Vi har ju klagat lite här på bloggen förut, att vi tycker att det är för dåligt med att-göra-grejer här hemma i Umeå. Absolut, vi har nära till fantastisk natur, men visst kunde man väl önska sig ytterligare något mer, att liksom hitta på när man har gäster eller bara skollov med barnen?

Nu har våra drömmar och böner slagit in, för precis innan midsommarhelgen öppnade en höghöjdsbane- och zip-line-park här i Umeå. Zip Adventure Park. Förstås hann vi just inte mer än kliva ur bilen efter vår midsommar-roadtrip innan vi stod uppställda på Nydala, där parken ligger, iförda sele, hjälm och handskar. Redo att provklättra och prov-zippa. Eller vi och vi förresten. Jag. Christofer agerar marktrupper och tross, med kamera och diverse god råd när jag kör fast ibland där uppe.

Zip Adventure Park i Umeå

Vårt besök på Zip Adventure Park i Umeå

Besöket inleds med att en instruktör hjälper mig på med klättringsselen och visar hur allt funkar på en liten kort test-bana i markhöjd. Som examination får jag provgå den 2 meter långa banan själv. När man tagit sig genom och hanterat utrusningen på ett säkerhetsmässigt korrekt sätt är man godkänd och får börja klättra.

Jag har zip-linat förut, men aldrig kört höghöjdsbana tidigare, så jag beslutar mig för att testköra en av barnbanorna först. Lite onödigt kanske, fast ändå bra att göra bort de banala nybörjar-misstagen som att trassla in sig i sin egen lina och sånt på en låg höjd?

Zip Adventure Park i Umeå

Sedan blir det vuxen-banor med ökande höjd och svårighetsnivå, 6-9 meter. Zip-liningen är allra roligast, förstås, jag älskar ju zip. Höghöjdsbanorna är oväntat jobbiga. Ja jag har faktiskt flexat ut från jobbet på friskvårdstimme, men har ändå inte riktigt väntat mig att det ska vara så ansträngande. Det är klart, man är väl inte i sitt livs form efter ett-och-ett-halvt år av Corona-isolering. Inte mycket gymmande har det blivit. Så nu får man stå här på vajrar 9 meter upp i luften och skämmas för att knäna skallrar av ansträngning. Hamnar i något låst position på två rep vid något tillfälle. Mjölksyran pumpar. Ska klara detta!

Zip Adventure Park i Umeå

Här kommer den. Förnedringsposen.

Längs en bana finns en takterrass för Christofer att stå på för att komma närmare med fotona. Just denna sektion går ut på att man ska åka skateboard på en lina medan man håller sig i en repstump. Rakt över de nyanlända besökarna som får selen påträdd 8 meter nedanför.

Som gjort för förnedring alltså när man skrikande tappar balansen och blir hängande i sin säkerhetslina. Men nej, jag klarat detta också. Kanske inte galant? Men klarar.

Skateboard på två linor medelst hållandes en lian, någon?

Zip Adventure Park i Umeå
Zip Adventure Park i Umeå

– Visst är jag rätt duktig ändå? Säger jag till Christofer nere på marken mellan banorna. Jag var ju snabbare än den där tonåringen som var bakom mig på 6:ans bana. Såg du det? Och visst var jag smidigare där uppe än pappan som klättrade före mig? Han som till och med såg yngre ut än mig?
– Jodå, Christofer håller lydigt med. Yes dear. Vet hur slipsten ska dras. Du är så duktig!

Smidigare än den där pappan, rasslar man fram som en ödla i höjd med trädtopparna

Zip Adventure Park i Umeå

Zip Adventure Park i Umeå

Det var ärligt talat länge sedan jag hade så här roligt. Men till slut måste jag ändå ge mig. Varenda muskel värker. Eller i alla fall de i armarna.

Men snart tar jag andra sprutan vaccin och sen är det Gymmet, long time no seeing igen. Och sen är man på banan och kan återvända hit och ge även de vältränade 25-årignarna en match. Kanske.

Zip Adventure Park i Umeå

Skidåkning alltså? Jag är på!

Att tänka på inför besöket

Några saker är bra att tänka på och förbereda inför besöket.

  • Oömma kläder förstås. Shorts och tränings-tshirt hade jag
  • Bra skor, tyg gympaskor är ju ett måste
  • Handskar behöver man också. Har man inga kan man köpa på plats
  • Ha inte smycken eller annat som kan fastna i banorna
  • Myggmedel tänkte vi inte på innan, men förstås, banan går ju mellan träden i skogen, så det blir ju myggigt. Främst när man står stilla på marknivå och väntar på att få klättra upp på en bana.
  • Förstås är det viktigt att lyssna på alla säkerhetsinstruktioner och göra allting som man blivit instruerad
  • Slappna av, ha kul och våga, man sitter ju fast i en lina, inget kan hända även om man tappar balansen.

Zip Adventure Park i Umeå

Om Zip Adventure Park i Umeå

Zip Adventure Park ligger vid E4:a rondellen norr om Umeå, den vid Norrmejerier. Man tar av avfarten mot Nydala och så omedelbart vänster.

Här finns 8 st banor i stigande svårighetsgrad. Bana 1-3 är enklare barn-banor. De är 3, 4 respektive 5 meter höga. Övriga banor är lite trixigare och 6-9 meter upp i luften.

Man behöver inte boka tid i förväg för att klättra, vill man gå alla banor tar det ungefär 3 timmar i anspråk.

Men kolla. Det där lyckliga, nästa lite löjliga leendet!
Stödtrupper

Läs också: Äntligen har min Alpacka-dröm blivit sann – på Mickelbo, Tavelsjö utanför Umeå

Gillar du också äventyr? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Carina Olsson

    Vi har ju fått en sån i Gävle också och nu blev jag allt sugen att testa efter att ha läst detta!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *