Agadir tillhör de där gamla klassiska charterbubblarna ändå. Jag har försökt googla, men inte lyckats hitta någon uppgift på exakt när chartern till Agadir statade. Kan det ha varit redan på 60-talet? Vet i alla fall att jag på 90-talet hade en medelålders kollega som varit reseledare i Agadir som ung.

Vi åker på en pressresa för att testa av och känna på orten. Inte charter, utan reguljärflyg. Air Arabia flyger sedan oktober direkt tisdagar och fredagar till en billig penning. Så vad hittade vi, vilka är fördelarna?
Varför ska man åka till Agadir?

resa till Agadir

1. Värme och sol

Agadir har 300 soldagar om året. En hyfsad värme året om. Det är väl januari och februari som kan bli lite tråkiga och kalla. Annars skiner solen mest jämt.

2. Kort flygresa

En av de mer vanliga frågorna på reseforumen är av typen; ”Jag vill resa under vinterhalvåret, kan bara vara borta en vecka och vill att flygresan ska vara så kort som möjligt.” Inte många resmål stämmer in på denna beskrivning, men Agadir, ligger bara 5 timmar från Stockholm. Direktflyg med AirArabia.

resa till Agadir

3. Strand och hav

Inne i Agadir ligger den 9 kilometer långa stranden Agadir Beach. En trevlig strandpromenad precis ovanför. Här är det förstås full fart med badgäster, kamelridning och försäljare.  Men hela kusten är full av stränder om man vill ha det lite mer avskiljt. Vi bodde själv utanför byn Taghazout norr om Agadir och söderut finns till exempel Sidi Ifni, som en av våra läsare tipsade om.

resa till Agadir

4. Prisnivån

Priserna i Agadir känns hyggliga. Middag för 50-200 kr.
Däremot råkade vi ut för hutlöst dyr öl på en resort-restaurang nere vid havet. 60 kr för 33 cl. Vi får hoppas att inte all öl är så dyr.

resa till Agadir

Okej, strand, sol och värme i all ära. Men många av oss begär ju faktiskt mer än så för att komma oss för med att lösa biljett. Ja det finns faktiskt mer.

5. Maten och kulturen

Maten i Marocko är exotisk och god. Mustiga grytor och heta sallader.
Sen gillar vi mötet med en helt annorlunda kultur. Herrar i kaftaner, åsnor och färgstarka marknader.

resa till Agadir

6. Trevliga hotell

Den marockanska gästfriheten är stor och det finns gott om mysiga, stilrena och sagolika hotell. Vi har skrivit om 3 trevliga hotell här.

7. Sevärdheter

Vi läser faktiskt på reseforum att det inte finns något att se och göra i Agadir. Men då får man faktiskt ge sig till att leta bättre. Förutom souken i själva Agadir, finns Atlasbergen precis bakom, staden Taroudant, som med som ringmur kallas Lilla Marrakech, en välhållen krokodilpark och ett antal trevliga byar längs Atlantkusten.

resa till Agadir
Taroudant

resa till Agadir

Hur vi skulle lägga upp nästa besök

Vi åkte alltså denna gång på en pressresa. Om vi åkte igen privat skulle vi förmodligen lägga upp det så här:

Vi skulle landa i Agadir, Ta någon dag att upptäcka staden, med souken och strandpromenaden. Sedan skulle vi åka söderut och upptäcka strandorterna. Stanna där det kändes rätt. Hitta en egen öde strand någonstans, kanske här på Kasbah Tabelkoukt? Vända upp igen bakom bergen. Bo ett par nätter på Atlas Kasbah. Rida och lär oss laga tagine och couscous. Och njuta av den fantastiska miljön. Sedan vidare till Taroudant, en gammal klassisk marockansk ”sagostad” med ringmur, innan vi vände åter till Agadir.

resa till Agadir

resa till Agadir

resa till Agadir

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram för fler resetips i dina flöden.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *