Marockanska städer, tex Marrakech. Agadirs soak är i stället av modernt snitt men mycket sevärd. En av de vackraste frukt och grönsaksmarknader jag sett på länge. Vi blir instruerade innan att inte fota människor. De flesta vill inte vara med på bild här och blir upprörda om man fotar utan lov. Jag ser också hur försäljarna vänder bort ansiktet, eller håller upp handen när jag riktar kameran mot deras grönsaksstånd.

resa till Agadir resa till Agadir

resa till Agadir resa till Agadir

resa till Agadir
Vattenbärarna hade förut en viktig roll i souken. Nu mest för turister att fota mot en lite slant.

Agadirs marina är alldeles ny. Här åter vi lunch på en restaurang med utsikt över båtarna.

Jag har haft lite lagom ångest över eftermiddagens aktivitet. Krokodilpark. Försöker ju mer och mer undvika djurparker och överhuvudtaget djur i fångenskap. Men detta är verkligen en fin park. En konstgjord flod med flodbank rinner genom parken och jag tvivlar på att krokodilerna här ens vet om att de är i fångenskap. De krokodiler jag träffat på i det vilda har levt under liknande förutsättningar. Förutom matningen med kycklinglår klockan 4 då.

resa till Agadir

resa till Agadir resa till Agadir

Dag 3 Taroudant, Atlasbergen och solnedgången

Idag ska vi längre bort. Tarourdant ligger 1,5 timme inåt land med bil. Här finns en riktigt ståtlig och välbevarad stadsmur runt hela medinan. Vi besöker också souken med kryddor och grönsaker, men även lerkärl, mattor, tekannor och allahanda spännande pryttlar.

resa till Agadir resa till Agadir resa till Agadirresa till Agadir resa till Agadir
resa till Agadir

Halvvägs tillbaka till Agadir igen stannar vi vi det sköna hotellet Ecolodge Atlas Kasbah, som hela gruppen omedelbart blir förälskade i. Man ser omedelbart sig själv återvända för några stillsamma dagar här i Atlasbergen. vvi får färskgräddat bröd med våra nya favorittillbehör, arganolja, honung och nötcreme (här föddes Nutellan!)

resa till Agadir resa till Agadir

Vi åker åter mot Agadir i vackra omgivningar. Når strandpromenaden samtidigt med solnedgången. Och på hotell Hotel Atlantic Palace väntar en storslagen buffe och underhållning som hämtad ur tusen och en natt.

Och där någonstans kommer den där känslan. Den som man alltid vill åt på resa. Känslan av att vara fylld av intryck och skönhet, att det man är med om nu det är något alldeles särskilt och märkvärdigt och att nu, nu tar jag verkligen tillvara livet till 100%.

En alldeles, alldeles underbar dag, helt enkelt.

resa till Agadir
resa till Agadir resa till Agadir

Dag 4 Hemresa

Så fredag kväll står man åter på Arlanda, redo att hoppa på tåget mot Gävle och föräldrahemmet. Och kan för sitt liv inte förstå att man bara varit borta i 2 dagar.

resa till Agadir

Läs alla inlägg om Agadir här.

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

5 Comments

 1. Vad kul att återuppleva resan nu! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det har varit så många resor nu så man hinner nästan inte med att reflektera (eller skriva!) emellan.

 2. Intressant att läsa om er resa! Är själv nyfiken på detta resmål så det var extra kul.
  Jättefina bilder också.

  Jag älskar de här raderna: ”Känslan av att vara fylld av intryck och skönhet, att det man är med om nu det är något alldeles särskilt och märkvärdigt och att nu, nu tar jag verkligen tillvara livet till 100%.” Tror jag måste citera dem i ett nytt blogginlägg, ”snart i er närhet”. 🙂

 3. Jag vill verkligen rekommendera den här utflykten med Moroccodeserttour4x4.com Den var professionellt arrangerad, vi hann uppleva och se mycket på kort tid och hade en jättetrevlig dag med vår superba guide under dagen: Mido Berger. Thank you so much for many nice memories to bring back to Sweden!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *