Att cykla längs Göta kanal är ju en klassiker. Perfekt längs dragvägarna som löper längs kanalen. Där hästar förr drog båtarna som trafikerade kanalen.

Men det går ju precis lika bra att gå också. Vi gillar ju att vandra. Man hinner bättre med att fota då också. Eller rättare sagt, på cykeln fotar man ju inte alls. Och stannar en för foto eller något annat, så hinner den andra cykla en kilometer minst innan man upptäcker att man är ensam på vägen och den andra har stannat.
Men mest av allt vandrar vi för att Christofer är rädd att cykla numera. Balansen är inte hundra och han vågar inte lita på att den håller för cykelturer.

Det är enligt väderprognosen den sista av de riktigt fina varma dagarna för denna gång. Vi har valt sträckan Sjötorp-Töreboda för vår vandring. 2 mil och 11 slussar. Det måste väl vara en hygglig avkastning av slussar per insatt vandringskilometer, så vitt vi kan förstå?

Sträckan kräver lite logistik. För bussar går ju inte emellan. Men om man startar från Mariestad, kan man ta buss 502 från Mariestad till Sjötorp och sedan efter avslutat värv, buss 504 från Töreboda tillbaka till Mariestad. En halvstadig dagsutflykt blir det av det hela.

Sjötorp är sockersött. Ett kanal-pensionat, retrokiosk, kanalmuseum, tre slussar och en nykläckt andfamilj med 4 ungar. Vi drar igång vandringen utan större krusiduller.

Vädret är fantastiskt, vackra hus med snickarglädje och perfekta trädgårdar, kantar kanalen. Få personer är ute längs kanalen idag mitt i veckan i början på juni, vi får ha allt nästan för oss själva.
Fast… det är just det, att inga andra är ute, betyder ju inga båtar heller, inser vi efter en stund. Kanalen är rätt tom den också. Just som vi tänker tanken kommer två kajaker paddlandes. Perfekt!

Vi hinner inte långt innan nästa sluss kommer, och nästa, och nästa. Totalt har Sjötorp 8 slussar. Varje med en söt gulmålad slussvaktarstuga till. Som numera är privatägda sommarstugor. Vilken idyll att bo så.

Alla slussar heter något, får vi lära oss också. Som Handeln, Bergsbruket, eller Adeln.

Omgivningarna är ömsom bebyggelse, ömsom skog. Ibland alléer av träd med åkermark runtom. När kanal och dragväg befinner sig högre än omgivande mark, vet man att det är en bit kvar till nästa sluss. När omgivningen kommit upp till vår nivå invid kanalen, har det blivit dags att snart slussa igen.

Livet är härligt!

Så når vi E20. Vi har ju vetat hela tiden att vi ska under den. Vi ser bron på avstånd. Så låg.
– Den måste de öppna för att båtarna ska komma förbi, säger Christofer.
– Nej, säger jag. De kan ju omöjligt öppna självaste E20 för varenda båt på Göta kanal. En vanlig motorbåt måste helt enkelt gå under. Även om det inte ser så ut. Något annat vore omöjligt.

När vi kommer upp på andra sidan E20 ser vi kön. Det är 3 båtar som ligger för ankar och väntar och just som vi kommit fram stängs E20 av och bron öppnas. Fascinerande. Vilka köer det måste bli här på sommaren!

Så plötsligt vid slussen Nedre Nykvarn händer det! Det man inte egentligen vågat hoppas på så här i försäsong och allt. Den stolta kanalbåten Bellevue glider precis in i slussen när vi kommer. Vi får se hela hennes slussning. Vilken tur vi har att vi får möta henne och just här också. Kapten tutar uppmuntrande åt oss andäktigt församlande och vinkar. Världsklass ju!

Vi vandrar vidare mot Övre Norrqvarn. Här har man utomhus byggt upp en minimodell av Göta kanal med kända byggnader och slussar. Kul grej. Vi tänker oss en lunch här på hotellet, men hela stället är abonnerat idag, så vi blir tyvärr utan och får knata vidare mot Hajstorp med kurrande magar.

Norrqvarn

I Hajstorp finns café i slussvaktarstugan med köttbullemacka och äppelmust från Kivik. Gamla minnen från 2020 när vi vandrade på Österlen.

Sedan är väl resterande kilometrar in till Töreboda och vår väntande buss mest en transportsträcka. Längs vägen har någon roat sig med att sätta upp olika roliga och fantasifulla fågelholkar, så att vi har något att titta på längs vägen.

Så är vi framme, lyckas tajma en avgående buss perfekt och tar oss tillbaka till Mariestad. En underbar dag, men ett underbart väder.

Fakta om vår vandring

Vi gick från Sjötorp till Töreboda. En vandring på 19 km och 30.000 steg. 52 meter uppför och 25 meter nedför. Vi var ute i 6 timmar inklusive köttbullemackor, slussningar och andra pauser.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Krisse

    Men vad underbart! Den vandringen skulle jag gärna göra. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *