Västergötland är verkligen rätt plats att resa till om man vill fördjupa sig i Sverige tidiga historia. Här i trakterna startade det som så småningom skulle bli nationen Sverige.
Och just särskilt är Varnhem är en bra plats för en historisk resa till vikingatiden och de tidigt kristna Sverige.

Historien om Arn
För alla som läst Jan Guillou bokserie om Arn (eller sett filmen) spelar Varnhem en viktigt roll i berättelsen. När Skara domkyrka invigs på 1100-talet, får huvudpersonens mor, Sigrid, en uppenbarelse och beslutar sig för att donera sitt föräldrahem till kyrkan, Cistercienserorden.
Därmed byggs här ett stort kloster med klosterkyrka.

Historien om Varnhems klosterkyrka
Den verkliga historien om Varnhem skiljer sig inte mycket från mot Jan Guillous version. För gården Varnhem donerade mycket riktigt till munkarna av en kvinna vid namn ”Fru Sigrid”, en av de största donationerna till kyrkan i Sverige.

Klostret byggdes sedan upp här under andra hälften av 1100-talet. En stor brand förstörde klostret under 1200-talet, men anläggningen byggdes upp igen, bland annat mer hjälp från Birger Jarl, som även ligger begravd i kyrkans mittgång. Det är denna återuppbyggda kyrka man som besökare möter idag.
Klostret övergavs när Sverige blev protestantiskt under Gustav Vasa. Dessa förföll tills ruiner som grävts fram igen i modern tid.

Vårt besök
Jag har besökt Varnhems klosterkyrka som hastigast förut. Det var i maj 2021, på vägen hem från Öland som vi insåg att vi körsbärsträden blommande för fullt längs Vallevägen och Billingeleden som ligger stax norr om Varnhem. Vi svängde därför förbi och tillbringade en heldag längs dessa. Varnhem fick ett kort stopp som hastigast.
Läs också: Vallevägen och Billingeleden i körsbärsblomning

Nu är vi tillbaka och redo att göra Varnhem ordentligt.
Invändigt är kyrkan imponerande och väldigt. Mest spännande är nog Birger Jarls grav innanför ingången och även de andra tidiga kungagravarna bakom koret längst in i kyrkan.

Klosterruinerna är det inte jättemycket kvar av. Mest husgrunder och två valv. Skyltar berättar om vilka delar av klostret vi ser. Sovsalar, kök, tvättrum. Samt fängelse för de olycksaliga munkar som brutit mot någon av klostrets otaliga regler.

Katas hus – Innan klostret kom
Uppe på en höjd bortanför kyrkan finns ett nybyggt hus med brant sluttande tak. Därunder taket döljer sig utgrävningarna av en av Sveriges äldsta kyrkor. Kyrkan var först en träkyrka och ersattes senare av en stenkyrka. Den hörde till gården Varnhem, på den här tiden byggde de tillräckligt förmögna egna kyrkor på sina gårdar.

Här i anslutning till kyrkan ligger fler än 100 människor begravda, man har tagit dna-analyser på skeletten för att ta reda på så mycket som möjligt om människorna som levde här.
Medelåldern var 35-40 år ungefär och många kroppar bär spår av mycket hårt arbete. De flesta är blonda och blåögda, men man har även hittat personer med bruna ögon och mörkare drag. Medellängden för kvinnor av 160 cm och 170 cm för män. Förvånande långt tycker jag, jag hade nog gissat på kortare?

Den mest kända innevånaren på kyrkogården är ”Kata” som begravts i en ståtlig stenkista. En prominent dam får man förstå av detta ståtliga kärl för sista vilan.
Detta är en mycket intressant utställning om levnadsvillkoren i 1000-talets Sverige.

Vandring i Varnhem
Som om det inte räckte med all denna historia, Varnhem är också rikt på vandringsleder.
Bland annat finns det en mycket spännande pilgrimsled som startar i Falköping och slutar här i Varnhem. 2-3 vandringsdagar beroenden på hur snabbt man går och med trevliga alternativ på övernattningar längs vägen. Här skulle vi själva vilja vandra någon gång!

Här finns också Rosenstigen som leder i en båge runt Klosterkyrkan och Katas Gård. Billingeleden är det inte långt till heller.

Själva väljer vi denna dag, som även rymmer andra aktiviteter, den kortare leden Klostersjön runt. En lättsam vandring på 2 kilometer där man har utsikt över kyrkan och klostersjön hela vägen runt.

Här finns gott om fågel, vilket passar oss utmärkt, min dotter som är med, kan komplettera sina med art-iakttagelser till sin ornitologikurs. Här ser vi rovfågeln Röd glada, samt även Svarthakedopping.



Gudhems klosterruin
Sugen på ännu mer historia från den tidiga kristna tiden och ännu fler ruiner?
Då är det faktiskt inte långt till Gudhems klosterruin från samma tid som Varnhems kloster. Här var det i stället nunnor som huserade och här ligger drottning Katarina Sunesson, änka efter kung Erik Eriksson begravd i en stensarkofag.


Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Visst är Varnhems klosterkyrka och på senare år även Kara gård otroligt fina sevärdheter. Jag som bott i Varnhem i nästan 30 år har upplevt mycket i den imponerande kyrkan. Där har jag döpt barn, bevistat otaliga konserter, skolavslutningar, luciatåg mm. Medan vi bodde där började de gräva ut Kata gård och det intressanta var att utgrävningarna var publika så vi tog ofta en promenad dit för att höra vad som hittats. Intressant var också när filmerna om Arn spelades in i hagarna längs Rosenstigen. Idag tar vi med alla långväga gäster dit till ett av Sveriges finaste utflyktsmål och vilken tur ni hade med vårvädret under ert besök. Det är faktiskt trevligt att läsa andras upplevelser av något som ligger en själv varmt om hjärtat!