I Västerbotten, vårt eget hemmalän, finns en hel rad längre vandringsleder för flerdagarsvandring. De mest kända och vandrade är dessa.
Isälvsleden
Isälvsleden är en 6 mil lång led som går från Vindeln till Åmsele. Leden sträcker sig genom ett landskap som präglas av spåren efter inlandsisen för många tusen år sedan, därav namnet Isälvsleden. Man passerar bland annat mäktiga grusåsar, dödisgropar, sagobetonad gammeltallskog och stränder med stora sanddyner.
Längs leden finns en övernattningsstuga, vid Missutjärn, ca 4 mil från Vindeln och 2 mil från Åmsele. På ett ställe behöver man ro över med båt. Vanligen krävs tre turer, eftersom man måste lämna en båt på vardera sida efter sig till nästa vandrare.
Leden går genom flera naturreservat, och den mest spektakulära sträckningen på leden kallas Kammen och består av en hög ås med vatten nedanför på båda sidor.
Karta över Isälvsleden finns här.
Öreälvsleden
Öreälvsleden är en närmare 10 min lång vandringsled som går från Öreälvens utlopp i den lilla byn Nedre Öre i Nordmalings kommun till norr om Bjurholm. Leden följer hela tiden Öreälven och är samtidigt tillgänglig från bilvägar, vilket gör den mycket lämplig att ”bita av” i mindre delar.
Öreälven är mycket fiskrik och särskilt känd för sin storvuxna havsöring. Denna led passar därför bra för den som även gillar att fiska. Längs hela leden finns övernattningsstugor.
En spektakulär etapp är den som passerar de höga Tallbergsbroarna. (där en av Gevalias reklamfilmer spelades in på 90-talet)
Karta över Öreälvsleden finns här.
Lögdeälvsleden
Lögdeälvsleden är en 9 min lång vandringsled som löper längs med Lögdeälven. Även denna led går igenom Nordmalings och Bjurholms kommuner, med start i Rundvik och slut strax norr om väg 92 mot Åsele. Fisket är mycket bra även här och landskapet är förutom skog och älv även raviner och nipor.
Två forsar passeras och det finns vindskydd och övernattningsstugor. Karta finns här.
Lögdeälvsledens mesta kändis är Drakryggen, en spektakulär och hög nipa.
Lögdeälvsleden går även nära Tjuv-Antes grotta.
Tavelsjöleden
Tavelsjöleden går från regementsområdet i Umeå till byn Tavelsjö, en sträcka på 4 mil. Längs leden finns tallmoar, bäckar och sjöar, ovanligaväxter, grottor och höga berg med fantastiska utsikter. Tavelsjöberget, alldeles i sluttampen på leden är Umeå kommuns högsta berg med sina 284 meter över havet. På grund av sitt läge, med start direkt inne i Umeå. bara någon kilometer från mitt eget hem är detta den led jag själv oftast vandrat på genom åren.
Kungsleden
Inte i landskapet Västerbotten, men i länet, går den södra delen av Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan. 8 mil och 6 dagsetapper genom maffig fjällvärld. Denna del av Kungaleden är inte fullt så känd och välbesökt som de delar av samma led som går genom Norrbotten.
En höjdpunkt längs Kungleden är Syterskalet, en spektakulär milslång dalgång.
En förlängning av Kungsleden söderut till Borgafjäll är förresten på gång senare i år.
Detta bör väl vara de mest kända flerdagarslederna i Västerbottens län. Sen finns det naturligtvis oräkneligt många kortare leder att gå.
Ska jag nämna en trevlig tur, så blir det den vid Bjuröklubb.
Läs också: Bästa vandringarna i Hemavan – 8 förslag på dagsturer
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.