Längs Camino Frances passerar man massor av vackra och intressanta städer, fin natur och intressanta sevärdheter. Dessa blev mina favoriter. Vi tar dem väl i den ordning som man kommer till dem längs vandringen.
1. Pamplona
Till Pamplona kommer man redan dag 3 av vandringen om man går standardetapperna. Känd för tjurrusningen, men också en vacker stad med kyrkor, gränder och historia.
Läs också: Pamplona – starten för mitt Camino-äventyr
2. Alto de Pardon
Mitt på vandringsetappen efter Pamplona passerar leden upp på ett bergspass. På toppen hittar man ett monument till pilgrimsvandrarnas ära. Alto de Perdon, Förlåtelsens berg. En mycket speciell plats. Som en av inskriptionerna här uppe uttrycker det, ”där vindens stig korsar stjärnorna”.
3. Estella
Detta är en supermysig gammal stad med den fina gamla bron Puente de la Carcel, ursprungligen från 1100-talet. När jag är här, pågår dessutom någon form av folklorefestival på stora torget. Hit kommer man dag 5 av caminon.
4. Vinfontänen
Bara ett par kilometer bortanför Estella finns en riktigt läskande höjdpunkt. Det är Bodega Irache som här fullföljer munkarna på det närliggande klostrets generösa tradition. Varje morgon fylls vinfontänens tappkranar med 100 liter rött vin från den egna produktionen. Gratis att förse sig av, för de pilgrimer som passerar. Vinfontänen finns längs etapp 6 av Camino Frances.
5. Burgos
Wow vad maffig katedralen i Burgos är! Denna stad grundades redan på 800-talet och med start från 1200-talet började katedralen, Spaniens än idag 3:e största, att byggas. Det var kung Ferdinand III av Kastilien som tog initiativ till bygget. Katedralen är idag definitivt huvudattraktionen i staden som man som pilgrim når dag 12.
6. Kanalen i Fromista
Längs Camino Fances är man inte direkt bortskämd med vattenkontakt. Leden går ju över land, långt från hav och sjöar. Men här vid Fromista på dag 14 av vandringen, följer leden längs med en gammal transportkanal. Det finns till och med möjlighet att för ett par Euro lifta med en av turistbåtarna några kilometer. Även om de flesta pilgrimer tycks ortodoxa nog att betrakta detta som fusk.
7. Leon
Dag 19 kommer man fram till Leon, Spaniens tapastätaste stad. Här finns en stadsmur, gamla stan och ytterligare en av vandringens många imponerande katedraler. Katedralen i Leon är från 1200-talet och känd för sina fantastiska fönster med glasmålningar. Man bör därför besöka katedralen medan det ännu är ljust och dessa målningar är som mest till sin fördel.
Och sen? Ja men det förstår ni ju själva. Då är det ofrånkomligen dags att kasta sig in i den mättade lösningen av tapas.
8. Slottet i Ponferrada
Ett galet praktfullt sagoslott hittar man mitt i Ponferrada. Det tillhörde en gång tempelriddarna och ett stopp här är definitivt ett måste. Man passerar här under dag 24.
9. Vingårdar i Bierzo
Bierzo är inte en vinregion som får jättemycket uppmärksamhet i Sverige, men det kan komma att ändra för detta är en region på stark frammarsch.
I Bierzo möter ett hett kontinentalt klimat Atlantens kyla. Området är bergigt och vinrankorna växer på mager skiffer och granit. Bierzo har också en alldeles egen druvsort, mencia. Dag 24-25 passerar man vingårdarna i regionen och passa på att prova vinet är ett måste.
Läs också: Mat, vin och restauranger på Camino de Santiago – våra tips
10. Klostret i Samos
Detta imponerande kloster grundades redan på 500-talet och är fortfarande i bruk. Man kan även som vanlig dödlig ansöka om att få bo på slottet under någon vecka. Man deltar då i munkarnas liv, går upp samtidigt som dem, deltar i måltider och böner.
11. Bläckfisk i Melide
I den galiciska provinsen A Coruña kan man sin bläckfisk. Rent generellt. Och alldeles extra kan man den i byn Melide. Att stanna till här under dag 31 och äta bläckfisk är självklart. Kanske allra helst då att man väljer restaurangen Pulperia A Garnacha, mitt på leden.
12. Monte del Gozo
Under vandringens allra sista dag passerar man Monte del Gozo, Glädjens berg. Varför glädje, undrar man kanske? Jo för att här uppe på kullen ser man för första gången katedralen i Santiago de Compostela. En otrolig syn förstås för trötta pilgrimer som gått hundratals kilometer sedan starten i St. Jean-Pied-de-Port. Härifrån återstår sedan endast mellan 1 och 2 timmar tills man är i mål. På toppen av kullen finns ett monument som avbildar två pilgrimer. Vända mot den hägrande vyn förstås.
13. Santiago de Compostela
Ja men förstås. Höjdpunkernas höjdpunkt är ju givetvis slutmålet för vandringen, nämligen Santiago de Compostela. Här ska man förstås gå på pilgrimsmässa men kan även gärna lägga in en extradag på slutet för att uppleva staden och alla dess fantastiska restauranger.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Härliga platser. Vilka kyrkor man passerar, verkligen imponerande!
Ja, så mycket fina platser. 🙂
Åh vad jag längtar tillbaka till Caminon nu. Tack för bilder! 🙂
Ja jag längtar också tillbaka! 🙂