Vilken är Sveriges mest kända ost? Tja, inte vet vi hur det förhåller sig med den saken, men Västerbottensosten bör väl ligga hyfsat till i alla fall?
Västerbottensost äter vi själva så ofta vi kommer åt. Och min Västerbottenspaj får jag visst alltid laga och ta med mig i alla sammanhang, där jag väl har börjat. Dessutom bor vi ju för sjutton i landskapet som gett osten dess namn!
Ändå har vi ju inte varit och hälsat på förrän nu. För Västerbottensosten har ett hem, en plats som tillhör den. Kan bara framställas just i Burträsk. Alla försök med Västerbottensost-tillverkning på andra orter har misslyckats. Det blir inte samma smak!
Varför är det så? Ingen vet säkert, men många teorier finns:
Var det en meteorit som slog ner här en gång för länge sedan och gjorde marken ovanligt kalkrik?
Beror det på att osten lagras 14 månader på hyllor av gran?
Är det sommaren då solen skiner nästan dygnet runt som ger den unika smaken?
Är korna liksom… kelsjukare? (precis som mejerskan som en gång i tiden uppfann osten)
Det var nämligen mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som 1872 skapade receptet till Västerbottensosten i Gammelbyns mejeri här i Burträsk. Enligt legenden blev hon så distraherad av en uppvaktande mjölkdräng, att hon glömde att passa ystkaret ordentligt. Osten blev förstörd. Trodde man. Tills någon provsmakade och insåg att osten blivit godare än någonsin. Därmed var Västerbottensosten född!
Receptet gick sedan i arv från mejerska till mejerska. Från 1935 fick den också namnet Västerbottensost.
Västerbottensosts besökscenter
Mitt i Burträsk längs huvudleden ligger Norrmejeriers anläggning. Går inte att missa. Parkeringsplatser finns några stycken mitt emot. Om det är fullt får man till nöds ställa sig vid Konsum.
Invändigt finns en utställning om Västerbottensosten. Den där historien om hur den tillkom, och om dess resa till finrummen. Ända till Nobelfesten har den ju tagit sig.
Dessutom finns butik och café. Men ta för allt i världen inte deras Västerbottenspaj. Den är fabriksgjord och ingen höjdare. Det kan vi för vårt liv inte låta er tro att det är så den ska smaka. Då är det bättre ni tittar förbi hos oss i Umeå och ber oss grädda en riktig åt er.
Men ett trevligt stopp är det ändå. Ett hemma-hos-besök hos Västerbottensosten.
5 (ytterligare) kuriosa om Västerbottensosten
- År 2011 blev Västerbottensosten ett eget frimärke av valören 12 kronor
- Norrmejerier är tack vare Västerbottensosten Kunglig hovleverantör
- På Nobelmiddagen 2020 serverades en Västerbotten-timbal som tillbehör till varmrätten
- När kungens mamma och pappa gifte sig, Gustaf Adolf och Sibylla, serverades och åts hela 12 stycken Västerbottensostar under festligheterna
- 15.000 lokala kor bidrar med sin mjölk till framställningen av Västerbottensost
Mitt recept på Västerbottenspaj
Den där pajen då? Avslutningsvis? Den som jag alltid får laga, om och om igen?
Pajdeg:
125g smör
3 dl vetemjöl
1msk kallt vatten
Fyllning:
225g västerbottensost, ca 6 dl
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
ev lite salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör:
creme fraiche
löjrom
1 finhackad rödlök
Sätt ugnen på 225 grader. Kör smör och mjöl i matberedare. Tillsätt vattnet och kör hastigt ihop till en smulig deg.
Tryck ihop smulorna och tryck ut dem i en pajform 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Ställ kallt i 15 minuter.
Fäst pajkanterna med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra och blanda i osten. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare 20 minuter.
Servera pajen med hackad rödlök, creme fraiche och löjrom.
Läs också: 20 bästa sakerna att se och göra i Västerbotten – alla våra tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.