”Gräv där du står” hette en bok som som under hela min barndom stod på bästa plats i bokhyllan där hemma i Gävle. Vad den handlade om har jag ingen aning om, jag läste den aldrig, men uttrycket har för alltid etsat sig fast i min hjärna.

Och att gräva där vi står, är något som vi verkligen ägnar oss åt under 2021 års julhelg.

Kyrkan i Vistorp

För jag har ju skrivit förut om hur jag skulle vilja vandra en pilgrimsled. Har då haft Camino de Santiago i Spanien eller möjligen Via Francigena genom Italien i tankarna.

Men pilgrimsleder finns ju även på mycket närmare håll. Det passerar ju för sjutton en mer eller mindre utanför dörren hos min syster i den lilla byn Vistorp utanför Falköping i Västergötland. Där vi tillbringar julen i år.

Vem är St Sigfrid?

St Sigfrid var en engelsk biskop från York som under 1000-talets första hälft missionerade i Norge och i Sverige. Hans bas verkar ha varit i Växjö, men han tros ha vandrat en hel del mellan Småland och Västergötland. Han räknas som Smålands och Västergötlands apostel. Traditionen ser honom även som den förste biskopen av Växjö stift. St Sigfrid var ett av de mest kända och vördade helgonen i det medeltida Sverige.

Och Norra St Sigfridsleden då?

Till att börja med finns dels St Sigfridsleden och dels Norra St Sigfridsleden. Dessa leder går båda i områden där St Sigfrid själv tros ha vandrat och ofta längs gamla stigar och vägar där pilgrimer gått för att vallfärda antingen till St Olofskyrkan i Falköping eller kanske till och med så långt som till Trondheim och Nidarosdomen där Norges skyddshelgon St Olav ska vara begravd.

Under de senaste 20 åren har det pågått ett arbete med att binda ihop alla Pilgrimsleder så att det ska vara möjligt att gå hela vägen från Trondheim till Santiago de Compostella i Spanien. Och dessa leder är alltså ett led i detta arbete.

Den stäckning av Norra St Sigfridsleden som vi gått en dagsetapp av är en av dessa pusselbitar som nu bundit ihop Falköping och den mer kända pilgrimsleden därifrån till Varnhems klosterkyrka med Jönköping och den pilgrimsled som redan tidigare ledde vidare därifrån mot Växjö.

Slutligen, därför är denna led märkt med St Olofsmärket.

St Olofsmärket

Vår vandring längs Norra St Sigfridleden

Denna del av leden är helt ny, invigdes så sent som tidigare under 2021. Leden har anlagts och sköts av Svenska kyrkan. Från början var det tänkt att leden skulle gå över min systers och hennes mans mark. Det fick den gärna göra, sa de till Svenska kyrkan, men det kan hända att vi ibland har djuren där stigen går, så det måste vara tydliga skyltar om att man måste stänga efter sig när man går igenom.

Svenska kyrkan blev då oroliga att pilgrimerna inte skulle våga gå igenom hagar med livs levande djur och valde därför att dra leden precis utanför min systers ägor i stället. Lite konstigt tänker nog vi som vandrat både Österlenleden och flera vandringar på Öland som går till stora delar i hagar och betesmarker. Det är ju en del av charmen.

Men som det är nu hoppar vi på leden ute vid stora vägen genom Vistorp, strax intill kyrkan.

Vi är 6 glada pilgrimsvandrare idag. Vi fyra i vår familj och syrran och hennes man. Dagens mål är Sandhem, 7 kilometer bort om man följer stora vägen, men 11 kilometer längs pilgrimsleden. I Sandhem har vi arrangerat upphämtning med bil av syrrans son.

Förutsättningarna kan inte blir bättre för en vintervandring. Det har fallit några centimeter snö de senaste två dagarna. Så att marken är täckt, men inte mer än att man kan gå i oplogad terräng. Vi har -11 grader när vi startar, men under vandringen stiger temperaturen till -6. Och solen stålar från sin låga position på himlen. Vi vandrar i en värld som gnistrar vintervitt!



Vistorp

I Vistorp passerar vi kyrkan, som just i år är under renovering. Kyrkan som förresten är från 1882 och då ersatte en medeltida förlaga. Bör väl nämnas så här i pilgrimssammanhang.

Byns centrum med mjölkpallen där en tomte tar plats varje jul. Och så byns sevärdhet. Den nu nedlagda lanthandeln, där scener ur Änglagård 3 spelades in. Lanthandeln finns kvar i oförvanskat skick och det arrangeras fortfarande Änglagårdsvisningar ibland för grupper.

Slättereds säteri

Vi följer vägen förbi den ekologiska rastplatsen som gjort sig till lokalkändis genom ett par skor som limmats fast på en sten, samt förbi gården Slättered. En riktigt vacker gård som jag alltid njuter av att passera. Den intresserade kan kolla in bilder här.

Denna gård som en man vid namn Bengt Lilliehöök fick som ersättning för sitt arbete vid freden i Brömsebro 1645, förresten.

En man ropar åt oss:
– Vilken perfekt dag för en promenad!
– Vi promenerar inte, vi pilgrimsvandrar, ropar vi tillbaka.

Strax därefter svänger vi av på ytterligare en mindre väg och passerar  Drottensäng där mer långaväga pilgrimer enligt uppgift ska kunna övernatta. Där finns också en stenformation i urberget vid namn DRAKEN, skärningspunkten mellan socknarna Vistorp, Åsarp och Fivlered. Men vi har ju snö och hittar ingen Drake. Fastän syrrans man har pilgrimsvandrat här förut och allt.

Vi passerar också länsgränsen till Jönköpings län. Nu är det slut på plogade vägar och leden går vid stigar genom skogen. Vi når upp på en höjd, svindlande 247 meter över havet och vi tror oss se ända till Falköpings förorter.

Skogens konung har också pilgrimvandrat.

Sandhem

När vi närmar oss Sandhem smälter pilgrimsleden samman med en lokal led med gul markering. Vi kommer fram vid en gård. Och sedan kommer Sägnernas hus, en dansloge och en ställplats för husbilar. Här står vår upphämtning redo. På utsatt plats och utsatt tid och vi kan rulla hemåt till fortsatt julbordsätande.

Kyrkeslätt

Nästa dag är vädret lika inbjudande för 6 glada pilgrimer. Vi fortsätter vår vandring fast åt andra hålet. Nästan ända fram till gården Kyrkeslätt, innan vi pilgrimmat oss färdigt, viker av och tar en helt annan väg tillbaka. Ca 15 kilometer blev det nog totalt av den nya Norra St Sigfridsleden i Västergötland.

Lärkskog
Vildsvinsspår

Skogen vimlar av viltspår under hela vandringen båda dagarna. Älg, rådjur, vidsvin, harar, räv. Men vi är för många och för högljudda för att träffa på några vild djur first hand. Det bli bara Alexander som vänder tillbaka tidigare än oss övriga 5 som får se en livs levande räv korsa spåret.

Fakta om vår vandring

Detta är alltså en etapp av Norra St Sigridsleden. Kyrkeslätt till Sandhem blir det om man slår ihop båda dagarna. Leden invigdes under 2021 och binder ihop Falköping med Jönköping.

Detta är hela leden.

Första dagens sträckning hittar du en karta över här.

En av 6 pilgrimer

Vad vi tyckte om vår pilgrimsvandring

Vi är sjukt nöjda med denna vandring. Vi hade riktigt tur med vädret och kom hem lyriska båda dagarna. Jag har vandrat delar av denna led (alltså innan den alls blev en pilgrimsled) även andra årstider och vet att det är vackra omgivningar under alla förutsättningar. För mig är det främst kombinationen av kulturbygd och storskogen med äkta vildmarkskänsla som gör den här delen av Sverige vandringsvärt.

Vi kommer helt klar tillbaka och vandrar mer. Det enda man kan sakna när det ändå är en pilgrimsvandring man utför, är inslaget av gammal historia. Vi hade gärna fått med en eller annan gammal klosterruin på köpt också. Men å andra sidan fick vi ju så mycket annat. Änglagård, drakstenar och freden vid Brömsebro.

Pilgrimens nyckelord:

Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Alltid en häst som också vill vandra!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

  1. Gunilla Lind Persson

    Vi har pilgrimsvanringar i Småland oxå.Helge åns vandringar.göteryd,pjätteryd och Hillary
    Sedan finns det i Norra Skåne Loshultsbygden.Snapphanemark.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det verkar finnas massor av fina pilgrimsvandringar över hela Sverige. Vi ska definitivt prova fler. 🙂

  2. Marianne

    Wow vilken vandring och vilka fina bilder
    Vilken fin reklam för Sverige i vintertid !
    Vi har vårt sommarställe intill en del av Sankt Olavsleden mellan Sundsvall och Trondheim där den följer Ljungan i Medelpad. Jag tröttnar aldrig att gå delar av den, så vacker natur, rekommenderas !

    • Gunilla Yourstone

      Tack, det var verkligen en fin vinterdag att vandra!
      Jag skulle gärna gå St Olavsleden vid tillfälle.

  3. Vilket fantastiskt fint och proffsigt och ambitiöst reportage, och gnistrande vackra bilder! Vilken fantastisk reklam för Pilgrimsleden! 👍Jag har ”castat/skickat” reportaget till vår TV och min bror Kent är lika imponerad som jag! Det var ju också helt perfekta dagar att gå med tanke på det gnistrande vinterlandskapet.❄️

    • Gunilla Yourstone

      Tack Hans, vad kul att du gillar reportaget. Det är en vacker led och vi hade en oerhörd tur med vädret. 🙂 Vi passar kanske på att gå fler sträckor nästa gång vi är på besök.

  4. Klas-Peter Suneson

    På tisdag den 15 mars är det min tur. Startar i Bankeryd och går mot Falköping. Norra St Sigfridsleden går mellan Sofia kyrka i Jönköping till St Olofs kyrka i Falköping.
    Känns det bra vid ankomsten till St Olofs kyrka, fortsätter jag mot högmässan i Skara Domkyrka kl 11 20 mars. Återstår att verkställa!
    Klas-Peter

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *