Det här är ju en rätt kul grej ändå? Jag menar hur ska man som svensk kunna motstå? Gratis vin liksom. Bättre än så är man ju inte. Så klart att jag måste vandra etappen till Bodegas Irache och prova vinfontänen.

Min vandring startar i Estella. Där den slutade igår. Tidig morgon fortfarande och staden gator är ännu tomma. En timme i förorterna går jag, hinner precis komma ut på landsbygden, så tar den lilla byn Ayegui vid. Och vinhuset Irache. Vinodlingarna omsluter leden. Ett huvudkontor i funkisstil. Och så direkt invid leden, till höger. En vinfontän!

Eller fontän och fontän, det är ju inte som att det liksom sprutar vin någonstans. Utan två tappkranar i väggen. En med rött vin i och en med vatten i. För jämviktens och valfrihetens skull.

En övervakningskamera också. Man får tro att de har viss erfarenhet av att folk ”förlorar det” då och då här. Goes crazy liksom.
Men inte jag. Inte så mycket i alla fall. Tar min tomma vattenflaska som jag sparat på bara för det här tillfället. Och tappar i lite vin. Smakar försiktigt. Inte så tokigt ändå? För att vara gratis. Alltså, väldigt ungt vin. Mycket syra. Inga undertoner. Blaskigt i färgen. Men man får inte vara knusslig i såna här lägen? Gratis är gott. Det är sen gammalt.

Känslan är att vinet stiger direkt upp i huvudet också. Så här på en söndagsmorgon klockan 10. Inte värt att dricka för mycket. Men att fylla en liten slatt i flaskan kan väl inte skada? För komfort och förplägnad under dagen? Resolut skrider jag till verket.

Fast vore det inte trevligt med ett foto också. In action liksom? Just då anländer ett gäng pilgrimer. De vill också provsmaka och fota förstås. En av dem tar loss sin pilgrimsmussla från ryggsäcken och använder den som kåsa att dricka med. Förstås! Det är ju genialt. Nu fattar man ju grejerna med musslan. Vilket sjukt användbart multiverktyg den är?

Jag ber killen i gänget att hjälpa mig också med några foton av samma snitt.

100 meter längre fram finns ett vinmuseum också. Inte jättemycket att se, men när vi nu ändå är i gång på temat? Lite gamla maskiner och verktyg för vinframställning. Tunnor och några flaskor, innehåller museet. Här kan man få en pilgrimsstämpel i passet också.

Bredvid finns ett kloster. Jag smyger in och hittar till kyrkan. Lite andlighet och en snabb bikt kan ju inte skada efter allt detta flödande vin? Men på plats där inne inser jag snart att klockan närmar sig 11 och veckans mässa är på väg att dra igång. Traktens pensionärer anländer i en allt stridare ström. Dags för mig att vandra vidare.

Om vinfontänen vid Bodegas Irache

I detta område kring byn Ayegui har det framställts vin sedan 1100-talet. Det var klostrets munkar som stod för produktionen. Till klostret var även de pilgrimer som passerade välkomna. För härbärge, mat och ädel dryck. Samt själslig omvårdnad förstås.

För att fortsätta munkarnas givmilda tradition har Bodegas Irache uppfört sin vinfontän här.

”Pilgrim! Vill du komma fram till Santiago med styrka och vitalitet, drick då av detta fantastiska vin och skål för lycka”, står det på en skylt bredvid vinfontänen.

Vinfontänen hos Bodegas Irache är öppen varje dag kl. 08.00-20.00, året runt, och varje dag fylls den på med 100 liter vin från vingårdens skördar.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Susanne

    Kul! 🙂 Ömsom vin, ömsom vatten.

  2. Hehe, nu fattar man ju grejen med caminon. 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *