Lika duktig som jag är på att resa jorden runt och prova mat, dryck och restauranger på alla möjliga och omöjliga ställen runt om i världen, lika dålig kan jag faktiskt vara på att prova det lokala restaurang- och krogutbudet i Umeå.

Facit bar i Umeå

Det finns gott om restauranger här i stan där jag aldrig satt min fot. Hemma lever vi ett ganska enkelt liv. Och sparar pengar till nästa resa. Då och då är det ändå läge att bege sig ut och smaktesta även Umeå.

I veckan hade vi gäster söderifrån på jobbet, som vi tog till dels klassikern Sjöbris, en båt och inglasad brygga på Umeälven, och dels till Facit bar. Det senare ett ställe som jag velat besöka länge.

Facit bar i Umeå

Redan december 2021 öppnade Facit bar. Fortfarande nytt alltså i ens eget trögrörliga medvetande.
Ett mer centralt läge är svårt att hitta. Baren ligger en trappa upp med egen ingång i en av Umeås gallerior. Utsikten är Umeås rådhus och Rådhustorget. En stor lokal, och så här halv sex en tisdag är det luftigt.

Menyn är… fantasieggande. Ingredienser som man inte riktigt tänkt på i sammanhang av en cocktail förut.
Och det ska liksom vara tanken. Att utmana vad en cocktail kan vara.

Facit bar i Umeå

Samt att alla råvaror ska vara svenska. Svensk sprit. Och svenskt i övrigt också. Som hållbarhetstänk förstås. De i cocktailsammanhang klassiska ingredienserna (citron, lime?) är alltså ersatt med annat. Havtorn, kråkbär, granskottsolja. Björksavsbubbel.

Drinklistan antar formen av ett slutbetyg i högstadiet. Svenska, fysik, geografi, kemi. Med betyg A i alla förstås. Fattas bara.

Hemkunskapsdrinken är den mest kända och mest beställda säger ”vår” bartender. ”Lätt som en plätt” heter den och tanken är att den ska smaka som nygräddad pannkaka med sylt och grädde. Mitt sällskap rynkar sina pannor. Väljer lättsammare alternativ. Kosmopolit och Drajja.

Men för mig är det självklart. Det här blir mitt livs chans att dricka pannkaka. En chans som kanske aldrig kommer tillbaka. ”Lätt som en plätt” beställs. Absolut Elyx, brynt smör, lingon, drottningssocker & grädde.

Facit bar i Umeå
Lätt som en plätt

När min skapelse kommer in luktar den nystekt pannkaka. Smakar precis som utlovats. Kul ju! Och gott.

Facit har hög svansföring och går ut hårt. Man ska bli en av Europas 5 bästa cocktailbarer. Folk ska resa till Umeå bara för att besöka baren. Och det vete tusan om de inte kommer att lyckas.

Läs också: Calskrove – Norrlands mest (ö-) kända pizza har ett inbakat skrovmål

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Låter väldigt spännande med pannkaksdrink 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *