Plötsligt kom vi på det häromdagen.

Det var ju den 10:e oktober 2008 som vi gjorde vår allra första utlandsresa tillsammans. Det var Christofers jobb som åkte på en weekend med respektive till New York. Christofer och jag valde sedan att fortsätta resan till Kalifornien när de andra vände hemåt. Det blev ytterligare en vecka i form av en roadtrip. San Francisco, Yosemite, Boodie Gost Town, DeathValley och H1. Resan, som vi skrev om först 2013 när bloggen startade, kan du läsa om här.

Det var den beryktade resan som omvände Christofer. Från att ha varit något av en reseskeptiker, blev han nu positiv till konceptet.

Om det är så här, alltså om man kan resa så här, då är det ju en helt annan sak. Det här är ju inte som de resor jag gjort tidigare, det här är ju kul!

Till skillnad från tidigare resor, fyllda av ”charter, resorter, paraplydrinkar, skrikande barn och svärföräldrar”.

Under de här 10 åren har vi hunnit med 26 utlandsresor tillsammans bara vi två. Plus ytterligare 9 familjeresor utomlands med något eller några av barnen med. Dessutom ett gäng resor inom Sverige. Sammanlagt till 39 länder.

Alla våra resor i kronologisk ordning finns listade här.

Några highlights kanske?

Nåväl, kan vi väl köra. Saker som vi aldrig kommer att glömma är bland annat:

Soluppgången i Bagan, Burma

När vi satt uppflugna på en pagoda där i mörkret på morgonen. Det var vi, de argentinska bröderna och så ett gäng ungar från byn som ville sälja hemritade ”vykort”. Det första som hände var röklukten. Av hundratals eldar som tändes runt om i byn nedanför oss. Sedan kom twilight och så solen. Långsam och majestätisk. Dimslöjorna runt de hundratals pagodorna. Och sist av allt luftballongerna.


Dead Vlei i Namibia

Ännu en tidig morgon. En surrealistisk syn. Den vita sjöbotten mot de brandgula dynorna. Och alla de döda träden!

I morgon kommer faktiskt ett best-of-inlägg över Namibias bästa sevärdheter. Missa inte det.

Körsbärsblomningen i Japan

Den där dagen när vi gått Filosofens stig. Fylld av blommande körsbärsträd. Och planlöst irrade i skymningen. Det duggregnar, men plötsligt kommer vi fram till en gränd i Gion. Som i en saga. Vi ser några geishor skynda in genom en port. Allt är overkligt vackert och körsbärsträden hänger tunga över gränden. Vi blir kvar exakt här hela kvällen. Förtrollade.

Lissabon

När kärleken till en stad verkligen drabbar en. Och man bara vill springa runt, runt och klappa spårvagnar, äta torsk och fota solnedgången över 25:E april bron forever and ever.


 

6 Comments

  1. Tina Larsson

    Vi är familj på 4 m vuxna barn i 20 års åldern som planerar en resa i mars 2020. Vi har endast 2 v på oss och en total budget på 130 000 kr. Vi är relativt beresta och våra favoriter är Sydafrika, Costa Rica och Norge. Gillar en kombo av upplevelser, genuint och gärna m sol & bad. Gillar inte att det är för mycket turister. Kan ni rekommendera nåt?

    • Gunilla Yourstone

      Hm, sol och bad är ju inte riktigt vår paradgren. Och om den ska kunna kombineras och få turister ska ha hittat dit…
      Har för mig att det finns ganska gott om stränder på Kuba som nästan inga turister hittar till (långt från Varadero då förstås).
      Perentian Island, Malaysia är kanske för tidigt att åka till i mars, men kan annars kombineras med resten av Malaysia.
      Mocabique kanske i kombination med annat afrikanskt land?
      Burma går det nog att hitta trevliga stränder i, men är inte riktigt säker på hur det politiska läget är där nu?
      Hade det inte varit sol och bad-krav så hade jag bara sagt Namibia, helt enkelt.

  2. Marie C

    Kan inte låta bli och rekommendera Aruba. Har varit där flera gånger och det har aldrig gjort oss besviken. Hög standard överlag på allt jämfört med de flesta andra sol och bad ställen. Mars är just bästa tiden på året enligt oss, flera soltimmar, godare mat, lugnare i havet. Aruba ligger under orkanbältet och orkaner förekommer inte där. Det kan vara regnigt och molnigt en stund men sen går det över.
    Fantastiska kilometerlånga stränder, turkost vatten som finns bara i Karibien, snorkling, surfning för den som vill, riktigt god mat som är crossover av karibiska, spansk-portugisiska och även holländska (vi är foodies :-))… Ja, listan är lång. Det viktigaste med Aruba är att det är väldigt lugnt och tryggt på ön, man behöver inte oroa sig för att gå ut på stan på kvällen, ta en taxi mitt på natten eller åka kommunalt. Den lokala befolkningen är oerhört vänliga och trevliga.
    Bäst är att bo i området som kallas för Lowrise (i jämförelse mot High-rise) där man får bygga hotell på max 3 våningar. Där är det betydligt färre turister och mycket plats på stranden. Upplevelser är kanske inte den starkaste sidan, men det finns en hel del att göra ändå (en rundresa, flyga till de två andra av ABC öarna Bonaire och Curacao, åka jeep, se flamingos osv). Två veckor där är perfekt och budgeten skulle funka också 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja men det var ju ett bra tips. 🙂 Vi har inte varit så mycket i Karibien än, men funderar på det nästa vinter.

  3. Marie C

    Vad roligt att du tycker att det var ett bra tips 🙂 VI har varit en hel del i Karibiska regionen och älskar den. Ska till Aruba igen om 3 veckor…
    Kul med statistiken i inlägget, riktigt imponerande. Det fick mig att göra en egen statistik och jag blev imponerad även av eget flitigt resande under de senaste 10 åren – 32 utlandsresor och ung. 10 inom Sverige.
    Tack för en fantastisk och inspirerande blogg! Läser den varje dag och gillar att du skriver så roligt, intressant men även tänkvärt och ärligt 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Imponerande statistik för dig också. Vad roligt att du gillar bloggen. Nu blir vi extra inspirerade att skriva. 🙂 <3

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *