Våra bästa tips till St Jakobs egen stad. Målet för alla pilgrimsvandringar.

1. Gå sista biten på caminon

Förstås, detta är ju den stora grejen i Santiago de Compostela. Att det är här alla pilgrimsleder slutar. Målet för vandringarna.

Den där känslan att successivt närma sig. Gå in i staden, sedan in i gamla staden. Till slut höra säckpipeblåsaren som alltid står i portiken innan katedralen. Veta att nu är det sista metrarna på en lång vandring. Att komma ut på torget framför katedralen. Att vara framme!

2. Torget framför Katedralen

Vilket alltså leder fram till nästa aktivitet. Även om man inte går caminon, är torget framför katedralen en speciellt plats. Stämningen går bokstavligen att ta på här. Glädje, tårar. Lättnaden! Och känslan av bedrifter. Och lite, lite vemod. För nu är det ju för alltid slut. Allt det där fantastiska som vandringen innebar.

göra i Santiago de Compostela

3. Pilgrimsmässa

Varje dag, flera gånger om dagen, hålls det pilgrimsmässa i Santiago de Compostela. Det är en särskild mässa just för nyanlända pilgrimer. Om man har tur avslutas mässan med att rökelsefatet Botafumeiro svingas fram och tillbaka i mittgången. Ingången till katedralen är inte från torget som man kan tro, utan från sidan, via torget Praza da Quintana de Vivos.

Läs också: Pilgrimsmässa i Santiago de Compostela – med Botafumeiro

göra i Santiago de Compostela

4. Gamla stan

Gamla stan i Santiago de Compostela är en av de mysigare längs hela Caminon och dessutom ett UNESCO-världsarv. Här finns restauranger, mysiga butiker osv att strosa runt bland.

göra i Santiago de Compostela

5. Krama St Jakob

Framme i koret i katedralen på bästa plats tronar St Jakob himself. Han känns igen igenom att han alltid är avbildad med ett snäckskal. Bakom honom finns en gång som man får köa för att komma in i. Där bakom är det fotoförbud, men det pilgrimerna gör här inne är att de kramar St Jakob. Bakifrån liksom.

göra i Santiago de Compostela

6. Besöka katedralens tak

Ett unikt perspektiv över katedralen och hela Santiago de Compostela får man via en tur upp till katedralens tak. Denna tur måste bokas i förväg och genomförs med en guide och strikta säkerhetsrestriktioner.

Läs också: Besök på katedralens tak i Santiago de Compostela

göra i Santiago de Compostela
göra i Santiago de Compostela

7. Bo på Hospedaría San Martiño Pinario

Detta fantastiska före detta kloster, precis bredvid katedralen, är nu omgjort till ett albergue för pilgrimer. Här bor man prisvärt i klosterliknande ”celler”. Detta är helt klart ett av de mer populära boendena för pilgrimer och en unik upplevelse i en historisk byggnad.

göra i Santiago de Compostela

8. Bo på Parador de Santiago – Hostal Reis Catolicos

Eller så går man all in sista natten på vandringen och bor flott på ett Parador. Paradorerna som alltså är den spanska statens ”paradhotell”. Alla belägna i historiska byggnader och mycket mäktiga miljöer.

Parador de Santiago ligger på samma torg som katedralen, i allra bästa läge alltså och i en fantastisk gammal byggnad från 1400-talet, en gång i tiden ett hem för pilgrimer, och tja det är det väl idag också. För de pilgrimer som har råd. 1 rum 1 natt kostar från 2700 kr.

göra i Santiago de Compostela

9. Äta gott

Om man vill äta och dricka gott har man verkligen kommit rätt. Hela Galicien är ett matmekka och Santiago de Compostela i synnerhet. Här finns Michelinrestauranger så väl som enklare ställen, men ändå med fantastisk mat. Till exempel åt vi resans allra bästa måltid precis bredvid saluhallen.

För fler mattips läs också: Mat, vin och restauranger på Camino de Santiago – våra tips

10. Köpa camino-souvenirer

Den souvenir du inte hittar i camino-version, den finns inte. Hoodies, regnponchos, hattar, vandringsstavar, strumpor, saltkar, ostar, kakelplattor och servetter. Bland mycket, mycket mer. Passa på att fynda. Nu när du är framme och inte behöver bära runt allt som barlast längre.

göra i Santiago de Compostela

11. Mercado de Abastos

Mercado de Abastos är Santiago de Compostelas saluhall. Här hittar man alla typer av fantastiskt mat. Det går att äta här och även förstås att köpa med ost, skina eller kanske korv hem.

göra i Santiago de Compostela

12. Pilgrimscenter

Som pilgrim beger man sig förstås till Pilgrimscentrum för att få sitt pilgrimsdiplom. Men även om man inte vandrat tillräckligt lång sträcka för att kunna få något diplom är det ändå intressant att gå förbi en sväng och kolla. Kolla in pilgrimerna som anländer, se räknaren över dagens ”skörd” av anlända pilgrimer. Några tusen per dygn är inget ovanligt.

In får man dock inte gå om man inte kan uppvisa et pilgrimspass.

Ännu tidig morgon

13. Monte do Gozo

Monte do Gozo är en kulle precis i utkanten av Santiago de Compostela. Här ser pilgrimerna katedralen för första gången. På kullen finns även ett monument. Om man inte vandrar in i staden som pilgrim, kan det vara värt att åka hit och kolla in platsen, som är en klassiker längs Camino de Santiago.

göra i Santiago de Compostela

14. Cidade da Cultura

I utkanten av Santiago de Compostela har en ny -konferens och mässhall byggts. Med ett minst sagt futuristiskt utseende. För den som gillar modern och utmanande arkitektur är detta definitivt värt en utflykt.

foto: Santi Villamarin

Läs också: 13 höjdpunkter längs Camino de Santiago

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. En superfin stad! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *