Nu är sommaren verkligen här, full fart och då grillar man ju förstås så mycket man orkar. Men lika viktigt som det man lägger på grillen är ju så klart tillbehören. Idag avslöjar vi våra bästa såser och sallader till grillat.

Eftersom vi nästa aldrig mäter upp ingredienser när vi lagar mat, utan tar på känn, så blir det lite ungefärliga mått i recepten.

Såser

Fetaost och rödlökssås

En riktigt mumsig sås så du snabbt får till med mixerstaven.

Blanda

1/2-1 hackad rödlök
1 smulad fetaost
1 tsk timjan
1 msk olivolja
1/2 dl crème fraiche i en skål och mixa såsen slät.

Genom att öka och minska mängden rödlök kan man reglera styrkan på såsen och med crème fraichen reglerar man hur trög- eller lättflytande man vill att den ska vara. I grundreceptet är det mer en röra än en sås.

Denna sås passar tex perfekt till grillade lammfärsspett, sötpotatis och i kombination med tomat- och koriandersalladen nedan.

Fetaoströran längst till väster, mango-chutney-såsen till höger. Melonsallad längst ner och tranbärssallad högst upp.

Mango chutney-sås

Denna sås måste vi bara ta med på grund av dess enkelhet. Alla som vi introducerar receptet för har börjat göra den själva sedan dess.

Man blandar helt enkelt:

1 förpackning crème fraiche
1-2 msk mango chutney
salt
svartpeppar

Och tre sekunder senare har man en god sås, perfekt till det mesta på grillen, klar.

Basilika/vitlök

Den här såsen passar ovanligt bra till kyckling faktiskt. Gärna med lite riven parmensanost också till.

1 kruka basilika
1/2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
3 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1/2 tsk salt

Mixa allt med stav.

Guacamole

En version av klassikern:

2 avokado
1 citron
3 salladslökar
2 tomater
1 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar

Mosa avokadosarna med gaffel, skiva salladslöken och tärna tomaterna. Blanda samman, pressa i vitlök och krydda. Pressa i saft av citronen. Tillsätt nu crème fraiche så att röran blir lite mer lättflytande och går ihop sig, men inte så mycket att färgen blir blaskig.

Rödbetstzatziki

Tzatziki är ju en klassiker. För att variera kan man prova att riva ner något annat än gurka.

3 råa färska rödbetor
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar

Riv rödbetorna, pressa vitlöken och tillsätt övriga ingredienser.

När man gör denna tzatziki, rekommenderas starkt att man har förkläde eller någon oöm ful-thirt på sig, för rödbetorna kommer garanterat att stänka när man river dem.

Sallader

Melonsallad

Världens bästa all-round-sallad till grillat? Och eventuellt vid alla andra sommartillfällen också.

1/2 galiamelon
1/2 cantaloupemelon
1-2 scharlottenlök
citron
salt
svartpeppar
1 msk olivolja

Tärna melonen, det går förstås att bara använda en sorts melon, men jag brukar blanda eftersom det blir vackrare. Finhacka löken. Blanda i en skål, salta, peppra, pressa över saften från halva citronen, häll över lite olivolja.

Melonsallad till väster och tranbärssallad till höger

Avokado- mangosallad

En snabb sallad tack vare att man kör på färdigtärnad, fryst mango och avokado.

1 förpackning fryst mango
1 förpackning fryst avokado
färsk koriander
1/2 hackad silverlök
lite olja
1 lime, skal och saft
1 tsk sambal oelek
lite salt

Tomat- och koriandersallad till väster. Mango och avokado till höger.

Tomat- och koriandersallad

Som sagt, gärna tillsammans med grillade lammfärsspett och fetaoströran. Sötpotatis till är inte fel.

1 förpackning körsbärstomater delade på mitten
1 stor skivad scharlottenlök
färsk koriander
olja
en skvätt balsamvinäger
salt
lite peppar

Kikärt- tranbärssallad

Denna sallad är ny för i år för oss, men det står redan klart att det kommer att bli en klassiker. Kikärtorna gör den lite matigare, så att den kan vara enda tillbehöret till det grillade, eller till och med en egen rätt till lunch tex.

1 tetra kikärtor
2 röda äpplen
1 rejäl knippe bladpersilja
1/2-1 dl torkade tranbär
1/2-1 rödlök
citron
olivolja
salt
peppar

Tärna äpplen, hacka lök och bladpersilja. Lägg detta och de avsköljda kikärtorna och tranbären i en skål. Riv skalet på citronen och pressa i saften. Tillsätt olivoljan och krydda med salt och peppar.

Och dessa rubs använder vi på köttet vi gillar.

2 Comments

  1. Elisabeth

    Tack! Nytt, gott, enkelt! Nu gäller det bara att göra dessa tillräckligt många gånger för att de ska fastna i huvet. Jag har jättesvårt att planera mat utifrån kokböcker eller listor.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *