Så här borde man ju resa, Och det gör vi också. Ibland. Eller försöker i alla fall. Hur gör du?
1. Reser lätt
Ju mer rutinerad man blir desto lättare försöker man resa. En tung väska gör ingen glad, inte minst en själv som ska släpa runt på eländet. Bättre då att tvätta upp någon gång under resan. Vi försöker verkligen, verkligen applicera detta på vårt eget resande, men tyvärr är necessären min stora akilleshäl. Jag verkar helt oförmögen att resa utan 64 olika flaskor och tuber?
2. Lämnar vinterjackan hemma
Blir ju nästan en underrubrik till 1:an, för att släpa runt på en vinterjacka i bagaget under en hel resa resa känns helt onödigt för oss. Då fryser vi mycket hellre några minuter i Sverige på väg ut och hem.
3. Checkar in online och väljer platser
Man ska förstås ha stenkoll på när online in-checkningen öppnar och vara beredd att genast checka in och välja de platser man vill ha. Och nu är det ju gratis att välja säte. Vi lyckas för det mesta med detta. Åtminstone på utväg. På hemväg har vi i regel fullt upp med själva resan och kommer ofta till flygplatsen helt oincheckade och oförberedda.
4. Är i tid till flygplatsen
Man vet aldrig hur kösituationen ser ut i in-checkningen och säkerhetskontrollen (eller ja nu har ju Swedavia information om kölängd i appen, men för andra flygplatser). Ju mer rutinerade vi blir, desto noggrannare är vi att ha gott om tid och slippa stressa på flygplatsen.
5. Är redo vid säkerhetskontrollen
För att korta köerna och underlätta för alla, försöker vi alltid vara beredda i säkerhetskontrollen. Ta fram dator och padda, tömma fickor och tar av skärp och dylikt. I all fall 9 gånger av 10. Den 10 gången är det bara för mycket som det är, handbagaget är för dåligt packat, vi har för mycket med oss eller vad det nu är. Och tänker att ”folk får helt enkelt vänta”.
6. Har packat vätskor rätt
Den rutinerade resenären har förstås inte med sig för stora förpackningar vätska och inte för många. Och har packat allt i påsen redan hemma. Bara att lägga upp på bandet. Ja, så jobbar vi alltid. Fast handen på hjärtat har vi blivit så trötta på detta ständiga kastade av vattenflaskor att det då och då händer att vi chansar och ”glömmer kvar” en vattenflaska i stället för att slänga den. Och ibland går det vägen.
7. Tom vattenflaska
Vi tar oftast med en tom vattenflaska hemifrån. Den fyller vi sedan på toa eller i någon drickvattenfontän. Så slipper man köpa dyrt vatten på flygplatsen.
8. Boardar rätt grupp
Igen, för den allmänna smidigheten, vi brukar vara noga med att faktiskt boarda i rätt grupp. Sitter vi längst bak, går vi på först och tvärt om.
9. Har pass och boadringkort beredd vid boarding
Som rubriken säger. Vi har både pass och boardingkort beredda i handen när vi köar i gaten. Börjar inte leta efter dem när vi redan är framme. I normalfallet alltså, det händer ju också att man får hjärnsläpp som när jag skulle till Lissabon och plötsligt inte hittade boardingkortet i gaten. Pinsamt.
10. Lämnar plats för bakomvarande att passera
Inne i flygplanet brukar vi alltid vara noga med att lämna plats för bakomvarande att passera. Det går ju utmärkt att kliva in på sin sätesrad och släppa förbi och sedan kan man ta ett steg ut i gången igen och stuva upp sitt bagage när det är en lucka i kön. Man vill ju gärna att boaringen ska gå snabbt och smidigt så att flighten kan lyfta i tid. Undantaget är väl kanske när man reser med familjen och ska hjälpa barnen och deras bagage på plats. Då kan det ta lite längre tid.
11. Håller sin inom sin sittplats
Eftersom vi själva tycker att det är ganska rejält irriterande med stolsgrannar som inkräktar på våra säten, med kropp eller pryttlar, brukar vi själva vara ganska noga med att inte göra det samma. Och den som sitter i mitten ska ju ha armstödet. Men som nu hem från Filippinerna. Jag slog nytt personligt rekord i sovtimmar på en flight och vaknade upp 6 timmar senare. ”Vad har hänt? Var har jag varit?” typ. Man hade tydligen serverat killen innanför mig mat och allt möjligt under tiden utan att jag vaknat. Tänk om jag typ legat över honom och dreglat i sömnen?? Ingen aning och ingen koll.
12. Har med sig det man behöver under flighten direkt vid sätet
Vi brukar sällan vara uppe i bagagehyllan och stöka under pågående flight. Vi plockar med oss det vi behöver, telefon, lurar, glasögon och en bok typ, direkt när vi boardar.
13. Laddar telefonen vid varje tillfälle
Det här blir man ju bättre och bättre på ju fler tillfällen som det krisat med batterierna. Många plan har ju USB-laddare vid sätet. Och på de flesta flygplatser går det att hitta laddningsstationer om man letar lite.
14. Har förberett med en bra bok, poddar etc.
Jag minns en flight hem från Nairobi på 90-talet. Innan mobilen, innan individuella skärmar vid varje plats. Då visades en gemensam film på skärmar i taket efter middagen. Ljudanläggningen var luftburen och min ljudkanal var trasig. Min bok var utläst redan innan. Jag satt hela den 8 timmar långa flighten och stirrade tomt in i sätet framför.
Nu för tiden, laddar jag med gott om musik, poddar, ljudböcker och pappersböcker.
15. Har bältet utanför filten när man sover
Detta är ju ren självbevarelsedrift. Annars blir man ju väckt av kabinpersonalen om skylten för säkerhetsbälten tänds.
16. Har nackkudde på långa flygningar
Hur kunde man långflyga natt förut utan en nackkudde? Nu sedan man skaffat en är det ett mysterium. Inte vilken kudde som helst får det vara, utan denna är the way to go.
17. Dricker mycket vatten på långflygningen
Man märker ju hur uttorkad man blir av att flyga i och med att man knappt går på toa under långflygningar. Vi brukar beställa rejält med vatten när drickavagnen kommer förbi och brukar dessutom slinka förbi i ”köket” och tigga något extra glas.
18. Flyger i sköna kläder och lager på lager som kan tas av och på
Det finns de som flyger uppklädda. Så jobbar inte vi, vi ser ut som hillbillies när vi flyger. Bekväma byxor som funkar även när magen sväller upp, som den alltid gör på långflygningar, t-shirt och en fleece som är lätt att ta av och på beroenden på temperatur i kabinen. På kortare flygningar kan man väl unna sig att se lite trevlig ut.
19. Använder stödstrumpor vid långflygning
Förr, innan man började med stödstrumpor var ju fötterna förvandlade till stora klumpar efter en natts sittande. Med stödstrumpor slipper man den där obehagliga känslan av uppsvällda fötter. Dessutom minskar risken för att drabbas av blodpropp, något som långflygningar annars kan orsaka. Och en blodpropp i benen, kan om man har ett hål i hjärtat, något som ca 10% av befolkningen har, går upp i hjärnan och bli till en stroke.
20. Har ett incheckat bagage som sticker ut
En kompis råkade en gång ut för att en tjej tog henne väska av misstag på Arlanda. Min kompis öppnade till slut hennes väska, som låg kvar på bandet och var misstänkt lik min kompis väska. Hittade någon form av personuppgifter så att hon kunde spåra tjejen och hennes mobilnummer. Ringde och tjejen satt i en bil på väg till Dalarna!
– Vänd! beordrade in kompis som hade lägenhetsnycklarna i sin resväska.
Detta vill man ju inte vara med om. Dumhet och slarv från sina medresenärer kan man aldrig helt gardera sig emot, men risken för att någon ska ta fel väska minskar åtminstone rejält om man har en resväska som sticker ut. Avvikande färg, klistermärken, och ett spännband runt väskan är till exempel bra idéer alltihop.
21. Har adresslapp på incheckat bagage
Adresslapp trodde vi länge var något som nervösa charterresenärer satte på väskorna. Tills våra egna väskor försvann på väg hem från Namibia. Då insåg man hur tryggt det hade varit med namn, adress och telefonnummer prydligt antecknade på väskan.
Läs alla våra tips om flygresor här.
Vill du läsa fler restips från oss? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Jo det är väl ungefär så jag oxå tänker…men tack för påminnelsen om tags på handbagage..det måste jag fixa inför nästa långresa nu i jan. Och ska även köpa nackkudden,,till extrapris såg jag.
Men visst har missar begåtts pga stress..tex 4 fina stora köksknivar i handtaget (Bangkok). Så kan ska när man läser AM och hjärnan registrera PM, suck. Efter det superkollar jag x antal ggr när på dygnet flighten ska avgå!
Oj, jag hade en pinsam incident för många år sedan när jag flyttat och städade ur. Hittade en förskärare glömd och tog med i typ handväskan. Fastnade med denna i Pressbyråns stöldlarm på något konstigt sätt. Kön stirrade när ett regelrätt mordvapen plockades fram. 🙂
Så reser proffs. Bra tankar. Jag brukar packa ner ett par lätta mjuka tvättbara innetofflor i handbagaget som jag byter om till när jag satt mig tillrätta i flygstolen. Skönt att slippa krångla med att ta på ytterskorna när man behöver upp och gå eller besöka toaletten på långflygningar. Tack för många läsvärda artiklar på er sida.
Det är smart. Hos vissa bolag, tex Qatar får man sånna gratis utdelade också.
Håller med om typ varendaste punkt 👍 Jag vill inte veta vad som hade hänt om jag skippat stödstrumpor under senaste nattflygning till Thailand, för trots att jag haft på dem under hela resan så kände jag knappt igen mina egna fötter när jag väl kom till hotellet och tog av skor och strumpor 😱
Haha japp precis så reser jag, jag kan säga ja till alla dina punkter. 😊
🙂
Nä förstår inte heller varför man aktivt väljer bort stödstrumpor. De är bekvämlighet och en billig livförsäkring.
Jag har en adresslapp också inuti väskan! Har två vänner som har fått både flygbolagets bagagetagg och egna adresslappen bortsliten från väskan. Båda fick tillbaka efter ett halvår när flygbolaget hade identifierat beroende på beskrivning av innehållet. Tänker det är bättre de kan identifiera direkt när de öppnar väskan.
Det var ju smart! 🙂
Alltså, nr 2 (lämna vinterjackan hemma)! Ni verkar förmoda att ALLA reser och vill resa till varmare breddgrader. Lär bli kallt när man kommer till tex alperna på vintern! Och att packa en vinterresväska lätt är en mycket större bedrift än att packa en sommarväska lätt.
När jag reste på min första sommarsemester på typ 10-12 år så hade jag samma resväska med mig som när jag åker skidor. Wow! Fick ju plats med precis ALLA mina sommarkläder 😀 Som jag givetvis inte använde. Men de fick plats!
Kanske ändå att man kan förstå att vi menar det och överse? 🙂
Punkt 4 kan jag inte skriva under på. Kommer senare och senare varje resa, missar någon flight då och då pga sen, kommer tidigt nästa gång sedan börjar det om senare, senare.. Använder inte stödstrumpor eller nackkudde men annars så kör jag samma procedur som ni.
Aj då, jobbigt att missa! 🙁
Vilka braiga råd. Dessa lever jag också efter, så gott det går…
Kan dock tillägga;
aldrig viktiga saker i ett incheckat bagage. Tänkte på ex v lägenhetsnycklar.
För min del, helst aldrig incheckat bagage.
Gott slut på året!
Helt sant, inget man inte kan överleva att bli av med.
Ytterligare ett par tips:
– tygpåse istället för prasslig plastpåse/liknande med prylarna man vill ha vid sätet istället för i bagagehyllan. Man slipper sprida ut sina grejer i stolsfack och annat och man stör medpassagerare minimalt.
– Seatguru innan incheckning och val av sittplats, för att ducka för platser utan fönster och annat mindre kul.
– Powerbank (med snabbladdning, om prylen har stöd för det) för mobil/prylladdning, så slipper man förlita sig på långsamma USB-kontakter. Dessutom har jag hört att man ska vara vaksam över var man petar in sin USB-kontakt också. Vad sitter det för pryl på andra sidan väggen och vad gör den med din mobil?
– Kopia på pass/adresslapp inne i bagaget om skit träffar fläkten.
– Välj alltid ett mittensäte. Varför? Så att ni inte snor fönsterplatsen av mig. 😉
Annars är jag nog med på det mesta. Glömmer ibland stödstrumpor och vattenflaska har jag i princip aldrig med mig. På gott och ont.
Ler när jag ser ditt första tips, tror det kallas handväska för damer. 🙂
USB-kondom kan bli årets ord för mig, för det har jag nu lärt mig att det finns och att man kan använda. 🙂
USB-kondom?!
Ja men eller hur?? Fast bra namn för man fattar ju vad det är. 🙂
får man använda powerbank på flyget? blev tillsagd när jag flög i höstas-
Ja, men de får inte överstiga visst antal mAh plus att iaf vissa bolag uppmanar passagerarna att hålla prylen under uppsikt vid laddning.
5200 maAh är den på, hade den under uppsikt men fick stänga av den.
Kul lista! Instämmer på allt utom stödstrumporna 😊
De är bra! 🙂
Kände mig rutinerad ändå till punkt 15, sen var jag med i matchen igen. Fast checka in i förväg på väg hem brukar vi inte heller lyckas med, då har man släppt kontrollbehovet och kommit in i semesterlunket och det har hittills gått bra.
Det går ju förstås alltid lika bra. 🙂
Bra att du tipdar om klisterlappar m.m. på väskorna. Min stora svarta resväska har jag översållat med majblommor och andra klistermärken samt färgglsda band runt handtaget. Identifierar den på 30 meters avstånd och ingen chans att någon tar fel. Eller stjäl.
Otroligt praktiskt med en sån väska. 🙂
Igenkänning på det mesta (utom stödstrumpor och nackkudde). Sedan brukar vi ofta packa med oss mackor till Arlanda, eftersom vi är lite snåla/ekonomiska (valfri tolkning) 😉
Matsäck blir lite överkurs för oss som oftast lämnat hemmet redan dagen innan och övernattat antingen i Gävle eller på Arlanda.
Har en hel del resande bakom mej och har vissa regler som jag alltid följer;
1 skriv ner allt jag packat, markerar vad jag använder under resan. Resultatet har blivit att enbart 75l backpack är allt som krävs för upp till 1 månad.
2 emaila mitt pass nummer baklänges till mig själv, eller ha en person med numret baklänges hemma. Ifall det blir stulet kan jag få nödpass lättare.
3 om jag åker ensam har jag en barnväska (frozen eller liknande disney) för mina mest kritiska värde saker. Folk anar inte vad som är i dom.
4 har en aktiv gf-07 gps (stor som en halv tumme) så om mitt bagage försvinner kan jag med 1 sms få direkt google map position var det är.
5 aldrig mer än 1000kr på bank kort. Blir de stulet kan jag leva med det. Behövs mer finns det mobile banking att föra över mer.
6 alltid nåt som tar hand om folk med gaser på flyget; läppbalsam med doft under näsan är alltid hjälpsamt.
Smarta tips! 🙂
Att skriva ut sin fullständiga adress på en adressbagde utanpå resväskan kan vara riskabelt om väskan kommer på villovägar och hittas av någon oärlig person på flygplatsen som ju då förstår att ägaren kan vara bortrest – fritt fram för inbrottstjuvar där hemma. Det räcker t.ex. med mobilnummer och epostadress.
Håller med om samtliga punkter. Och förutom adresslappar utanpå resväskan har jag även klistrat i några adresslappar på insidan av resväskan. Eftersom jag måste ha säte vid gången så ser jag alltid till att checka in online även till hemresan, oavsett hur upptagen jag är av själva resan. 🙂 Har också alltid med fulladdad powerbank (eftersom min telefons batteri är urdåligt brukar jag till och med ta med två powerbanks numera).
Smart. Powerbank har jag med ibland.
Bra lista som står sig! Kan även tipsa om noice cancelling hörlurar vilket är så skönt för att slippa det höga flygplansbruset!
Ja såna har Christofer haft länge och nu har jag faktiskt fått överta hans gamla när han bytt upp sig. Så nästa resa. 🙂
Bra tips!
Länken till nackkudden verkar dock inte funka längre. 😔
Fixat! 🙂
Mitt bästa tips är att alltid ha en kopia av passet i resväskan. Och att ha dubbla förpackningar medicin, en i handbagaget och en i det incheckade bagaget. Man kanske inte kan komma hem när man hade planerat, och då vill man ändå ha med sig extra av det viktigaste och mest svårköpta. Och alla nycklar i handbagaget förstås.
Kul att läsa alla andra smarta idéer!
Bra tips! 🙂
Kopia på passet brukar jag ha med. Och nycklarna i handbagaget på den tiden jag hade nycklar. Nu har vi kod i stället.