Körbärsblomning är alltid något extra. Det vet vi, om inte annat från Japan.
Vi har dessutom haft span på Vallevägen ett tag. En väg i Västergötland mellan Varnhem i söder och Timmersdala i norr. En väg med hög svansföring, skulle man kunna säga, för man har valt en ambitiös slogan att marknadsföra sig med. ”Världens vackraste väg.” Smaka på den några gånger.


Så visar det sig att längs Vallevägen finns ovanligt många körsbärsträd. Att köra denna väg just under den vecka som körsbärsträden blommar är alltså extra, extra.

I samma område som Vallevägen finns dessutom vandringsleden Billingeleden, som snirklar sig fram i kohagarna och mellan och under körsbärsträden, för en ännu mer maxad körsbärsblomsupplevelse.

Det här blir ju bättre och bättre, ju mer vi researchar alltså.


Vi rävar som vanligt, håller jag på och säga, och håller koll på körbärsblomningen via Instagram-taggen #vallevägen. Ska blommorna hinna slå ut lagom till vår hemfärd från Öland? Denna kalla och sena vår?

Vårt besök

Men jo förstås, just exakt till söndagen den 16:e maj står blommorna i full blom och vi åker Vallevägen och vandrar en del av Billingeleden med start och mål vid parkeringen vid Lycke-Lilla Höjen. Vi har spenderat natten innan hos min syster i Vistorp utan för Falköping och har en timme upp till Varnhem där Vallevägen börjar. Vid klosterkyrkan i Varnhem finns ett informationscenter om Vallevägen. Här kan man läsa på om vägen och dess sevärdheter, samt plocka med sig en papperskarta.


Efter ett snabbstopp här kör vi Vallevägen rakt norrut från Varnhem. Längs denna väg finns 4 stycken parkeringsplatser, alla på väster sida av vägen. De första två har jag inte markerade på Google Maps, men de två sista är Bockaskedeåsten-Toran och sedan Lycke-Lilla Höjen. Vid alla fyra parkeringsplatserna går det att vandra ut på Billingeleden och njuta av vackert kulturlandskap och just denna vecka av årets alla 52, körsbärsblomning.


Vi väljer Lycke-Lilla Höjen för vårt stopp, dels för att här är minst folk och dels för att det är denna plats vi hört och läst mest om innan.

Härifrån vandrar vi iväg över ängarna i det vackraste av landskap. Njuter, doftar, vilar ögon. Kliver i komockor och lera. Delar på ett paket Ballerina Mörk Chocko och ett halvt paket Digestive. Suger in vårens allra vackraste färger och vänder våra ännu vinterfrusna ansikten mot solen där den tittar fram.

Sedan, men först efter denna upplevelse, är vi redo att kliva in i bilen och påbörja vår långa resa hem till Umeå.

Vallevägen

Vallevägen är en vägslinga mellan Varnhem och Timmersdala i Västergötland, nära Skövde. Vägen går genom ett mycket vackert kulturlandskap och kallar sig alltså ”Världens vackraste väg”. Hela slingan tar uppskattningsvis en timme att köra runt. Längs vägen finns vandring, konstnärer och gårdsbutiker.

Här går Vallevägen

Billingeleden

Billingeleden är en 57 kilometer lång vandringsled som går runt hela berget Billingen. Leden går i precis samma område som Vallevägen och det går att stiga på leden från olika parkeringsplatser längs Vallevägen. Dessa två sevärdheter är alltså perfekta att kombinera.

Karta över Billingeleden hittar du här.


Hur gör man för att se körbärsblomningen?

Som med allt annat i naturen, så beror datumet för körsbärsblomningen på. Vid en kall vår som i år, kom körsbärsblomningen inte igång förrän den 16:e maj. Under mer normala omständigheter bör den komma igång någon vecka tidigare.

Ett bra sätt att hålla koll på blommorna är att kolla Instagram-taggen #vallevägen.
Blomningen håller i sig i ungefär en vecka.


Körsbärsträden finns överallt om området. Man kan se och njuta av många av dem från vägen. Men Vallevägen är smal och utan vägren, så det går inte att stanna hur som helst. Däremot finns att antal anvisade parkeringsplatser, bl.a. 4 st längs vägen mellan Varnhem och Berg. Vi antar att det finns ännu fler längs de andra vägarna i området.

Vi valde själva parkeringen vid Lycke-Lilla Höjen. Här var det gott om plats klockan halv elva en söndag när blommorna precis börjar blomma, men när vi kom tillbaka efter 12 var parkeringen ganska full.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Många körsbärsträd i denna blogg! Superfina! Tack

 2. Hur kommenterar man Vallebygden i blomningstid?
  Det enda rådet jag kan ge är att komma tillbaka. Det finns så mycket fint runt omkring, Rosenstigen bakom Varnhems kyrka, Jättadalen ovanför Öglunda kapell, Silverfallet eller gullvivebackarna vid Drottningkullen.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ett fint område. Vi är här med jämna mellanrum eftersom min syster bor i närheten.

 3. Marianne

  Så vackra bilder från en mycket fin väg

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *