Sent onsdag kväll landade vi hemma i Umeå igen efter 3 intensiva heldagar i Lissabon. Och som vanligt vill ni ju förstås veta, vad tyckte vi?

Detta var ju en höstlovsresa med våra tonårstjejer, ingen riktigt vanlig resa för oss. Dels för att vi för första gången reste med bara tjejerna. Annars har vi testat de flesta barn-konstellationerna, alla barnen, bara mina barn, bara Alva, alla tre barnen utom Hannah osv.
Och dels för att det var en höstlovsresa.

Vi är dokumenterat dåliga på de där lovresorna. Höstlov, sportlov och påsklov brukar kännas dyra och ”ovärda” liksom. Sen när lovet väl kommer och alla barnens kompisar rest bort till spännande och fräscha destinationer ångrar man sig förstås och får lite lagom dålig-förälder-ångest.

Men tillbaka till Lissabon.

Bekantskapen börjar på Avenue da Liberdade utanför hotellet. Paradgata, esplanad och shoppingstråk av rang. Söndag morgon och alla affärer är ännu stängda. Sval morgonluft, men utan någon kyla i. En loppmarknad håller på att öppna under träden. Känner den där bekväma känslan i magen. Vi kommer att komma bra överens Lissabon och jag.

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Nere vid de små bergbanorna som trafikerar Lissabons allra brantaste backar, söta som hundvalpar gubevars, inser jag att vi har ju precis samma humor. Skrattar åt samma saker och på ett ungefär lika länge liksom.

Väl vid floden på Lissabons stora och pampiga torg Cais das Colunas, vågorna från båtarna kluckar och solen i ansiktet, står det klart att Lissabon och jag nog kan bli vänner på riktigt. Vi verkar gilla att göra precis samma saker. Vi kommer liksom alltid att ha något att prata om, känner man. Ingen risk att det ska bli tyst och lite stelt.

Och när solnedgången kommer bakom 25:e April-bron. Oh my god. Bävande, förväntansfullt, vågar jag för första gången andas ”Tvillingsjälar”.

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Jag kan ju vara lite svårflörtad ibland, om man ska vara ärlig. Selektiv om man så vill.  Både med städer och nya bekantskaper. Jag är helt enkelt inte den typen som alltid börjar prata med bordet bredvid på restaurangen och som sen innan någon vet ordet av har bestämt träff för en gemensam löptur på stranden morgonen efter. Det händer bara inte. Och inte bara för att jag aldrig joggar på mornarna.

Jag håller mig nog bara lite på min kant helt enkelt. Kan granska ganska kritiskt ibland om jag ska vara ärlig.  Inte för krimskramsigt får det vara. Men inte heller för snobbigt och dyrt. Absolut inte för mycket trafik. Inte för varmt. Inte för mycket turistfällor. Och för allt i världen inte fult!

Bukarest bestod inte testet, inte Saranda heller. Eller Phnom Penh eller Toronto för den delen. Blev inte så charmad av Tallinn och Krakow som alla andra om jag ska vara ärlig.

Men för Lissabon faller jag totalt!

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

När de andra tröttnat och degar på hotellrummet och shoppar på Zara sista förmiddagen, sätter jag väckarn på 6. Får vänta utanför frukostmatsalen (pensionärs-vibbar någon?) i 10 minuter. För nu ska vi ha egentid, Lissabon och jag. Vi vandrar alla kullarna tillsammans. Varubilarna lastar av. Gatuarbetarna spolar trottoarerna i Bairro Alto rena från Halloween-drinkar och gårdagens festande.
Jag fotar precis så många spårvagnar jag vill, utan att Lissabon blir otålig och vill gå vidare. Jag får gå ner för en backe och ångra mig och gå upp igen, utan att Lissabon knotar det minsta.

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Vi kikar förtjust på varandra från olika Miradors, utsiktspunkter. Går vidare, vänder tillbaka och kikar igen. Åker spårvagn och ger chauffören en generad min i samförstånd när turister står mitt i gatan framför oss och fotograferar vår spårvagn där vi skranglar fram i backarna.

Men tonåringarna då? undrar ju ni nu. Vad tyckte de om Lissabon? Det var ju trots allt en höstlovsresa, lite för deras skull liksom?

Tonåringar är ju tonåringar. Det blev lite längta hem till pojkvännen. Och till hästen. Och lite suck och stön, måste vi gå upp för hela backen till en töntig tapas-restaurang, det finns ju Donken precis här? Det shoppades på H&M och Gant som ju finns hemma också och åts några trygga hamburgare. Absolut.

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Men hela gänget var sjukt nöjda med resan och staden vid hemfärd. Lissabon känns verkligen som en perfekt höstlovs-destination när barnen blivit stora nog att uppskatta stadsliv och lite sightseeing och aktiviteter. Ett helt gudomligt klimat ända in i november (om inte längre?) En ziljon härliga uteserveringar att sitta på i solen, en riktigt skön strandpromenad längs floden och nära ut till havet och ständer om den ådran skulle falla på och vädret samarbetar så till den grad som under våra dagar.

Just idag när detta skrivs, fortfarande lite mosiga efter den sena hemresan, känns det svårt att komma på en destination på så nära håll som skulle ha kunnat passa oss ännu bättre.

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Lissabon - den perfekta höstlovsdestinationen

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler resetips och reseberättelser i ditt flöde.

 

10 Comments

 1. Jag blev lika tagen, så himla fin stad! Blev själv inspirerad av min syrra som var där i december för ett par år sedan – då var det väder för kortärmat nästan varje dag. Skulle gissa att stan funkar året om!

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det fint? Lissabon är det nya Barcelona tänkte vi. Ett mysterium att så få svenskar åker till Lissabon!?
   Kan tänka mig att stan funkar året om.

 2. Jag tycker Lissabon fungerar bäst oktober till mars; april är statistiskt regnigast och sen blir det för varmt. Januari-februari kan vara härligt milt och soligt. Har varit där några gånger och kan tänka mig att resa tillbaka närsomhelst. Det är en underbart charmig stad så jag är glad att du tyckte om den.

  • Gunilla Yourstone

   Kul att Lissabon funkar över vintern också. Tror också att man ska undvika sommaren. Vi vill gärna åka tillbaka. Kanske mars skulle vara en perfekt månad då?

 3. Håller med på alla punkter!

 4. Barbro Lundqvist

  Har inte varit i Lissabon men efter att ha läst din
  berättelse vill jag dit.
  Så bra och medryckande skrivet. Det var en mycket trevlig reseskildring.
  Jag tror minsann att jag skall åka dit.

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att du gillar reseberättelsen! 🙂
   Lissabon var verkligen något extra, som vi kan rekommendera.

 5. Så härligt! Jag var där ett par år sedan men kommer inte ihåg så mycket förrutom dom branta backarna i gamla stan som gav mig träningsvärk:)

  • Gunilla Yourstone

   Aj då, ja det var lite backar. Väldigt mysigt med den tyckte vi. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *