Idag den 8:e mars är det Internationella kvinnodagen. Dagen instiftades 1910 och finns till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I en hel rad länder är denna dag en nationell helgdag. I Kina är det en arbetsfri dag för kvinnor.

I vår familj har vi alltid firat denna dag lite extra eftersom detta även är min systers födelsedag.

I år uppmärksammar vi Internationella kvinnodagen på bloggen genom att lyfta ett gäng feministiska museer eller andra sevärdheter som lyfter fram kvinnor.

1. Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Kvinnohistoriskt museum i Umeå invigdes i november 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Här sätts kvinnan och maktordningen i centrum.  Museet har inga egna samlingar, utan består enbart av tidsbegränsade utställningar med lånat material.

Just nu pågår utställningen Korsettkriget, om hur kvinnors kroppar kan bli ett slagfält för idéer om vad en kvinna är. Ett aktuellt ämne även idag förstås.

Här finns även en utställning om kvinnorna på den sydkoreanska ön Jeju. De försörjer traditionellt familjen genom att dyka efter havsdjur och växter. Medan männen tar hand om hem och barn.

2. Sankta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

I en klosterbyggnad från 1260-talet finns idag Sankta Birgittas klostermuseum.

Redan på sin tid var Birgitta känd. Hon beskrevs som en stark kvinna i en värld där kvinnors vilja och laglott inte alltid räknades. 1391 helgonförklarades hon.

Klostermuseet erbjuder en rad olika guidade turer med olika inriktningar. En handlar om Heliga Birgitta och om Birgittaordern. En annan om kvinnoperspektivet:

Män har skrivit historia framförallt om män, men i den här visningen får du höra talas om en rad viktiga och intressanta kvinnor som på olika sätt varit knutna till klosterområdet och klostret under tusen år, som drottningar, helgon, nunnor och krigsmansfruar. Vi ställer oss också frågan: Var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?

3. K.A. Almgren sidenväveri & museum, Stockholm

Museet i Nordens idag enda aktiva sidenväveri på Söder i Stockholm fokuserar på kvinnohistoria. Sidenväveriet var tidvis Skandinavens största arbetsplats för kvinnor. I alla år en kvinnoarbetsplats. Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige. Det är istället en inkomstkälla för kvinnor på andra sidan jordklotet. Sidenväveriet ger kunskap om textil- och klädindustrins roll i såväl Stockholms historia som i det moderna samhällets framväxt och visar kvinnors medverkan i denna utveckling.

4. Mårbacka minnesgård, Sunne

Selma Lagerlöfs hem är idag en minnesgård. Här kan man gå på guidad visning och lära sig mer om vår mest kända kvinnliga författares liv och gärning.

Här har jag själv varit på besök 1985.

feministiska museer
Foto: KM IDÉ

5. Tantmuseum i Hovra

Konstnären Eva Björk Hamne fick för 25 år sedan i uppdrag att göra en kalender om karlar. Men så blev det aldrig.

– Jag kom på att jag som är feminist borde göra motsatsen – en kalender om tanter. Istället för unga män blev det gamla kvinnor, säger Eva Björk Hamne.

Tantkalendern blev uppmärksammad och Eva Björk Hamne fick snart flera tantprylar skickade till sig. Detta blev starten till ett helt museum till tantens ära i Hovra i Hälsingland.

feministiska museer

6. KØN Gender Museum, Danmark

Ett feministiskt museum i Aarhus. Här finns tex just nu en utställning om Astrid Lindgren som feministiskt aktivist och en om preventivmedel genom tiderna.

7. Jane Austen Centre Bath

Jane Austen är en ikonisk författare som ständigt erövrar nya generationer av läsande med sina böcker. I Bath i Storbritannien  finns ett Jane Austen-center med möjlighet att lära sig mer om Jane Austen och att sätta sig in i hur det var att leva i den tid som Jane Austen beskriver i sina böcker.

Här finns också en tesalong och en gift shop.

8. Schönbrunns slott, Wien

Schönbrunn slott i Wien har genom tiderna varit hem åt otaliga av Europas stora och kända kungligheter. I audioguiden som ingår i entréavgiften väljer man dock att fokusera på de kvinnliga kungligheternas historia. En av de bästa audioguide-turer jag någonsin gått.

Läs också: Slottet Schönbrunn i Wien

feministiska museer

9. National Museum of Women in the Arts, Washington DC

På detta museum i USA´s huvudstad har man valt att enbart lyfta fram kvinnliga konstnärer genom tiderna.

feministiska museer

10. National Cowgirl Museum and Hall of Fame, Texas

Ett museum som är dedikerat till de kvinnor, levande och döda, som hjälpt till att skapa den amerikanska western.

feministiska museer

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

 1. Vill börja med att säga Vilken fin intressant blogg ni har och alla fina bilder. Har sett erat namnet fladdra förbi men inte tagit mig tid att följa upp den, förrän nu. Har verkligen ”försvunnit” i era resor nu och drömt mig bort och även minnas mina egna upplevelser på samma plats.
  Nästa gång vi kommer upp till Umeå och våra vänner där, vill jag gå på det museumet.
  Till eran blogg ska jag återkomma, tack.

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Vad kul att du uppskattar bloggen. 🙂
   Ja besök gärna Kvinnohistoriskt museum, de har många intressanta utställningar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *